Γιάννης Μπατζακίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Μπατζακίδης
Ο Γιάννης Μπατζακίδης σε προχωρημένη ηλικία
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1911
Θάνατος2006
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Γιάννης Μπατζακίδης (Αίνος Ανατολικής Θράκης, 1911 - Περιστέρι Αττικής, 2006) ήταν Έλληνας αντιστασιακός, μέλος του ΚΚΕ και του ΕΑΜ με έντονη συνδικαλιστική δράση και πρώτος δήμαρχος Αιγάλεω.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Μπατζακίδης γεννήθηκε στην Ανατολική Θράκη το 1911. Μετά το 1922 εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην Αθήνα. Κατοικούσε στο Αιγάλεω και εργαζόταν ως γραφέας στο δήμο Περιστερίου. Αυτός και ο Βασ. Μπαρμπούνης ήσαν οι δύο πρώτοι δημοτικοί υπάλληλοι που ορκίστηκαν το 1934, αμέσως μετά την ίδρυση του δήμου, με δήμαρχο το Σταμάτη Καστριώτη.

Διώχθηκε επί δικτατορίας Μεταξά, αλλά αργότερα δικαιώθηκε από τα δικαστήρια. Επί κατοχής ο Γιάννης Μπατζακίδης εντάχθηκε στο αντιστασιακό κίνημα και διετέλεσε μέλος της Τοπικής Οργάνωσης και στρατολογητής του ΕΑΜ. Καλλιεργημένος και προοδευτικός, με νομικές σπουδές, είχε αποκτήσει μεγάλο πολιτικό κύρος και ως αναγνώριση της προσφοράς του στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα εκλέχθηκε "δια βοής" πρώτος δήμαρχος Αιγάλεω, τον Αύγουστο του 1944 ύστερα από ανοικτή συνέλευση των κατοίκων στην Πλατεία Εσταυρωμένου. Στο δημοτικό του συμβούλιο μετείχαν οι Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός (ο ανιψιός του τότε Αρχιεπίσκοπου), Ελευθερία Στ. Μιχιώτη, Δούκας, Πορτέλης, Χυτόπουλος και Βουγιουκλάκης.[1] Μετά τα Δεκεμβριανά παύτηκε, όπως και ο Περιστεριώτης Ευγένης Χαραλαμπίδης και άλλοι λαϊκοί δήμαρχοι, για να γνωρίσει στη συνέχεια έναν αδυσώπητο και πολύχρονο κατατρεγμό.

Ήταν μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (Π.Ε.Α.Ε.Α.).

Ο Γιάννης Μπατζακίδης πέθανε πλήρης ημερών στην Αθήνα 2006.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημερίδα «Ελεύθερος Διάλογος Περιστερίου».
  • Εφημερίδα «Αιγάλεω».

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Νίκος Μιχιώτης, "Χρέος Τιμής", σελ. 16, (Αθήνα, 2001)