Γιαγκιελόνια Μπιαουίστοκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γιαγκιελόνια Μπιάλιστοκ)
Γιαγκιελόνια Μπιαουίστοκ
Επίσημη ονομασίαJagiellonia Białystok Sportowa Spółka Akcyjna[1][2]
Ίδρυση1920
ΈδραΜπιαουίστοκ, Πολωνία
ΣτάδιοΣτάδιο του Μπιαουίστοκ, Μπιαουίστοκ
Χρώματακίτρινο και κόκκινο
ΠρόεδροςCezary Kulesza
ΠροπονητήςΜάτσεϊ Στολάρτσικ[3]
ΠρωτάθλημαΠρωτάθλημα Πολωνίας
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ[4] (πολωνικά: Jagiellonia Białystok) είναι μια πολωνική ποδοσφαιρική ομάδα από την πόλη Μπιάλιστοκ, της βορειοανατολικής Πολωνίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση του συλλόγου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και αρκετοί άλλοι πολωνικοί αθλητικοί σύλλογοι, η Γιαγκελόνια δημιουργήθηκε από στρατιωτικούς, και πιο συγκεκριμένα το Μάιο του 1920 από τους στρατιώτες του 42ου τάγματος Πεζικού που έδρευε εκείνη την περίοδο στην πόλη του Μπιάλιστοκ.Για πολλά χρόνια αγωνίζονταν χωρίς μεγάλη επιτυχία στα τοπικά περιφερειακά πρωταθλήματα, ώσπου το 1932 οι δημοτικές αρχές της πόλης αποφάσισαν να συγχωνεύσουν την Γιαγκελόνια με τις υπόλοιπες ομάδες του Μπιάλεστοκ και στην νέα ομάδα να δοθεί το όνομα Białostocki Białystok Jagiellonia Klub. Αυτό το όνομα επιλέχθηκε για να συνδέεται με την ιστορία της πόλης και της περιοχής, που ταυτίστηκε με την Γιαγκελόνεια (Jagiellonian) Δυναστεία για περισσότερο από τέσσερις αιώνες . Αργότερα, και λόγω των αυξανόμενων οικονομικών προβλημάτων, θα αναζητήσει ξανά τη βοήθεια του Πολωνικού Στρατού και θα μετονομαστεί το 1936 σε Wojskowy Jagiellonia Sportowy Klub. Με την κήρυξη του πολέμου ο σύλλογος είναι λογικά να εγκαταλειφθεί στην τύχη του, το πρωτάθλημα της περιοχή διακόπηκε και όλες οι αθλητικές δραστηριότητές του απαγορεύονται από τους Γερμανούς κατακτητές.

Μεταπολεμική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1945, μετά την απελευθέρωση της πόλης , η ομάδα θα ξαναγεννηθεί , κυρίως υπό την ώθηση του Κάρολ Κοβαλζίνσκι (Karol Kowalczyński) , παίκτης της ομάδας πριν από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο . Μετά από διαδοχικές αλλαγές στην επωνυμία της, το 1955 επιστρέφει στο ιστορικό όνομά της , Γιαγκελόνια. Μέχρι 1970 δεν γνωρίζει καμία ουσιαστική επιτυχία , και συνεχίζει να παίζει σε περιφερειακό επίπεδο, όπως πριν από πενήντα χρόνια . Τελικά το 1975 και υπό τις διαταγές του Bani Zbigniew προβιβάζεται στην Β 'Κατηγορία όπου αγωνίζεται για 3 συναπτά έτη προτού υποβιβασθεί ξανα στην Γ' Κατηγορία. Σταδιακά θα κερδίσει την άνοδό της στην ανώτερη κατηγορία και τελικά το 1987 θα προβιβαστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της, στην πρώτη κατηγορία. Κατά τις δύο πρώτες αγωνιστικές σεζόν, καταλαμβάνει την 8η θέση στο πρωτάθλημα ενώ το 1989 έφθασε ακόμη και τον τελικό του Κυπέλλου Πολωνίας όπου και ηττήθηκε από την Λέγκια Βαρσοβίας με 5-2. Το 1990 ο σύλλογος υποβιβάστηκε στην Β κατηγορία καθώς συγκέντρωσε μόλις 13 βαθμούς σε 30 αγωνιστικές. Ωστόσο , επανήλθε την επόμενη σεζόν στη μεγάλη κατηγορία και υποβιβάστηκε εκ νέου.Η αγωνιστική παρακμή της ομάδας συνεχίστηκε όλη τη δεκαετία του 1990 με συνεχείς πρόσκαιρους προβιβασμούς στην Α΄Κατηγορία και άμεσους υποβιβασμούς. Τη σεζόν 1995-1996 μάλιστα υποβιβάστηκε στην τρίτη κατηγορία και το 1998 κατέληξε στην τέταρτη κατηγορία του Πολωνικού ποδοσφαίρου. Από τότε ξεκινά μια προσπάθεια συνολικής ανασυγκρότησης του συλλόγου που έφερε την ομάδα ξανά στην κορυφαία κατηγορία της χώρας.

