Γαλέος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γαλέος
Απεικόνιση γαλέου
Απεικόνιση γαλέου
Κατάσταση διατήρησης
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα (Animalia)
Συνομοταξία: Χορδωτά (Chordata)
Υπερομοταξία: Χονδριχθύες (Chondrichthyes)
Υφομοταξία: Ελασμοβράγχιοι (Elasmobranchii)
Τάξη: Καρχαρινόμορφα (Carcharhiniformes)
Οικογένεια: Τριακίδες (Triakidae)
Γένος: Γαλεόρρινος (Galeorhinus)
Είδος: G. galeus
Διώνυμο
Galeorhinus galeus (Γαλεόρρινος ο γαλέος)
(Λινναίος, 1758)
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Γαλέος (αποσαφήνιση).

Ο γαλέος (επιστημονική ονομασία Galeorhinus galeus, «Γαλεόρρινος ο γαλέος») είναι καρχαρίας που ανήκει στην οικογένεια των Τριακιδών (Triakidae). Παρόλ' αυτά, την ονομασία γαλέος φέρουν και άλλα είδη καρχαριών. Η ονομασία γαλέος χρησιμοποιείται γενικά στην Ελλάδα για να περιγράψει το κρέας που προέρχεται από αλιευμένους καρχαρίες, και όχι μόνο από το συγκεκριμένο είδος.[1]

Το μήκος του φθάνει τα 1-2 μέτρα. Η ράχη του έχει χρώμα ανοικτό γκριζωπό, ενώ τα πλευρά του λίγο ροδίζουν και η κοιλιά του είναι άσπρη. Το ρύγχος του είναι πεπλατυσμένο και μυτερό και το στόμα του βρίσκεται στην κάτω πλευρά, όπως σε όλα τα σκυλόψαρα, με δόντια μυτερά, τριγωνικά και σε σειρές. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιο είναι 2 ή και 3 φορές μεγαλύτερο απ' το δεύτερο πτερύγιο της ουράς του .

Ζει στον βυθό, κοντά στις στεριές, και τροφή του είναι μικρά ψάρια και μαλάκια. Γεννά μικρά και όχι αυγά, είναι δηλαδή ζωοτόκος. Το κρέας του είναι ασπροκόκκινο και σφιχτό.

Αλιεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Αιγαίο υπάρχουν πολλοί και ψαρεύονται με χοντρά παραγάδια και δίχτυα. Το κρέας του γδαρμένο είναι άσπρο και αρκετά νόστιμο. Η αλιεία του γαλέου στις ελληνικές θάλασσες, από στατιστικής άποψης, παρακολουθείται. Συγκεκριμένα, το 2001 αλιεύθηκαν 372 τόνοι, το 2002 411,8 τόνοι και το 2003 303 τόνοι.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Καρχαρίες και Ελληνικές θάλασσες Αρχειοθετήθηκε 2012-07-22 στο Wayback Machine. news12.ogr (11 Σεπτεμβρίου 2011). Ανακτήθηκε την 17 Αυγούστου 2012

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Galeorhinus galeus στο Wikimedia Commons
  • Λεξιλογικός ορισμός του γαλέος στο Βικιλεξικό