Γιορτές της Γης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αφίσα των γιορτών της Γης

Οι Γιορτές της Γης είναι ένα οικολογικό και πολιτιστικό φεστιβάλ που λαμβάνει χώρα στις αρχές κάθε Ιουλίου, στο χωριό Βλάστη Κοζάνης. Η πρώτη χρονιά που διοργανώθηκαν ήταν το 2001. Οι 'Γιορτές της Γης' διοργανώνονται από την Κοινότητα Βλάστης και την Εταιρεία Περιβαλλοντικής Έρευνας και Ενημέρωσης OΙΚOΤOΠΙΑ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Γιορτές της Γης πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2001. Διήρκεσαν τέσσερις ημέρες και συγκέντρωσαν περισσότερους από 5.000 επισκέπτες. Η ανταπόκριση του κοινού θεωρήθηκε ενθαρρυντική, οπότε την επόμενη χρονιά οι Γιορτές της Γης επαναλήφθηκαν και διήρκεσαν έξι μέρες. Από τότε, η διοργάνωση των Γιορτών της Γης στα οροπέδια του Σινιάτσικου έχει καθιερωθεί. Κάθε χρόνο, συνήθως στις αρχές του Ιούλη, οι δραστηριότητες του φεστιβάλ εξελίσσονται στους δρόμους της Βλάστης έλκοντας μια ευρεία ποικιλία ανθρώπων.

Χαρακτήρας του φεστιβάλ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

'Κορμό' των γιορτών της Γης αποτελούν οι μουσικές συναυλίες. Μουσικά, ο κύριος προσανατολισμός του φεστιβάλ είναι η έθνικ μουσική. Ανάμεσά στους έλληνες καλλιτέχνες που έχουν εμφανιστεί μέχρι σήμερα στις Γιορτές της Γης είναι οι:

Η αφίσα των γιορτών της Γης 2005

Επίσης, έχουν εμφανιστεί αρκετά μουσικά συγκροτήματα από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Τσεχία και την Τουρκία.

Παράλληλα με τις συναυλίες πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσεις και δραστηριότητες. Τέτοιες συμπεριλαμβάνουν θέατρα δρόμου, κουκλοθέατρο ή θέατρο σκιών, φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, σεμινάρια, συζητήσεις, κυνήγι θησαυρού, ορεινές δραστηριότητες κ.α. Επίσης, στο χώρο του φεστιβάλ συνήθως λειτουργούν παζάρι βιολογικών προϊόντων και παιδότοπος

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ φιλοξενούνται σε κάποιον από τους ξενώνες που λειτουργούν στη Βλάστη Κοζάνης ή κατασκηνώνουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο κοντά στο χωριό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]