Γιάννης Κότσιρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Κότσιρας
Γέννηση5 Οκτωβρίου 1969 (1969-10-05) (54 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΈλληνας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής
Εν ενεργεία1990–σήμερα
Όργαναφωνή
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος

Ο Γιάννης Κότσιρας (Αθήνα, 5 Οκτωβρίου 1969[1]) είναι Έλληνας τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός της λαϊκής και έντεχνης μουσικής.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Αθήνα με καταγωγή από το Χανδρινό Μεσσηνίας.[2] Ξεκίνησε τη μουσική του σταδιοδρομία το 1990 τραγουδώντας ρεμπέτικα και λαϊκά. Έχει κυκλοφορήσει συνολικά 10 στούντιο άλμπουμ, 3 άλμπουμ με ζωντανές ηχογραφήσεις, μία συλλογή με επιτυχίες του, και επανεκτελέσεις στα κλασσικά έργα: Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, και Ο Δρόμος των Μίμη Πλέσσα και Λευτέρη Παπαδόπουλου.

1996 - 2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1996 κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ με τίτλο Αθώος Ένοχος. Ακολούθησαν οι δίσκοι Μόνο ένα φιλί και Φύλακας Άγγελος (1999) σε μουσική που έγραψε ο Αντώνης Μιτζέλος,που σημείωσαν μεγάλη εμπορική επιτυχία. Το 2002, το ζωντανό άλμπουμ του, Γιάννης Κότσιρας LIVE, μέσα σε λίγους μήνες από την κυκλοφορία του ξεπέρασε τις 170.000 πωλήσεις.[εκκρεμεί παραπομπή]

2004 - 2007[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2004 τραγούδησε το επίσημο τραγούδι της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας 2004, "Pass the flame", το οποίο ερμήνευσε ζωντανά στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Το "Pass The Flame" γράφτηκε από τον Trevor Horn, που έχει συνδέσει το όνομά του με σπουδαίους καλλιτέχνες διεθνώς Πολ ΜακΚάρτνεϊ, Μπράιαν Φέρι, Pet Shop Boys, Art of Noise κλπ, σε συνεργασία με τον Lol Creme, ηχογραφήθηκε στα Sarmwest Studios στο Λονδίνο σε ελληνικούς στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου. Φθινόπωρο 2004 κυκλοφορεί το άλμπουμ "30 και κάτι" με μεγαλύτερη επιτυχία το "Σεντόνι".

Τον Μάρτιο του 2005 συμμετείχε στην καινούρια εκδοχή των ιστορικών έργων Σταυρός του Νότου και "Γραμμές των Οριζόντων" του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση του Νίκου Καββαδία μαζί με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, το Χρήστο Θηβαίο και τον πρώτο ερμηνευτή του έργου Γιάννη Κούτρα. Η συγκεκριμένη παράσταση έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών επί 6 ημέρες με προπωλημένα όλα τα εισιτήρια. Η ίδια παράσταση κάνει το γύρο της Ελλάδας και εκδίδεται σε CD τον Οκτώβριο του 2005, το οποίο έγινε πολύ σύντομα χρυσό.

Τον Σεπτέμβριο του 2006 κυκλοφόρησε ο όγδοος προσωπικός του δίσκος με τίτλο Ταξίδια φιλιά. Στον δίσκο έχουν γράψει μουσική οι: Στέργιος Γαργάλας, Χριστόφορος Γερμενής, Χρήστος Δάντης, Βαγγέλης Μαχαίρας, Τάσος Παναγής, Κυριάκος Παπαδόπουλος, Θάνος Παπανικολάου και ο Στέλιος Ρόκκος. Στίχους, εκτός από τον Γιάννη Κότσιρα, έγραψαν οι: Βίκυ Γεροθόδωρου, Βασίλης Γιαννόπουλος, Λίλιαν Δημητρακοπούλου, Βασίλης Μακριμίχαλος, Ζωή Παναγιωτοπούλου και ο Μάνος Ελευθερίου. Το πλατινένιο CD "Ταξίδια φιλιά" επανακυκλοφόρησε to 2007 με δύο καινούρια τραγούδια, remix και DVD με τα video clips του δίσκου.

