Γενικό Επιτελείο Ναυτικού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Γενικό Επιτελείο Ναυτικού
Hellenic Navy General Staff flag.png
Σημαία του ΓΕΝ
Ενεργό 1907–1941
1944–σήμερα
Χώρα Flag of Greece.svg Ελλάδα
Πίστη Πολεμικό Ναυτικό
Υπαγωγή Υπουργείο Εθνικής Άμυνας
Αρχηγείο Αθήνα
Διοικητές
Αρχηγός Γ.Ε.Ν. Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης
Γ.ΕΠ.Ν. Υποναύαρχος (Μ) Γεώργιος Μπουγιούκος
Υπαρχηγός Γ.Ε.Ν. Υποναύαρχος Παναγιώτης Παστουσέας

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (Γ.Ε.Ν.), πρώην «Αρχηγείο Βασιλικού Ναυτικού», που στεγαζόταν παλαιότερα σε ιδιόκτητο κτήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, του άλλοτε Υπουργείου Ναυτικών, είναι σήμερα το αρμόδιο Επιτελείο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων για τη διοίκηση του Πολεμικού Ναυτικού. Ιεραρχικά υπάγεται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (Γ.Ε.ΕΘ.Α.).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το ΓΕΝ συνεστήθη αρχικά επί Βασιλέως Γεωργίου Α΄ δυνάμει του ν. ΓΣΚΖ΄ της 21 Ιουλίου του 1907. Στη συνέχεια δια του από 12 Νοεμβρίου του ίδιου έτους εκδοθέντος Β.Δ. κυρώθηκε ο πρώτος οργανισμός του. Αυτών ακολούθησαν διάφορες τροποποιήσεις περί ΓΕΒΝ, ΓΕΠΝ, και στη συνέχεια δια του από 28 Οκτωβρίου του 1935 Β.Δ. «Περί οργανισμού ΒΝ» οπότε το ΓΕΝ συγκροτήθηκε από το Γραφείο Αρχηγού, Υπασπιστηρίου, Γραμματείας, Α΄, Β΄, και Γ΄ Διευθύνσεων και τεσσάρων αυτοτελών Τμημάτων (Συνεννόησης, Οργανικών διατάξεων, ιστορικής υπηρεσίας και Προϋπολογισμού – Στατιστικής).

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ειδικότερα μετά τις 20 Απριλίου 1941, κατά την οποία έπαυσε να υφίσταται ουσιαστικά ο Ελληνικός Στρατός, ο θεσμός του ΓΕΝ διατηρήθηκε υποτυπωδώς στη Μέση Ανατολή, όπου κατέφυγαν τα πολεμικά πλοία γραμμής, ακολουθώντας την ελληνική κυβέρνηση, τα οποία και υπήχθησαν επιχειρησιακά στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυαρχείο.
Μετά την απελευθέρωση, το ΓΕΝ αναπτύχθηκε και πάλι ως αυτοτελής οργανισμός στο πλαίσιο του Υπουργείου Ναυτικών που υφίστατο ακόμη. Τελικά επί Βασιλέως Παύλου με τον ν. 2387/1953 με τον οποίο και δημιουργήθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης υπήχθη απ' ευθείας σ' αυτό ως κλάδος του όπως υφίσταται σήμερα.

Ιεραρχία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Α/Γ.Ε.Ν.) είναι σήμερα ο Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης.
Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (Υ/Γ.Ε.Ν.) είναι σήμερα ο Υποναύαρχος Παναγιώτης Παστουσέας .

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]