Γεωματική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δορυφόρος του συστήματος GPS. (Γεωδαιτικός Δορυφόρος)

Με τον όρο Γεωματική ή Γεωματική Μηχανική (Geomatics/Geomatics engineering), εκφράζεται η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο την συλλογή, καταγραφή, ανάλυση, διαχείριση και παρουσίαση (γεω)χωρικών πληροφοριών.

Η γεωματική μηχανική είναι ουσιαστικά, ο σύγχρονος όρος της επιστήμης της τοπογραφίας. Περιέχει τις παραδοσιακές τεχνικές και μεθόδους συλλογής γεωπληροφοριών, σε συνδυασμό, με αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογιών και νέων μεθόδων, που αποσκοπούν στον ακριβή προσδιορισμό και την παρουσίαση χαρακτηριστικών του φυσικού και τεχνικού περιβάλλοντος. Επίσης, εξετάζονται οι (χωρικές) σχέσεις με τις οποίες συνδέονται τα διάφορα αυτά χαρακτηριστικά (ανάλογα κάθε φορά με το σκοπό της μελέτης), με στόχο την διεξαγωγή των επιθυμητών συμπερασμάτων. Η γεωματική, εφαρμόζεται κυρίως από τους τοπογράφους μηχανικούς αλλά και από γεωεπιστήμονες όπως οι Γεωγράφοι και συντίθεται από επιμέρους επιστημονικά πεδία όπως : [1][2][3]

Εκπαίδευση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπογραφικός εξοπλισμός π.χ. (Γεωδαιτικός Σταθμός)

Στην Ελλάδα, υπάρχουν δύο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) που προσφέρουν εκπαίδευση στον τομέα.

Το ένα είναι η Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών - Μηχανικών Γεωπληροφορικής[5] του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ το δεύτερο είναι το Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών[6] της πολυτεχνικής σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Επίσης, σπουδές εφαρμογής στον τομέα της Γεωματικής μηχανικής, προσφέρουν και δύο τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.).Επιπλέον, βασικές αρχές της Γεωματικής με έμφαση στα επιστημονικά πεδία της Γεωπληροφορικής, Τηλεπισκόπησης, Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, Διαχείριση Γης και Ακινήτων, Γεω - Χωρικής Ανάλυσης, Υδρογραφίας, Χαρτογραφίας κ.α, παρέχονται από τα δυο ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα (Α.Ε.Ι) Πανεπιστήμιο Αιγαίου και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών από τα τμήματα Γεωγραφίας αντίστοιχα.

Το πρώτο, είναι το  Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ, του ΤΕΙ Αθήνας, ενώ το δεύτερο είναι το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΤΕ και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής ΤΕ, του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας.

Σε διάφορες χώρες και πανεπιστήμια, η εκπαίδευση στο τομέα, αναφέρεται ως Geodesy & Geoinformatics[7], (Geo)spatial Scince/Engineering[8], Surveying, Surveying Engineering, Geomatics, Geomatic Engineering[9][10] και σε ορισμένες περιπτώσεις παρέχεται από τα τμήματα πολιτικών μηχανικών ή τα τμήματα γεωγραφίας[11] (με την επιλογή συνήθως της αντίστοιχης κατεύθυνσης).

Εφαρμογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γεωματική μηχανική, έχει πολλές εφαρμογές και αποτελεί επιστήμη κομβικού χαρακτήρα σε διάφορα πεδία όπως :[12][13][14][15]

  • Το εθνικό κτηματολόγιο
  • Τη Δορυφορική πλοήγηση
  • Τον κατασκευαστικό τομέα και τα έργα υποδομής
  • Την εξόρυξη μεταλλευμάτων και φυσικών πόρων
  • Τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, τη πρόβλεψη και την αποκατάσταση φυσικών καταστροφών.
  • Τις γενικές περιβαλλοντικές μελέτες
  • Τις γεωδυναμικές μελέτες
  • Τον χωροταξικό σχεδιασμό
  • Την αρχαιολογία (π.χ. αποτυπώσεις μνημείων)
  • Τη μετεωρολογία

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εργαστήριο Γεωδαισίας και Γεωματικής». tgm.civil.auth.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Αυγούστου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. «Universidad Politécnica de Madrid (UPM) - Relationed Articles». www.upm.es. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Surveying & Spatial Sciences Institute». www.sssi.org.au. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Οκτωβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  4. «Γεωπληροφορική». geoinformatics.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  5. «ΣΑΤΜ - Σχολή Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών». www.survey.ntua.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  6. «Τμήμα Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών | ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». www.auth.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  7. «Studiengang Geodäsie und Geoinformation: Startseite». www.gug.bgu.tum.de. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  8. «Geospatial Engineering». 26 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  9. «Geomatic Engineering and Planning». www.baug.ethz.ch. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Δεκεμβρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  10. «Geodesy and Geomatics Engineering | UNB». www.unb.ca. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. 
  11. «Géographie». www.ulg.ac.be. Ανακτήθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2016. [νεκρός σύνδεσμος]
  12. «Τομέας Γεωδαισίας και Τοπογραφίας». 
  13. «Σ.Α.Τ.Μ. (Ε.Μ.Π.) Τομέας Τοπογραφίας». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαρτίου 2016. 
  14. «Σ.Α.Τ.Μ. (Ε.Μ.Π.) Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Σεπτεμβρίου 2016. 
  15. «Τομέας Κτηματολογίου Φωτογραμμετρίας και Χαρτογραφίας».