Τον Ιούνιο του 2007 πραγματοποιήθηκε μια συναυλία-γιορτή για τα 10 χρόνια live του, στο Λυκαβηττό με τη συμμετοχή πολλών φίλων του όπως ο Νίκος Πορτοκάλογλου, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Μανώλης Φάμελλος , η Ραλλία Χρηστίδου, η Σοφία Στρατή, ο Στάθης Δρογώσης, ο Αντώνης Μιτζέλος και ο Θάνος Παπανικολάου. Η συναυλία στέφθηκε με επιτυχία καθώς παρευρέθησαν πάνω από 7.500 θεατές. Η περιοδεία που ακολούθησε κάλυψε πάνω από 40 σταθμούς στην Ελλάδα.

2008 - 2011[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτη του 2008, επέλεξε έναν από τους πιο ιστορικούς χώρους της Αθήνας, το "Ζοοm" στην Πλάκα, για να κάνει παρέα με τρεις εξαιρετικούς μουσικούς, μια παράσταση "contra-canto". Ο Ντίνος Γεωργούντζος στο πιάνο, στα πνευστά και στο ακορντεόν, ο συνθέτης Αντώνης Μιτζέλος,(που επανεμφανίστηκε στο πλευρό του Κότσιρα) στις κιθάρες, ο Τάσος Παπαστάμου στο βιολί και το μαντολίνο , δημιούργησαν βραδιές μοναδικές. Το καλοκαίρι του 2008, μαζί με την Ελένη Τσαλιγοπούλου, με την οποία έχουν συνεργαστεί σε χειμερινές σαιζόν στο "Φώς" και στην "Άνοδο Πειραιώς", πραγματοποίησε επιτυχημένη περιοδεία με πανω από 20 σταθμούς, με ένα πρόγραμμα ενορχηστρωμένο από τους Ντίνο Γεωργούντζο και Άκη Κατσουπάκη.

Τον Σεπτέμβρη του 2008 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά, με τίτλο "Και πάλι παιδί", με νέο ήχο και ύφος, σε μια μεγάλη παραγωγή που ολοκληρώθηκε στα Abbey Road Studios του Λονδίνου. Στον δίσκο την μουσική υπογράφει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης, και τον στίχο ο Νίκος Μωραΐτης, ενώ συμμετέχει σε στίχο και μουσική και ο ίδιος ο Γιάννης Κότσιρας. Τον Νοέμβρη του 2008, στο ανακαινισμένο "Άνοδος stage" εμφανίστηκε μαζί με τον Κώστα Τουρνά και το Λάκη Παπαδόπουλο, με τον οποίο συνέχισε και στην Θεσσαλονίκη, σε sold out βραδιές στην "Αποθήκη" του "Μύλου".

Το καλοκαίρι του 2009, παρέα με την Ραλλία Χρηστίδου και τον Μύρωνα Στρατή, πραγματοποίησε μια μεγάλη περιοδεία έχοντας συντροφιά πάνω από 70.000 θεατές συνολικά, σε εμφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Το χειμώνα του 2009, μια μοναδική συνεργασία βρίσκει τον Γιάννη Κότσιρα να ξεκινά τις εμφανίσεις του από την Θεσσαλονίκη, στην Αποθήκη του Μύλου, παρέα με το Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και τα "Κίτρινα ποδήλατα". Η συνεργασία συνεχίστηκε στην Αθήνα, στην σκηνή του "Ζυγού" με την παρέα να εμπλουτίζεται από την Αφροδίτη Μάνου.

