Γεράσιμος Χυτήρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεράσιμος Χυτήρης
Ο Γεράσιμος Χυτήρης με τη Νίκα Τριμέρη και τον Γιώργο Κάρτερ στην Κέρκυρα το 1978
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεράσιμος Χυτήρης (Ελληνικά)
Γέννηση28  Φεβρουαρίου 1913
Θάνατος1997
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος
ποιητής
συγγραφέας
Οικογένεια
ΤέκναΤηλέμαχος Χυτήρης
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεράσιμος Χυτήρης γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 28 Φεβρουαρίου 1913. Ήταν λογοτέχνης, δημοσιογράφος κι ένας από τους σημαντικότερους λαογράφους του τόπου του. Είναι πατέρας του πολιτικού και ποιητή Τηλέμαχου Χυτήρη.

Δεκαοκτώ χρονών δημοσιεύει το πρώτο του ποίημα στο περιοδικό "Επτάνησος". Αργότερα συνεργάζεται με την εφημερίδα Κερκυραϊκά Νέα του Κώστα Δαφνή, στην οποία για μια δεκαπενταετία κρατάει την μεγάλης αναγνωσιμότητας στήλη «Σημειώσεις ενός Κερκυραίου». Αυτές τις «Σημειώσεις», ο πανεπιστημιακός καθηγητής Θεοδόσης Πυλαρινός, τις χαρακτηρίζει ως «θησαυρό κερκυρογνωσίας». Κι αλλού: «Όντας πολύπλευρος και πολυσχιδής (ο Χυτήρης), ερευνητικό πνεύμα ακάματο και στο έπακρο φιλομαθής, κατόρθωσε να αφήσει πολύμορφο έργο, άξιο θαυμασμού σήμερα για την ειδολογική, την ποιοτική και την ποσοτική εμβέλεια».

Με τη λαογραφική και την ιστορική του εργασία ο Χυτήρης πρόσφερε στους νεώτερους ερευνητές μια σπουδαία κληρονομιά. Μερικοί τίτλοι από τα σχετικά βιβλία του είναι: «Κερκυραϊκό γλωσσάρι», «Το αγροτικό πρόβλημα την επομένη της Ενώσεως», «Τα λαογραφικά της Κέρκυρας», «Εφτανησιώτικη Δημοκρατία», «Η όπερα στο Θέατρο του Σαντζιάκομο» κ. ά.

Για το λογοτεχνικό του έργο, και κυρίως το πεζογραφικό, η κριτική υπήρξε ευμενέστατη. Ο Βάσος Βαρίκας είχε γράψει για «Το μέγα δρυ»: «Το πεζογράφημα αυτό έχει ζωντάνια, γνησιότητα και αλήθεια» [1], ενώ ο Κώστας Δαφνής στα Κερκυραϊκά Νέα: «Διάλογος ζωντανός, αφήγηση άνετη, σύνθεση άρτια, γλώσσα καθαρή κι εκφραστική […], χωρίς υπερβολή προβάλλει με αξιώσεις την κερκυραϊκή πεζογραφία στον ευρύτερο ελληνικό χώρο»[2].

Από τα λογοτεχνικά του βιβλία αναφέρονται ενδεικτικά το ιστορικό μυθιστόρημα «Η πρώτη άνοιξη» (1960), η νουβέλα «Το μέγα δρυ»,(1962), η νουβέλα «Καληνύχτα κ. διευθυντά», καθώς και η ποιητική του συλλογή «Αγόνατοι καιροί» (1980).

Τιμώντας τις πνευματικές αξίες του, η Αναγνωστική Εταιρία Κέρκυρας εξέδωσε γι’ αυτόν το 2008 έναν μνημειώδη τόμο με τη συνεργασία γνωστών συγγραφέων και κριτικών.

Πέθανε στην Αγγλία τον Απρίλη του 1997.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εφημερίδα Το Βήμα, 25.11.62
  2. Εφημερίδα Κερκυραϊκά Νέα, 21.1.63

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εφημ. «Κερκυραϊκά Νέα», 1969-1983
  • Ανθολογία Κερκυραίων ποιητών (εκδ. «Πόρφυρας» 1985)
  • Αφιέρωμα στον Γεράσιμο Θ. Χυτήρη (εκδ. Αναγνωστική Εταιρία, 2008)
  • Τα βιβλία του Γ. Χυτήρη.