Γιάννης Γεωργιάδης (μουσικός)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλα πρόσωπα με το όνομα Γιάννης Γεωργιάδης, δείτε: Ιωάννης Γεωργιάδης.
Γιάννης Γεωργιάδης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1963[1][2]
Αθήνα[2]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΩδείο Αθηνών
Πανεπιστήμιο Μοτσαρτέουμ
Πανεπιστήμιο Μουσικής και Ερμηνευτικών Τεχνών της Βιέννης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβιολιστής

Ο βιρτουόζος βιολιστής Γιάννης Γεωργιάδης (Jannis Georgiadis) είναι ένας Έλληνας κλασικός μουσικός. Έχει εμφανιστεί στην Ευρώπη και την Αμερική αποσπώντας θετικές κριτικές για τις ερμηνείες του.[εκκρεμεί παραπομπή].

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπουδές και καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένος στην Αθήνα σε οικογένεια μουσικών, άρχισε μαθήματα βιολιού από τη μητέρα του σε ηλικία 4 ετών. Πήρε το δίπλωμα του από το Ωδείο Αθηνών υπό τον Τάτση Αποστολίδη με άριστα παμψηφεί και παρακολούθησε θερινά σεμινάρια στην ακαδημία του Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία. Στα 17 του χρόνια αντιπροσώπευσε την Ελλάδα για 2 συνεχόμενα έτη στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το 1991 ύστερα από υποτροφίες του ιδρύματος «Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης» και της Αυστριακής κυβέρνησης, ολοκλήρωσε με Ανώτατη Διάκριση τις σπουδές του στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης (Universität für Musik und darstellende Kunst Wien), κοντά στον διακεκριμένο παιδαγωγό Φρανς Σαμόυλ (Frαnz Samohyl). Το 2005 πήρε δίπλωμα διεύθυνσης ορχήστρας από το "London College of Music & Media" και από τότε έχει διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Γιάνατσεκ στην Τσεχία και τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ζεζού (Jeju) στη Νότια Κορέα. Από το 2006 είναι επίτιμος Εξάρχων της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων[εκκρεμεί παραπομπή].

Τα τελευταία χρόνια το ενδιαφέρον του Γιάννη Γεωργιάδη έχει στραφεί στο ρεπερτόριο της μουσικής δωματίου και έχει συνεργαστεί με διακεκριμένους Έλληνες και ξένους ερμηνευτές. Το 2000 ίδρυσε την ορχήστρα δωματίου "Feminarte" και ως καλλιτεχνικός διευθυντής της προγραμματίζει, σε συνεργασία με εκλεκτούς Έλληνες και ξένους σολίστ και αρχιμουσικούς, έναν ευρύ κύκλο δραστηριοτήτων με στόχο τόσο ελληνικά, όσο και διεθνή φεστιβάλ. Η διδασκαλία κατέχει επίσης σημαντική θέση στις δραστηριότητές του, ο οποίος έχει διδάξει σε διεθνή σεμινάρια στη Νέα Υόρκη, τη Γενεύη και την Ελλάδα[εκκρεμεί παραπομπή].

Ο Γιάννης Γεωργιάδης έχει συμπράξει ως σολίστ με γνωστές ξένες ορχήστρες όπως τη "Φιλαρμόνια" του Λονδίνου, τη συμφωνική του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική της Βουδαπέστης, Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Πράγας, τη "Simfonietta Beer Sheva του Ισραήλ, Ορχήστρα Δωματίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ορχήστρα Δωματίου του Κρεμλίνου κ.ά. Στην Ελλάδα συνεργάζεται τακτικά με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών και τη Συμφωνική Ορχήστρα Δήμου Αθηναίων.[εκκρεμεί παραπομπή].

Ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ηχογραφήσεις του με την EMI / Warner περιλαμβάνουν έργα του Ρίχαρντ Στράους, Πάμπλο ντε Σαρασάτε, Μωρίς Ραβέλ και Καμίγ Σαιν-Σανς, καθώς και Ελλήνων συνθετών όπως ο Γιάννης Παπαϊωάννου, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μπάμπης Κανάς.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 (πολλαπλές γλώσσες) Virtual International Authority File. OCLC. Dublin. viaf.org/viaf/1281152140020511100008/. Ανακτήθηκε στις 22  Απριλίου 2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας. d-nb.info/gnd/1154539253. Ανακτήθηκε στις 22  Απριλίου 2021.