Γεώργιος Κουρούσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεώργιος Κουρούσης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση22  Ιουλίου 1905
Θάνατος21  Νοεμβρίου 1988
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταγυναικολόγος
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδήμαρχος

Ο Γεώργιος Κουρούσης (Κατσαρού Μεσσηνίας, 22 Ιουλίου 1905 - Αθήνα, 21 Νοεμβρίου 1988) ήταν Έλληνας ιατρός (μαιευτήρας-γυναικολόγος), ο δεύτερος στη σειρά κοινοτάρχης (στη συνέχεια δήμαρχος) του Αιγάλεω.

Από τους πρώτους ιατρούς του Αιγάλεω, προερχόταν από οικογένεια επιστημόνων. Είχε αδελφό τον πρώτο φαρμακοποιό της πόλης (στη συμβολή της Ιεράς Οδού με τη Λεωφόρο Θηβών) Χρήστο Κουρούση. Στα τέλη του 1939 διορίσθηκε κοινοτάρχης[1] από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου 1936, διαδεχόμενος τον Αθ. Παπαδόπουλο. Το κοινοτικό συμβούλιο αποτελούνταν από τον ίδιο (ως πρόεδρο) και τους Κωνσταντίνο Καλογερόπουλο (αντιπρόεδρο), Γεώργιο Ρουσσάκη, Π. Κωνσταντινίδη, Δ. Λειβαδίτη και Αριστομένη Καραγιώργη (μέλη)[2]. Διατηρήθηκε στη θέση του έως και το θέρος του 1944, οπότε οι τοπικές αρχές καταλύθηκαν από το ΕΑΜ. Στρατεύθηκε και έλαβε μέρος στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο. Μετά το 1944 δεν ασχολήθηκε ξανά με τα κοινά.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ευγενία Μπουρνόβα, "Από τις Νέες Κυδωνίες στο Δήμο Αιγάλεω, η συγκρότηση μιας πόλης στον 20ο Αιώνα", εκδόσεις "Πλέθρον" και Δήμος Αιγάλεω (2002).
  • Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, "Αιγάλεω, οι δρόμοι της προσφυγιάς" (2012)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 23 Νοεμβρίου 1939, σελ. 3: "Η Κοινότης Αιγάλεω"
  2. Μαρία Ι. Βαμβακοπούλου, "Αιγάλεω, οι δρόμοι της προσφυγιάς", σελ. 128