Τον Μάιο του 2010, κυκλοφόρησε το "Γιάννης Κότσιρας LIVE 2010" ένα διπλό album γεμάτο από τραγούδια ηχογραφημένα ζωντανά σε συναυλίες και παραστάσεις από το 2003 μέχρι και το 2010. Ένα από αυτά, καινούριο, με τίτλο “Αγάπη μου εσύ” σε στίχους Κότσιρα και μουσική Γιάννη Κωνσταντινίδη περιγράφει τα δρώμενα στην Ελλάδα του 2010, και έγινε άμεσα αποδεκτό από τον κόσμο. Το καλοκαίρι του 2010, παρέα με τον Μαχαιρίτσα, και σε κάποια επιλεγμένα live τα "Κίτρινα Ποδήλατα" και την Αφροδίτη Μάνου, πραγματοποίησε μεγάλη περιοδεία. Επίσης, με αφορμή την κυκλοφορία του LIVE 2010, και μαζί με την Βασιλική Καρακώστα, έκανε μια περιοδεία με επιλεγμένους σταθμούς σε Ελλάδα και Κύπρο.

Τον χειμώνα του 2011, στο μέσο μιας πολύ δύσκολης οικονομικής εποχής για την Ελλάδα, ο Γιάννης Κότσιρας ποντάρει στο διαφορετικό μαζί με μια εξαιρετική παρέα, και κερδίζει το μεγάλο στοίχημα. Οι συνολικά 24 εμφανίσεις του μαζί με τον Δημήτρη Μπάση, και τις Χρυσούλα Στεφανάκη και Βάλια Σωμαράκη ξεκινούν από την Θεσσαλονίκη, στο Stage, σημειώνουν επιτυχία, και η λήξη τους, παρατείνεται δύο φορές. Με το ίδιο concept, ελκυστικές τιμές, άρωμα γνήσιου ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, και εμφανίσεις Κυριακές μεσημέρι, το πετυχημένο πρόγραμμα, συνεχίζεται στον ιστορικό χώρο του Rex. Το πιο δύσκολο – για την νεώτερη ιστορία - καλοκαίρι του 2011 για την Ελλάδα, μια συνεργασία-σταθμός έγινε πραγματικότητα. Η επί σκηνής συνάντηση με έναν από τους τελευταίους τραγουδιστές - θρύλους, τον Δημήτρη Μητροπάνο, και παρέα πάντα με τον Δημήτρη Μπάση, χάρισε μοναδικές στιγμές σε κόσμο ανά την Ελλάδα την Κύπρο, γεμίζοντας – όσο το δυνατόν - με αισιοδοξία και θετική ενέργεια, κόντρα στα σημεία των καιρών, όσους τυχερούς παρακολούθησαν κάποια από τις ζωντανές τους εμφανίσεις. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Μπάση, πραγματοποίησε μια παράλληλη σειρά εμφανίσεων. Το χειμώνα που ακολούθησε, η συνεργασία με Μητροπάνο και Μπάση, είχε συνέχεια στο Κέντρο Αθηνών, σε ένα πρόγραμμα που προσφέρθηκε σαν όαση αυθεντικής λαϊκής διασκέδασης. Παράλληλα, με το project "On the road", μια μουσική παράσταση με εξαιρετικούς μουσικούς να συμπρωταγωνιστούν και παρέα με την Σαββέρια Μαργιολά επισκέπτεται μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και την Κύπρο.

2012 - 2016[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Μάρτιο του 2012, και μετά από περίπου 2 χρόνια διεργασιών, σε συνεργασία με την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας Βόλου, κυκλοφορεί το CD "Η Σμύρνη του έρωτα", με ερωτικά τραγούδια γραμμένα από τις αρχές του '20 έως και τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο είτε στην Σμυρνη, είτε από Σμυρνιούς δημιουργούς. Για το καλοκαίρι του 2012, εκτός από μια μικρή βόλτα σε επιλεγμένες πόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο με αφορμή την κυκλοφορία του CD "Η Σμύρνη του έρωτα", με το project On the road, και παρέα με την Σαββέρια Μαργιολά καθώς επίσης και την ίδια εξαιρετική ομάδα μουσικών, πραγματοποίησε μια περιοδεία σε Ελλάδα και Κύπρο, μεταδίδοντας θετική ενέργεια και αισιοδοξία σε όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν κάποια από τις ζωντανές εμφανίσεις. Το 2013 στο πρόγραμμα εμφανίσεων του project On the road περιλαμβάνονται και εμφανίσεις σε πόλεις του εξωτερικού.

