Γιουγκοσλαβική μουσουλμανική οργάνωση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γιουγκοσλαβική μουσουλμανική οργάνωση ήταν πολιτικό κόμμα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας που εκπροσωπούσε όλους τους μουσουλμάνους του βασιλείου. Ιδρύθηκε στο Σεράγεβο στις 16 Φεβρουαρίου 1919 με ηγέτη τον Μέχμετ Σπάχο[1][2].

Το κόμμα είχε σημαντική επιρροή στα ισλαμικά θρησκευτικά ιδρύματα και κυριάρχησε στην πολιτική ζωή στη Βοσνία. Το κόμμα έκανε έκκληση προς τους μουσουλμάνους σε όλη τη Γιουγκοσλαβία, καλώντας τους να μη μεταναστεύουν στην Τουρκία[3]. Το κόμμα τόνιζε την εθνική συνείδηση περισσότερο από τη μουσουλμανική θρησκεία.

Το 1921 ένωσε τις δυνάμεις του με τα κυβερνώντα σερβικά κόμματα. Η υποστήριξή του ήταν σημαντική προκειμένου να διαμορφωθεί το νέο σύνταγμα. Πολύ σύντομα όμως άφησε τον συνασπισμό και πέρασε στην αντιπολίτευση. Σύναψε βραχυπρόθεσμη συμμαχία με το Λαϊκό κόμμα Σλοβενίας και το Κροατικό Αγροτικό κόμμα, αλλά το 1925 η συμμαχία κατέρρευσε και οι παραστρατιωτικοί προσπάθησαν να δολοφονήσουν τον Σπάχο[3].

Το 1927 σύναψε συμμαχία με το Δημοκρατικό κόμμα Γιουγκοσλαβίας που ονομάζεται "Δημοκρατική Ένωση". Στις εκλογές του 1927 ο συνασπισμός απέτυχε και η Μουσουλμανική οργάνωση τάχτηκε με τα κυβερνώντα κόμματα.

Με την δικτατορία του Ιανουαρίου επίσημα καταργήθηκε και η ηγεσία του συνελήφθη. Μετά τον θάνατο του βασιλιά Αλεξάνδρου και την επιστροφή της πολιτικής ελευθερίας το κόμμα αναδιοργανώθηκε και ο Σπάχο επέλεξε να εισέλθει στη Γιουγκοσλαβική Ριζοσπαστική Ένωση μαζί με το Λαϊκό Ριζοσπαστικό κόμμα Σερβίας και το Λαϊκό κόμμα Σλοβενίας. Ως μέλος του συνασπισμού έλαβε μέρος στην κυβέρνηση του Μίλαν Στογιαντίνοβιτς και μετά τις εκλογές το 1938 στη κυβέρνηση Ντράγκισα Τσβέτκοβιτς. Η Γιουγκοσλαβική Μουσουλμανική Οργάνωση σταμάτησε όλες τις δραστηριότητες της κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο και τον Απρίλιο του 1941.

Εκλογικά αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκλογικά αποτελέσματα στη Γιουγκοσλαβία, 1920-1927[1][4]

Έτος % Έδρες
1920 6.9 24
1923 5.2 18
1925 5.4 15
1927 2.5 18

Παραπομπές και σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]