Γιάννης Ιωάννου (μουσικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Ιωάννου
Γέννηση8 Μαρτίου 1953 (1953-03-08) (71 ετών)
Αθήνα, Ελλάδα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςΕλληνικό Ωδείο, Ωδείο Αθηνών και Μουσικό Κολέγιο Μπέρκλι
Ιδιότητατραγουδιστής και συνθέτης
Εν ενεργεία1982–σήμερα
Όργαναφωνή, ακκορντεόν και πιάνο

Ο Γιάννης Κ. Ιωάννου (Αθήνα, 8 Μαρτίου 1953[1]) είναι Έλληνας συνθέτης, τραγουδοποιός, ενορχηστρωτής, παραγωγός δίσκων και ραδιοφώνου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε τον Μάρτιο το 1953 στην Αθήνα. Γιος Μικρασιάτη πρόσφυγα και αργότερα μέλους της Εθνικής Αντίστασης, αγάπησε από τη μικρή ηλικία το παλιό ελληνικό τραγούδι, τη λογοτεχνία, την ποίηση και τον κινηματογράφο. Σε ηλικία 10 ετών ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές σε παράρτημα του Ελληνικού Ωδείου, μαθαίνοντας ακορντεόν και πιάνο, πλάι στον θείο του, τον Δημήτρη Μεταξά. Την ίδια περίοδο ασχολήθηκε και με τη βυζαντινή μουσική.

Μουσική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1966 γίνεται μέλος στο ροκ συγκρότημα "Υοungbίrds" ως οργανίστας, και αργότερα στους "Foremost" με τους οποίους έπαιξε για επτά χρόνια. Μετά το 1968, φοίτησε στο Ορφείο Ωδείο, στο Απολλώνειο Ωδείο για να καταλήξει στο Ωδείο Αθηνών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα θεωριτικά της μουσικής, με καθηγητές τους Μενέλαο Παλλάντιο, Κώστα Κυδωνιάτη, Μάρκο Δραγούμη, Γιάννη Ιωαννίδη, και άλλους σημαντικούς μουσικούς. Την περίοδο 1974 με 1977, μαθήτευσε στο "Arcane School". Αργότερα παρακολούθησε μαθήματα δια αλληλογραφίας με το Μουσικό Κολλέγιο του Berklee College of Music (Βοστώνη) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το 1982 πρωτοεμφανίζεται ως συνθέτης στον μουσικό διαγωνισμό έντεχνου λαϊκού τραγουδιού της ΚΝΕ και βραβεύεται από τα μέλη της κριτικής επιτροπής Μίκη Θεοδωράκη και τον Γιάννη Ρίτσο. Το 1986 το ενδιαφέρον του στρέφεται στα μαθηματικά και τους αλγόριθμους, τα συνθεσάιζερ και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Θεωρείται ως ένας από τους πρωτοπόρους αυτοδίδακτους στη σύνθεση της μουσικής μέσω υπολογιστών στην Ελλάδα. Εργάστηκε από το 1978, ως ενορχηστρωτής, μουσικός στα πλήκτρα και μουσικός παραγωγός στη παραγωγή μουσικών δίσκων, σε συναυλίες, σε νυχτερινά κέντρα, στο μουσικό θέατρο και την τηλεόραση.

Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες, όπως οι Μίκης Θεοδωράκης, Βασίλης Τσιτσάνης, Βαγγέλης Παπαθανασίου, Γιώργος Ζαμπέτας, Θάνος Μικρούτσικος, Απόστολος Καλδάρας, Δήμος Μούτσης, Σταύρος Ξαρχάκος, Γιάννης Σπανός, Νότης Μαυρουδής, Λουκιανός Κηλαηδόνης, Χρήστος Νικολόπουλος, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Μενέλαος Θεοφανίδης, Λίνος Κόκοτος, Βασίλης Κουμπής, Σταμάτης Κραουνάκης, Τάκης Μουσαφίρης, Δημήτρης Λάγιος, Γιώργος Σταυριανός, και άλλους.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνθεση, ενορχήστρωση, εκτέλεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έχει επίσης αναλάβει την ενορχήστρωση, αλλά και ως συμμετοχή σε τραγούδια μουσικών δίσκων σημαντικών καλλιτεχνών στο χώρο του καλού τραγουδιού. Παρακάτω αναφέρονται ορισμένοι από τους δίσκους που συμμετείχε κύρια ως ενορχηστρωτής και σε κάποια και ως ερμηνευτής.

Νοέμβρη 2017 ξεκίνησε την έκδοση της μουσικής του Τετραλογίας «The 4 Seasons» με το άλμπουμ «Autumn» και μέχρι τον Μάη του 2018, ολοκλήρωσε εκδίδοντας τα άλμπουμ “Winter”, “Spring”, “Summer”.

