Γεώργιος Γραμμένος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο Γεώργιος Γραμμένος του Κωνσταντίνου υπήρξε μέλος του ΕΔΕΣ και συνιδρυτής της Απελευθερωτικής Γερμανικής Κατοχής Οργάνωσης Νέων ( Α.Γ.Κ.Ο.Ν ή Α.Γ.Κ.Ω.Ν.) που ιδρύθηκε στην Αθήνα τον Ιούλιο του 1941.

Ήταν ο πιο ριψοκίνδυνος και θαρραλέος της ομάδας του, είχε καταφέρει να μιλάει αρκετά ιταλικά και γερμανικά και σε συνεργασία με την «Οργάνωση» παρακολουθούσε, συγκέντρωνε και μετέδιδε πληροφορίες στην αντίσταση από τις διάφορες συζητήσεις που έκαναν στο εστιατόριο «Πάνθεον» στα «Χαυτεία» κοντά στην Πλατεία Ομονοίας όταν έτρωγαν οι κατακτητές. Εργαζόταν ειδικά για αυτό το σκοπό ως σερβιτόρος και μάγειρας με πλαστή ταυτότητα, που του είχε χορηγήσει ένα άλλο, μέλος σύνδεσμος της οργάνωσης «ΜΙΔΑΣ 614» που ήταν συνεπώνυμός του, εν ενεργεία αστυνομικός της Αστυνομίας Πόλεων, καταγόταν από τις Σιναράδες Κέρκυρας και υπηρετούσε στη υπηρεσία Σήμανσης της Αστυνομίας Πόλεων κοντά στο «Πάνθεον». Ο λόγος για την ύπαρξη της πλαστής ταυτότητας ήταν ότι, μετά την πρώτη του σύλληψη μαζί με τον αδελφό του Διονύσιο Γραμμένο στις 30 Ιουνίου 1941, οι Γερμανοί τον συνέλαβαν άλλες δύο φορές, την μία την 12-9-1941 στον «Παράδεισο» Αμαρουσίου όπου για άγνωστο λόγο και με ανύπαρκτη κατηγορία τον καταδίκασαν σε φυλάκιση ενός μηνός και την άλλη την 17-12-1941, όπου οι Γερμανοί και στελέχη της Υ.Π.Ε.Α. (Υπηρεσία Προστασίας Εθνικής Ασφαλείας), τον συνέλαβαν και τον ανέκριναν, αλλά τελικά αφέθηκε ελεύθερος. Τέλη Ιουνίου 1944 αφού η οργάνωση προδόθηκε, οι Γερμανοί τον συνέλαβαν για τελευταία φορά και μαζί με άλλα στελέχη της οργάνωσής, τους οδηγούν στα κρατητήρια της Γκεστάπο όπου τους βασανίζουν φρικτά. Στη συνέχεια, ανθρώπινο ράκος μεταφέρεται στο Χαϊδάρι όπου, την 1η Ιουλίου 1944 εκτελείται μαζί με τα άλλα μέλη της οργάνωσης Χρήστο Γραμμένο, Σπύρο Φιλιππάτο, Κώστα και Παναγιώτη Καρατζέλη και τον 17άχρονο Δημήτρη Ξαγοράρη. Θάφτηκε στον υπ’αρίθμ. 736 τάφο του 22ου τετραγώνου του Γ’ Νεκροταφείου της Αθήνας. Ήταν 28 ετών.

Λίγες ημέρες αργότερα (11η Αυγούστου 1944) πέθανε στη Ζάκυνθο στα χέρια των Γερμανών ο αδελφός του Σπυρίδων Γραμμένος σε ηλικία 31 ετών.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Η Ζάκυνθος τα χρόνια της σκλαβιάς», Διον. Χ. Στραβόλεμου, Ζάκυνθος 1948
  • «Χαϊδάρι - Κάστρο και βωμός της Εθνικής Αντίστασης», Αντ. Φλουντζή
  • «TO ΑΓΙΟ ΧΑΙΔΑΡΙ» Ένα Ημερολόγιο Κατοχής, Θεόδωρου Μιχ.Τσερπέ, προλ. Στέφανος Ληναίος, Αθήνα 2007
  • «Αρχεία Εθνικής Αντίστασης 1941-1944», Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού, Αθήνα 1998,
  • «Εκτελεσθέντες επί κατοχής», Τσάτσου, Ιωάννα ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ Αθήνα 1976