Επιστροφή στην πρώτη κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δημοτικό Στάδιο Μπιάλιστοκ

Τη σεζόν 2008-09 η Γιαγκελόνια αγωνίζεται στη μεγάλη κατηγορία αλλά εξαιτίας της συμμετοχής της στο σκάνδαλο των στημμένων αγώνων που αποκαλύφθηκαν, τιμωρείται σε πρώτο βαθμό σε υποβιβασμό στη Β΄Κατηγορία. Αργότερα η Επιτροπή Εφέσεων και με μικρή πλειοψηφία (πέντε ψήφους έναντι τεσσάρων) , θα μετατρέψει την τιμωρία της Γιαγκελόνια από υποβιβασμό στην Β' Κατηγορία σε αφαίρεση 10 βαθμών από την επόμενη σεζόν (2009-10) και επιπλέον χρηματικό πρόστιμο τριακοσίων χιλιάδων ζλότι.Ξεκινώντας την σεζόν 2009-2010 στην τελευταία θέση , η Γιαγκελόνια γρήγορα ξέφυγε από τον βαθμολογικό πυθμένα και κατόρθωσε να τερματίσει στην ενδέκατη θέση. Παράλληλα, έφτασε στον τελικό του Πολωνικού Κυπέλλου με αντίπαλο την Πογκόν (Pogoń Szczecin) την οποία νίκησε με 1-0 κατακτώντας τον πρώτο τίτλο στην μακρόχρονη ιστορία του συλλόγου.Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2010 κατέκτησε και το Σούπερ Καπ της Πολωνίας νικώντας 1-0 την πρωταθλήτρια Λεχ Πόζναν.

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ευρωπαϊκή πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρης 2:2 Γιαγκελόνια Μπιάλιστοκ
Σεζόν Κύπελλο Φάση Αντίπαλος Εντός Εκτός Συν. σκορ Πρ./Απ.
2010–11 Europa League Γ' πρ. γύρος Άρης 1–2 2–2 3–4
2011–12 Europa League A' πρ. γύρος Ιρτίς 1–0 0–2 1–2
2015–16 Europa League A' πρ. γύρος Κρουόγια Πακρουόγις 8–0 1–0 9–0
Β΄ προκριματικός Ομόνοια Λευκωσίας 0–0 0–1 0–1
2017–18 Europa League A' πρ. γύρος Ντιναμό Μπατούμι 4–0 1–0 5–0
Β΄ προκριματικός Γκαμπάλα ΦΚ 0–2 1–1 1–3
2018–19 Europa League Β΄ προκριματικός Ρίο Άβε ΦΚ 1–0 4–4 5–4
Γ' πρ. γύρος ΚΑΑ Γάνδη 0–1 1–3 1–4

Εικόνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]