Με τους τραγουδοποιούς

Όπως επίσης με τους καλλιτέχνες Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Γιώργος Νταλάρας, Χάρις Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη, Αφροδίτη Μάνου, Κώστας Τουρνάς, Γιάννης Ζουγανέλης, Τάσος Γκρους, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Διονύσης Τσακνής, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Νικολάου, Γιάννης Μηλιώκας, Κώστας Γανωτής, Αντώνης Μιτζέλος, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Κώστας Χατζής, Κώστας Καράλης, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Μπέσσυ Αργυράκη, Μελίνα Τανάγρη, Ελπίδα και άλλους.

Με τους σολίστες
  • Βασίλης Σαλέας (κλαρίνο), "Orama/Vangelis, Litany/Theodorakis, Isimeria/Various, Fasma/Various",
  • Γιώργος Κόρος (βιολί), "Φωτογραφίες",
  • Nicos - Νίκο Χατζόπουλο (βιολί), "Zephyros/Theodorakis",
  • Σταύρος Παζαρέντζης (κλαρίνο), "Litany II/Theodorakis",
  • Δημήτρης Χριστοδούλου (μπουζούκι), "Rhapsody/Theodorakis",
  • Γρηγόρης Τζιστούδης (μπουζούκι) σε κομμάτια Β.Κουμπή, "Traveling", κ.ά.
Με τους τραγουδιστές

Συνεργάστηκε στη μουσική παραγωγή των παρακάτω δίσκων:

Με τους μουσικούς παραγωγούς
  • Γιώργος Μακράκης, Αχιλλέας Θεοφίλου, Ηλίας Μπενέτος, Νίκος Καραγιάννης, Φίλιππος Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Κοντοσταυλάκης, Γιάννης Δουλάμης, Θύμιος Παπαδόπουλος, Κώστας Ζουγρής, Γιάννης Πετρίδης, Φιλίπ Έιντελ (Philippe Eidel), Στέλιος Φωτιάδης, Σταύρος Μουφλουζέλης, Άκης Γκολφίδης, Κώστας Κωτούλας, Δημήτρης Χατζόπουλος και άλλους παραγωγούς.
Με τις δισκογραφικές εταιρίες
  • Minos-EMI, Universal - Polygram, CBS-Sony Music, Lyra-MBI, Polyphon, BMG, Virgin Greece, FM-Records, WEA, Eros, SONET (CBS-Sweden), Legend, Warner Music και άλλες εταιρίες.

Ενορχηστρώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συναυλίες

Εργάζεται στο τομέα της ενορχήστρωσης από το 1966. Μία από τις σημαντικότερες ενορχηστρώσεις συναυλιών ήταν το 1987, όταν παρουσίασε πρώτος σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση και σε συνεργασία με τη Νένα Βενετσάνου στο Θέατρο Λυκαβηττού, τη συναυλία "Το κουτί της Πανδώρας" με συνεργασία τεσσάρων μουσικών. Στη συνέχεια επί δύο συναπτά έτη, από το 1989 έως το 1991, συνεργάστηκε στη παραγωγή της μουσικής παράστασης "Λεωφόρος Β'", με καλλιτέχνες τους Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Λίνα Νικολακοπούλου, Σταμάτης Κραουνάκης και Ανδρέα Βουτσινά. Από το 1993, υπήρξε στενός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη. Συνεργάστηκε μαζί του στις «Πολιτείες Γ' και Δ΄», στον «Οιδίποδα Τύραννο» και άλλες συναυλίες.

Έχει εμφανισθεί συνοδεύοντας γνωστούς καλλιτέχνες σε διάφορες χώρες, όπως στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στη Δανία, στη Σουηδία, στη Γεωργία, στη Νότιο Αφρική, στην Αίγυπτο, στην Ουκρανία, στο Καζακστάν, στην Αυστραλία και στην Κύπρο.

Τηλεοπτικές παραγωγές

Έχει ενορχηστρώσει, συνθέσει και επιμεληθεί τη μουσική για τις τηλεοπτικές εκπομπές μουσικών εκπομπών όπως των:

Εορταστικά προγράμματα τηλεοπτικών σειρών
Τηλεοπτικοί σταθμοί

Έχει συνεργαστεί με διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς όπως του δημόσιου οργανισμού της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΤ1, ΝΕΤ (ΕΤ2), ΕΤ3), καθώς και με τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς, Mega Channel, Antenna, ORF, ARTE και αρκετούς άλλους.

Θεατρικές παραστάσεις

Έχει γράψει, διασκευάσει και ενορχηστρώσει, τη μουσική για επιθεώρησεις, ξεκινώντας το 1977 και σε συνεργασία με τον συνθέτη Μενέλαο Θεοφανίδη από το Θέατρο Μινώα.