Με τον Ιανουάριο του 2013 ολοκληρώνεται και κυκλοφορεί ο ενδέκατος δίσκος του με τίτλο "Μουσικό Κουτί", στον οποίο για πρώτη φορά είναι ο ίδιος συνθέτης όλων των κομματιών, ενώ συνεισφέρει στιχουργικά με δύο τραγούδια. Στους στίχους συνεργάζεται για ακόμη μία φορά με τον Άρη Δαβαράκη και τον Οδυσσέα Ιωάννου, ενώ μεγάλη συμμετοχή κατέχει ο νέος στιχουργός Σταύρος Σταύρου με τέσσερα κομμάτια. Το νέο εγχείρημά πετυχαίνει εμπορικά, ενώ αποσπά πολύ καλές κριτικές [3] [4]. Συνολικά ο δίσκος περιέχει δέκα κομμάτια στα οποία η θεματολογία αφορά στην κοινωνία και την Ελλάδα της φτώχειας και του Μνημονίου τα τελευταία τρία χρόνια. Ο καλλιτέχνης αντλεί από τις καθημερινές του εμπειρίες και τα βιώματά του στην οικονομική και ηθική κρίση όλη του την έμπνευση, και προσφέρει, υπογράφοντάς τα όλα μουσικά, δέκα τραγούδια που αγαπήθηκαν σχεδόν αμέσως απ' το κοινό, όπως φαίνεται στις ζωντανές εμφανίσεις του. Στο κομμάτι "Ελεύθεροι Ηττημένοι" συνεργάζεται στα φωνητικά με τον ηθοποιό και παρουσιαστή Σπύρο Παπαδόπουλο.

Το καλοκαίρι του 2014, μετά την επιτυχημένη συνεργασία του με τον Θάνο Μικρούτσικο και τη Ρίτα Αντωνοπούλου τον χειμώνα του ίδιου και του προηγούμενου χρόνου στον Σταυρό του Νότου, ξεκίνησε μαζί τους τις καλοκαιρινές περιοδείες με απαρχή το Θέατρο Πέτρας, μια ως επί το πλείστον υπό βροχή συναυλία που συγκέντρωσε 4.500 κόσμο. Ακολουθεί η κυκλοφορία της νέας δισκογραφικής δουλειάς του καλλιτέχνη σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου τον Σεπτέμβρη του 2014 με τίτλο " Ότι θυμάσαι δεν πεθαίνει". Από τα νέα κομμάτια επιτυχία σημείωσαν τα: "Αυτός ο Ήλιος" και " Δως μου μια μέρα αληθινή", ενώ ο δίσκος περιείχε και επανεκτέλεση του τραγουδιού του Δημήτρη Μητροπάνου "Θες έναν κόσμο πιο μεγάλο".

Τον Απρίλιο του 2015, ο Γιάννης Κότσιρας είχε μια προσωπική εμφάνιση στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της sold out συναυλίας του AKTINA FM GMJ.[5]

Το 2016 κυκλοφορεί ο δίσκος "Ψεύτης καιρός", με συντελεστές τους Σταύρο Σιόλα, Πόλυ Κυριάκου, Κώστα Λιβαδά, Γιάννη Μπαχ-Σπυρόπουλο, Αντώνη Μιτζέλο, Σταύρο Σταύρου, Νίκο Μωραΐτη, Βαγγέλη Μαχαίρα, Rous, Δημήτρη Υφαντή. Από το δίσκο ξεχώρισαν τα τραγούδια: "Κάθε φορά", "Ποιο παραμύθι να βρω", "Και θέλω εσένα".

