Γιάννης Ευαγγελίδης (σχεδιαστής μόδας)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Ευαγγελίδης (σχεδιαστής μόδας)
Ιδιότητασχεδιαστής μόδας

Ο Γιάννης Ευαγγελίδης είναι σχεδιαστής μόδας που με τη δουλειά του διέπρεψε στο εξωτερικό λανσάροντας φορέματα εμπνευσμένα από παραδοσιακές Ελληνικές ενδυμασίες.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στην Κύπρο. Σε ηλικία 18 ετών ήρθε στην Αθήνα όπου πολύ σύντομα παντρεύτηκε τη Βάσω Κουρτίδη, με την οποία δημιούργησαν τον ομώνυμο οίκο υψηλής ραπτικής. Μοντέλα του σκιτσάριζε ο ζωγράφος Εγγονόπουλος. Ήταν ο πρώτος που αξιοποίησε τα στοιχεία της ελληνικής τέχνης, αρχαϊκής και λαϊκής, δίνοντας μια νέα πνοή στην αθηναϊκή μόδα. Την περίοδο του πολέμου υποχρεώθηκε να φύγει από την Ελλάδα και το 1948 κατέληξε στο Λονδίνο. Επόμενος σταθμός του η Αμερική, όπου εκτός από τις δημιουργίες υψηλής ραπτικής έγινε και καλλιτεχνικός σύμβουλος στο γνωστό κοσμηματοπωλείο «Tiffany’s».

Τη δεκαετία του 1950, δημιουργίες του γίνονται εξώφυλλο στο γερμανικό περιοδικό ”Sie und Er” και φωτογραφίες με μοντέλα, συνοδεύουν το άρθρο του Otto Kielmeyer με τίτλο “La mode grecque” στην τριμηνιαία τουριστική έκδοση En Grece του Υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού. Ο Ευαγγελίδης αξιοποιεί τα στοιχεία της ελληνικής λαϊκής τέχνης, αφού τα μελετά εκτενώς στο μουσείο Μπενάκη. Εμπνέεται από τις παραδοσιακές φορεσιές και δημιουργεί σχέδια και μοτίβα που απέπνεαν ελληνικότητα. Φωτογραφίες με τα φορέματά του υπάρχει σε άρθρα των New York Times και New York Journal, με αφορμή την συμμετοχή του στην Παγκόσμια Έκθεση που διοργανώθηκε στη Νέα Υόρκη στο ξενοδοχείο St. Regis, υπό την αιγίδα του ελληνικού υφυπουργείου Τύπου και Τουρισμού, στις 26 Δεκεμβρίου του 1939[1]. Οι δημιουργίες του ταξιδεύουν σε Ευρώπη και Αμερική και ντύνουν τις κομψότερες των ευρωπαϊκών και νεοϋορκέζικων κύκλων.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Δημήτρης Δ. Λυμπερόπουλος, «Ελληνική μόδα 1900-2000, ένας αιώνας δημιουργίας» Αθήνα 1999.
  • Μ.Μπενάκη, Πελοποννησιακό Λαογραφικό ίδρυμα, " Ενδύεσθαι,Για ένα Μουσείο Πολιτισμού του Ενδύματος", Αθήνα 2010

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]