Έγραψε επιπλέον τη μουσική και τα τραγούδια που ακούστηκαν στα θεατρικά έργα:

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες θεάτρου και ηθοποιούς του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, στα πλαίσια της θεατρικής παραγωγής, όπως οι:

Τραγούδια του έχουν αποδώσει οι:

Μερικά απ' τα τραγούδια που έχει συνθέσει είναι Στο Λιβυκό, Vals, IANOS με την Καλλιόπη Βέττα, της οποίας είναι μουσικός παραγωγός, και στην οποία περιέχονται αρκετές εκτελέσεις του εξωτερικού που έκανε με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, όπως το «Ευτυχώς», «Έτσι μ' αρέσει».

Τελευταία χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον χειμώνα του 1995 - 1996 συμμετείχε μαζί με την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Παντελή Θαλασσινό, τον Γεράσιμο Ανδρεάτο και την Αθηνά Μόραλη στο κέντρο διασκέδασης "13 Φεγγάρια". Το 1996 συνεργάστηκε με τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, διασκευάζοντας και ενορχηστρώνοντας μουσική του, για τον δίσκο του κλαρινετίστα Β. Σαλέα «Οrama». Το 1997 συμμετείχε ως ενορχηστρωτής και μουσικός στα πλήκτρα στην παράσταση του Θανάση Σαββόπουλου και του Μιχάλη Παπακωνσταντίνου με τίτλο «Για οικονομικούς λόγους». Στις 2 Ιουνίου Ι997, του απονέμεται ο πρώτος χρυσός του δίσκος για τη συμμετοχή του ως συνθέτης στο άλμπουμ του Βασίλη Παπακωνσταντίνου «Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ». Λίγο αργότερα, στις 19 Ιουνίου 1997, του απονέμεται ο δεύτερος χρυσός δίσκος για τη συμμετοχή του στο άλμπουμ του Βασίλη Σαλέα «Οrama». Τον Οκτώβριο του 1997, φτιάχνουν μαζί με άλλους μουσικούς, τη Λαϊκή Ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης". Στις 22 Ιουνίου Ι998, του απονέμεται τρίτος χρυσός του δίσκος για το άλμπουμ «Litαny» του Βασίλη Σαλέα σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Στις 12 Σεπτεμβρίου 1998, επιμελείται μουσικά τον 1ο Διαγωνισμό Λαϊκού Τραγουδιού στα Τρίκαλα, τον οποίο συνέχισε να επιμελείται μέχρι το τέλος του 2010.

Το καλοκαίρι του 2000, ενορχήστρωσε τους Αχαρνής σε μουσική του Διονύση Σαββόπουλου για τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου [Θ.Ο.Κ.]. Το 2005, όταν κυκλοφόρησε το άλμπουμ του Μίκη Θεοδωράκη Balkan Litany, επιμελήθηκε τη μουσική που έντυσε τηλεοπτική σειρά Ο Τελευταίος Άρχοντας των Βαλκανίων. Το 2010, κυκλοφόρησε η πρώτη του ολοκληρωμένη δουλειά, με τίτλο Αχιλλέας ο Μυρμιδόνας σε ποίηση του Γιώργου Τσιτρούλη. Το 2011, συμμετείχε στο άλμπουμ Ξαφνική βροχή της Καλλιόπης Βέττα σε δική του σύνθεση από την Warner Μusic. Το 2016 κυκλοφόρησε το βιβλίο-CD ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΜΙΚΗ, η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη, όπου εκτός από την ενορχήστρωση, παραγωγή, έγραψε και τη μουσική ενός τραγουδιού αφιερωμένου στον Μ. Θεοδωράκη με τίτλο "Της Ρωμιοσύνης μελωδέ".

Από το 2010 ασχολείται σχεδόν αποκλειστηκά με τη σύνθεση μουσικής και τραγουδιών.

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Ιωάννου διατηρεί διαδικτυακό ιστότοπο από το 1997, με τίτλο "Greek Music Today" το οποίο βρίσκεται στην ηλεκτρονική διαδρομή "Ioannou-Music.Gr".

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. GreekDiscography. «GreekDiscography». www.GreekDiscography.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2024. 
  2. Ιστοσ. Άσιμος, Πες μου ένα ψέμα ν΄ αποκοιμηθώ Αρχειοθετήθηκε 2011-12-31 στο Wayback Machine.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

https://musicalmanac64.blogspot.com/2022/09/blog-post_21.html όπου περιγράφεται η δράση του και μετά το 2010

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιστοσελίδα στο Spotify,

Yannis K. Ioannou

  • Σελίδα Facebook,

Γιάννης Κ. Ιωάννου / Yannis K. Ioannou

  • Ιστοσελίδα SoundCloud,

Yannis K. Ioannou[νεκρός σύνδεσμος]