Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας ή ΓΣΕΒΕΕ, είναι τριτοβάθμια πανελλαδική οργάνωση εργοδοτών και ένας από τους 4 κοινωνικούς εταίρους που συνυπογράφουν την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Γενικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λογότυπο της ΓΣΕΒΕΕ

Αποτελεί το ανώτατο συνδικαλιστικό όργανο των Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων όλης της χώρας. Δραστηριοποιείται για την προαγωγή και κατοχύρωση των επαγγελματικών, οικονομικών, πολιτιστικών και κοινωνικών συμφερόντων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει στην δύναμή της 59 Τοπικές και 30 Κλαδικές Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνιών & Εμπόρων και 1 συνταξιούχων, με 1.100 σωματεία και περίπου 160.000 εγγεγραμμένα μέλη φυσικά πρόσωπα. Η ΓΣΕΒΕΕ είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιοτεχνικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME).

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 16 Ιανουαρίου 1919, οι αντιπρόσωποι 30 αθηναϊκών και πειραϊκών εργοδοτικών σωματείων συναντήθηκαν στο Δημαρχείο Αθηνών με αρχική πρόθεση να ανασυστήσουν το «Σύνδεσμο των εν Αθήναις Συντεχνιών». Αντί αυτού, συμφώνησαν στην ίδρυση του πρώτου τριτοβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των μεσαίων τάξεων στην ελληνική ιστορία. Επρόκειτο για την «Ένωση Συντεχνιών και Σωματείων Εργοδοτών της Ελλάδος» (Ε.Σ.Σ.Ε.Ε.) με έδρα την πρωτεύουσα και αξιώσεις πανελλήνιας εμβέλειας. Οι αρχαιρεσίες της 6/2/1919 ανέδειξαν τον Αλέξανδρο Ζαμίχα (πρόεδρο του συνδέσμου ξενοδόχων ύπνου) στη θέση του Γενικού Προέδρου. Το 1920 η Ε.Σ.Σ.Ε.Ε. μετονομάστηκε σε «Ένωση Βιοτεχνικών Συντεχνιών της Ελλάδος» (Ε.Β.Σ.Ε.), ενώ το 1922 μετεξελίχθηκε σε «Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Παραγωγών της Ελλάδος» (Γ.Σ.Ε.Β.Π.Ε.). Από το 1988 ο τίτλος μετατράπηκε σε ΓΣΕΒΕΕ.

Διοίκηση Συνομοσπονδίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα όργανα διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ είναι η Γενική Συνέλευση, το Διοικητικό Συμβούλιο, το Προεδρείο και η Ελεγκτική Επιτροπή.

Τομείς Δράσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Συνομοσπονδία έχει αναπτύξει διαχρονικά έντονη συνδικαλιστική δραστηριότητα, προασπίζοντας τα συμφέροντα των επαγγελματιών, εμπόρων και βιοτεχνών, συμμετέχοντας στο δημόσιο διάλογο για την αύξηση της απασχόλησης, την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή, την ισότητα ευκαιριών και τη διαμόρφωση υγιούς περιβάλλοντος λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον η ΓΣΕΒΕΕ διαθέτει ενεργή θεσμική δραστηριότητα, έχοντας εκπροσώπους της σε σημαντικές επιτροπές, φορείς και οργανισμούς, όπως η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, η Εργατική Εστία, το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ), οι Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και η Εθνική Επιτροπή Ανταγωνιστικότητας. Τέλος η Συνομοσπονδία έχει επιστημονική και εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσω του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) καθώς και του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ). Η ΓΣΕΒΕΕ ως κοινωνικός εταίρος συμμετέχει, μέσω των εκπροσώπων της, σε σημαντικό αριθμό φορέων, επιτροπών και οργανισμών. Μεταξύ των φορέων αυτών ενδεικτικά αναφέρονται ο ΟΑΕΔ, ο ΕΟΠΥΥ, το ΙΚΑ, η Εργατική Εστία, η ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή), οι Επιτροπές Παρακολούθησης Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, ο ΕΟΠΠΕΠ και το Εθνικό Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης.

Η παρουσία της ΓΣΕΒΕΕ και των φορέων της σε Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ΓΣΕΒΕΕ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Βιοτεχνικών, και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (UEAPME), στην οποία ανήκουν εθνικές ομοσπονδίες, ευρωπαϊκές κλαδικές ομοσπονδίες, καθώς και άλλα συνεργαζόμενα μέλη του τομέα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συμμετέχει, επίσης, με εκπρόσωπό της ενεργά στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ), κάθε χρόνο με αντιπροσωπεία της στις Συνόδους της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO), και έχει, ακόμα, ενταχθεί, διά του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ), στην Ακαδημία Αβινιόν, τον ερευνητικό φορέα των Οργανώσεων Βιοτεχνιών και ΜΜΕ της Ευρώπης, και μέσω του ΚΕΚ στην EVTA, την Ευρωπαϊκή Ένωση Επαγγελματικής Κατάρτισης. Πέρα από τους φορείς όπου εκπροσωπείται, η ΓΣΕΒΕΕ έχει αμφίδρομη επικοινωνία και συνεργασία και με άλλους σημαντικούς για τις βιοτεχνίες και ΜΜΕ οργανισμούς, όπως εθνικές και κλαδικές οργανώσεις βιοτεχνιών και ΜΜΕ στην Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή [και ιδίως τη Γενική Διεύθυνση (Γ.Δ.) Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων και Γ.Δ. Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας] και την Αντιπροσωπεία της στην Ελλάδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), το Ευρωπαϊκό Γραφείο των Βιοτεχνικών, Εμπορικών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων σε θέματα Τυποποίησης (NORMAPME) κ.α.

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]