Γεώργιος Βαλτινός

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεώργιος Βαλτινός
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1775
Τοπική Κοινότητα Χαλκιοπούλων
Θάνατος1887
Λυσιμάχεια Αιτωλοακαρνανίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
στρατιώτης
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαπληρεξούσιος

Ο Γεώργιος Βαλτινός (Χαλκιόπουλοι 1775 - Λυσιμαχία 1887) ήταν αγωνιστής του 1821 και πολιτικός από τον Βάλτο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στους Χαλκιόπουλους του Βάλτου και καταγόταν από οικογένεια αγωνιστών , πήραν μέρος σε πολλές μάχες τα αδέλφια του Κωνσταντίνος , Νικόλαος, Ιωάννης και Σωτήρης τα ανίψια του Σωτήρης και Θανασούλας κ.α.. Από μικρός βρέθηκε στην αυλή του Αλή πασά στα Γιάννενα όπου αργότερα έγινε αρματολός. Ήταν από τους πρωτεργάτες της επανάστασης στην Στερεά Ελλάδα αναφέρεται ότι έδιωξε του Τούρκους από το Μεσολόγγι και κήρυξε την επανάσταση εκεί. Ήταν φίλος με τον Γ. Καραΐσκάκη και πήρε μαζί του μέρος σε πολλές μάχες, όπως στου Πέτα, στο Μακρυνόρος όπου με τον Ίσκο και τον Μπακόλα νίκησαν τον Ομέρ Βρυώνη, στο Νεόκαστρο, στα Σάλωνα, στη Πλάκα, στην Αθήνα , στο Ευηνοχώρι, στον Πειραιά και στα Τρίκαλα. Ήταν στο Μεσολόγγι στην Β΄πολιορκία και κατά την έξοδο των πολιορκημένων.

Διετέλεσε πληρεξούσιος στις Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους , Γ' Εθνοσυνέλευση Τροιζήνας και στην Δ' Εθνοσυνέλευση Άργους , επί Καποδίστρια διετέλεσε σύμβουλος επικρατείας. Μετά το τέλος της επανάστασης του δόθηκε κτήμα στη Λυσιμαχία σαν αμοιβή για την προσφορά του στον αγώνα. Πέθανε στο κτήμα του στην Λυσιμαχία σε βαθιά γεράματα.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική εγκυκλοπαίδεια, Λεξικόν, Τόμος Β' , έκδοση Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική εγκυκλοπαίδεια, Αθήνα 1929
  • Αλέκου Τσατσούλη, Λυσιμαχία χτες και σήμερα[νεκρός σύνδεσμος] Έκδοση συλλόγου Λυσιμαχιωτών, 1992