Γεβρέμ Γκρούιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γεβρέμ Γκρούιτς
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση8ιουλ. / 20  Νοεμβρίου 1827γρηγ.
Darosava
Θάνατος15ιουλ. / 27  Σεπτεμβρίου 1895γρηγ.
Βελιγράδι
Χώρα πολιτογράφησηςΠριγκιπάτο της Σερβίας
Βασίλειο της Σερβίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
διπλωμάτης
Οικογένεια
ΤέκναSlavko Grujić
ΣυγγενείςMabel Grouitch (νύφη)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΥπουργείο εσωτερικών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γεβρέμ Γκρούιτς (σερβικά : Јеврем Грујић) (Νταρόσαβα 8 Νοεμβρίου 1826, ή. 1827 - Βελιγράδι 15 Σεπτεμβρίου 1895) ήταν συγγραφέας, πολιτικός της Σερβίας και υπουργός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελείωσε το δημοτικό σχολείο στη γενέτηρά του και το γυμνάσιο και λύκειο στο Βελιγράδι. Στο λύκειο ασχολήθηκε πρώτη φορά με την πολιτική, το 1847 ήταν από τους ιδρυτές της κοινότητας των νέων της Σερβίας. Σπούδασε νομικά στη Χαϊδελβέργη και στο Παρίσι όπου έγραψε τα πρώτα έργα του.

Με την επιστροφή του στη Σερβία εντάχθηκε στον κύκλο των φιλελευθέρων, ανάμεσα τους ήταν ο Μίλοβαν Γιάνκοβιτς, ο Αλίμπιγιε Βασιλίγιεβιτς, ο Γιοβάν Μπόσκοβιτς, ο Βλαντιμίρ Γιοβάνοβιτς και άλλοι, είχε θεωρηθεί ως πνευματικός ηγέτης τους.

Από το 1854 μέχρι το 1859 εργάστηκε ως δημόσιος υπάλληλος. Ως Γραμματέας της Συνέλευσης του Αγίου Ανδρέα έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αλλαγή του καθεστώτος την πτώση και εξορία πρίγκιπα Αλέξανδρου Καραγιόργεβιτς και την άνοδο στην εξουσία του πρίγκιπα Μίλος Ομπρένοβιτς.

Ήταν ο αναπληρωτής υπουργός εσωτερικών και δικαιοσύνης την περίοδο 1859-1860. Έπειτα έγινε υπουργός Δικαιοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του πρίγκιπα Μιχαήλο, αλλά σύντομα, όπως και όλοι φιλελεύθεροι, έπεσε σε δυσμένεια όπου δικάστηκε και καταδικάστηκε το 1864. Δικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων αλλά μετά από έναν χρόνο του δόθηκε χάρη.

Στις 6 Αύγουστος 1867 εξελέγη πρόεδρος της Ηνωμένης νεολαίας Σερβίας. Το 1869 έγινε διπλωματικός αντιπρόσωπος στην Κωνσταντινούπολη και μέλος του συμβουλίου της επικρατείας. Διετέλεσε υπουργός εσωτερικών το 1875 και υπουργός δικαιοσύνης το 1875. Κατά την περίοδο 1880 - 1892 ήταν διπλωματικός αντιπρόσωπος στην Κωνσταντινούπολη, Λονδίνο, Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 'Обзор државе', Невен слоге, Београд 1949.
  • -{Slaves du Sud Ou le Peuple Serbe avec Les Croates et Les Bulgares, Aperçu de leur Vie Historique, Politique et Sociale}-, Париз, 1853.
  • Правни претрес пропасти великог суда (у Србији 1864), Нови Сад 1867.
  • Записи, -{I-III}- (Београд, 1922, 1923).
  • Животопис Јеврема Грујића, Аранђеловац, 2009.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]