Γεώργιος Ισηγόνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεώργιος Ισηγόνης
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής

Ο Γεώργιος Ισηγόνης ήταν Έλληνας αθλητής στίβου του Πανιωνίου Γ.Σ. κατά τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα στη Σμύρνη. Διακρινόταν στα 110 μ. με εμπόδια. Το 1905 αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδος στα 110 μ. εμπ. Επίσης, κατέκτησε τέσσερις συνεχόμενες νίκες στους Πανιώνιους Αγώνες από το 1903 ως το 1906 και μετείχε σε διάφορους σημαντικούς αγώνες της εποχής, μεταξύ άλλων και στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1906.

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γεώργιος Ισηγόνης γεννήθηκε στο Κορδελιό (Περαία), προάστιο της Σμύρνης, γύρω στο 1885 και ήταν γόνος φιλάθλου οικογένειας, αφού μέλη της ίδιας οικογένειας υπήρξαν αθλητικοί παράγοντες του Πανιωνίου: ο Κ. Ισηγόνης στο Δ.Σ. του 1906 και ο Μιλτιάδης Ισηγόνης στο Δ.Σ. του 1910. Ξεκίνησε τον αθλητισμό στον Α.Σ. Περαίας-Κορδελιού, με τα χρώματα του οποίου πρωτοεμφανίστηκε στους στίβους στους Πανιώνιους Αγώνες του 1903, όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στα 110 μ. με εμπόδια με επίδοση 18.0. Την ίδια χρονιά νίκησε στα Σάμια, στο νησί της Σάμου. Στο αγώνισμα των υψηλών εμποδίων υπήρξε ακατανίκητος στους Πανιώνιους Αγώνες επί μία τετραετία, ως το 1906, αγωνιζόμενος με τα χρώματα του Πανιωνίου από το 1904.

Το 1905 μετέχει για πρώτη φορά στο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου και κατακτά την πρώτη θέση στα υψηλά εμπόδια με 16.2, μια φαινομενικά εκπληκτική επίδοση, η οποία όμως οφειλόταν στο γεγονός ότι η απόσταση ήταν 100 μ. και τα εμπόδια εννέα αντί για δέκα.

Το 1906 ως νικητής των Πανιωνίων Αγώνων μετέχει στους Β΄ Διεθνείς Ολυμπιακούς Αγώνες (Μεσοολυμπιακούς) στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τερματίζοντας δεύτερος στη σειρά του στον προκριματικό. Το 1907 μετέχει για τελευταία φορά στους Πανιώνιους Αγώνες αλλά αποκλείεται από τον τελικό. Έχουν πλέον αρχίσει να εμφανίζονται νεότεροι και ταχύτεροι εμποδιστές.

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Πέτρου Λινάρδου, "Η Σμύρνη του Πανιωνίου", 1998.