Γιάννης και Μαρία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης και Μαρία
ΕίδοςΔραματική - κοινωνική σειρά
ΔημιουργοίΠάνος Γλυκοφρύδης
(σενάριο)
ΣκηνοθεσίαΠάνος Γλυκοφρύδης
ΠρωταγωνιστέςΗλίας Γιαννίτσος
Πέμη Ζούνη
Δέσπω Διαμαντίδου
Χώρα Ελλάδα
Αριθμός επεισοδίων13
Παραγωγή
Διάρκεια45 λεπτά ανά επεισόδιο
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςΕΡΤ
Αναλογία πλευρών4:3, έγχρωμη εικόνα
ΠροβολήΠαρασκευή 15 Οκτωβρίου 1982–
Ιανουάριος 1983 (επαναπροβολές έως τον Αύγουστο του 2010)

Γιάννης και Μαρία είναι ο τίτλος ελληνικής δραματικής - κοινωνικής τηλεοπτικής σειράς της σεζόν του 1982-1983, σε σενάριο και σκηνοθεσία Πάνου Γλυκοφρύδη και παραγωγή ΕΡΤ. Έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1982, αποτελούνταν από 13 επεισόδια των 45 λεπτών και φυσικά προβλήθηκε έγχρωμη.

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση της σειράς αφορούσε μια νεαρή κοπέλα, τη Μαρία (Πέμη Ζούνη), που έχοντας φύγει απ' το σπίτι της, βρίσκει καταφύγιο κοντά στο Γιάννη (Ηλίας Γιαννίτσος). Οι δυο τους, για να ξεφύγουν απ' την οικογένεια της Μαρίας, κρύβονται στο σπίτι της γιαγιάς του Γιάννη (Δέσπω Διαμαντίδου). Παράλληλα με αυτή την ιστορία, το σενάριο παρακολουθεί και αυτή του παππού του Γιάννη (Ανδρέας Φιλιππίδης) στην Κατοχή και τον Εμφύλιο, μέσα από το ημερολόγιό του, που οι δυο τους ανακαλύπτουν και διαβάζουν στη σοφίτα του σπιτιού.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναπροβολές και διαθεσιμότητα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έγινε αρκετά δημοφιλής στην εποχή της, επαναπροβλήθηκε κατά καιρούς από την κρατική τηλεόραση και η τελευταία προβολή έγινε τον Αύγουστο του 2010 από την ΕΤ1. Η σειρά διασώζεται στο Αρχείο της ΕΡΤ και είναι διαθέσιμη για προβολή μέσω του site του Ψηφιακού Αρχείου της ΕΡΤ.

Μάλιστα όπως αποκάλυψε η Ζούνη σε συνέντευξή της πριν μερικά χρόνια, το 2002 ο Γλυκοφρύδης της είχε προτείνει να ξαναγυρίσουν τη σειρά με τους πρωταγωνιστές της 20 χρόνια μεγαλύτερους. Εκείνη δέχτηκε, όμως ο Γιαννίτσος είπε πως δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, επειδή είχε πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις στον τομέα τον οποίο διάλεξε, τις οποίες ήταν αδύνατο να αφήσει.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]