Πολιτικές απόψεις και ιδεολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε συνεντεύξεις του ο Κότσιρας έχει κατατάξει τον εαυτό του στην αριστερά, όχι όμως όπως αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα. Συγκεκριμένα, έχει αναφέρει ότι: "Η ιδεολογία μου ξεκινά και τελειώνει σε μία φράση: 'Η ελευθερία του ενός σταματάει εκεί όπου αρχίζει η ελευθερία του άλλου!'. Είμαι αριστερός και δεν ταυτίστηκα ποτέ με κανένα κόμμα."

Επίσης, έχει πει: "Άλλωστε, την αριστερά την εννοώ ως ανθρωπισμό. Το ιδανικό θα ήταν μία πολιτική με κέντρο τον άνθρωπο. Εφαρμοσμένη στην καθημερινή πράξη, και όχι μόνο στα συζητούμενα πολιτικά θέματα. Ένας άνθρωπος που πιστεύει στην έννοια 'άνθρωπος' είναι αριστερός από τα γεννοφάσκια του. Αλλά την αριστεροσύνη του την εφαρμόζει στην επαφή του με τους άλλους στην καθημερινότητα, στο περιβάλλον της εργασίας του."[6]

Τέλος αναφέρει ότι: "Δεξιός δεν είμαι σίγουρα. Και ούτε αριστερός με τη σύγχρονη έννοια. Είμαι παλιός ρομαντικός αριστερός. Πιστεύω σε έναν κόσμο ισότητας, καλύτερο, αλλά δεν έχω μάθει να ζω μακριά από τον καπιταλισμό. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου ζω στον καπιταλισμό. Δεν ξέρω το 'άλλο' πώς θα είναι. Όμως ιδεολογικά μού ακούγεται δίκαιο. Για να είμαι όμως απολύτως ειλικρινής, με τον εκσυγχρονισμένο αριστερό δεν αισθάνομαι ότι έχω και πολλές επαφές. Πάντως, δεν είμαι ούτε ΝΔ ούτε ΠΑΣΟΚ, δεξιός δηλαδή. Και σε προλαβαίνω, το ΠΑΣΟΚ το θεωρώ δεξιά. Μπορεί να εφαρμόζω την Αριστερά στην καθημερινότητά μου, επειδή εκεί έχει σημασία, αλλά ειλικρινά δεν μπορώ να ταυτιστώ απολύτως κάπου."[7]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Γιάννης Κότσιρας LIVE (2002)
  • Τι Τραγούδι Να Σου Πω - DVD (2003)
  • Γιάννης Κότσιρας Live 2010 (2010)

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Best of Yiannis Kotsiras (2004)
  • Παραγγελιά Best of (2016)

Soundtracks[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άδης (1996)
  • Εφάπαξ - cd single (2001)
  • Μουσική Της Παράστασης "Πηνελόπη Δέλτα" (2015)

Επανεκτελέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Άξιον Εστί (2002)
  • Ο Δρόμος (2006)

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 2024. 
  2. Τομαρά, Μαρία. «Γιάννης Κότσιρας: 'Ισως κάποτε να καταφέρω να επιστρέψω στα τιμημένα χώματα του Χανδρινού'». ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Online. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. 
  3. Κριτική στο "Μουσικό Κουτί"
  4. Κριτική στο "Μουσικό Κουτί"
  5. «Dont Miss Aktinas Greek Music Journey 2017 Με τον Γιάννη Κότσιρα στη Νέα Υόρκη Βίντεο». greekreporter.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 10 Ιανουαρίου 2017. 
  6. «Γιάννης Κότσιρας: «Είμαι αριστερός και δεν ταυτίστηκα ποτέ με κανένα κόμμα»». Gossip-tv.gr. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 
  7. «tovima.gr - Γιάννης Κότσιρας: «Δεν είμαστε πολιτισμένος λαός»». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 19 Απριλίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]