Γήπεδο Μεσσηνιακού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γήπεδο Σταύρος Παπαδόπουλος ή Μεσσηνιακού
Είδοςστάδιο ποδοσφαίρου
Χωρητικότητα5.613 θεατές
Διαστάσεις αγωνιστικού χώρου105 x 68 m
Κατασκευή
Ολοκλήρωση1967
Ανακαίνιση1994, 2000
Τοποθεσία
Χάρτης
ΔιεύθυνσηΚαλαμάτα
Ελλάδα
Φορείς εκμετάλλευσης
Μεσσηνιακός Γ.Σ.

Το Γήπεδο Μεσσηνιακού βρίσκεται στην Καλαμάτα, στη βορειοανατολική συνοικία της πόλης, στην οδό Άστρους7, κοντά στο Κάστρο. Χτίστηκε το 1967 και ανήκει στον Μεσσηνιακό Γ.Σ.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο του Μεσσηνιακού Γ.Σ. υπήρχε ανέκαθεν στον ίδιο χώρο και εξυπηρετούσε τον ομώνυμο ιστορικό αθλητικό σύλλογο που λειτουργεί από το 1888. Η αρχική έκταση αποκτήθηκε από το σύλλογο στο τέλος του 19ου αιώνα από σταδιακές παραχωρήσεις οικοπέδων από τις επιφανείς προσωπικότητες-μέλη του συλλόγου. Από τη δεκαετία του '30 ο σύλλογος δημιούργησε και στεγασμένο χώρο εκγύμνασης, ένα πρωτοποριακό για την εποχή έργο. Το στάδιο δεν είχε κερκίδες και φιλοξενούσε τους αθλητές στίβου, αφού αυτό ήταν το βασικό άθλημα που καλλιεργούσε το σωματείο. Παράλληλα, το γήπεδο χρησιμοποιούσαν οι ποδοσφαιρικές ομάδες της πόλης Απόλλων Καλαμάτας και Πράσινα Πουλιά Καλαμάτας, αφού ο Μεσσηνιακός δεν είχε ποδοσφαρικό τμήμα ως το 1967.

Το 1967, η δημιουργία ερασιτεχνικού ποδοσφαιρικού τμήματος από το Μεσσηνιακό και η ίδρυση της ημιεπαγγελματικής ομάδας Π.Σ. Καλαμάτα υπήρξε η αφορμή να χτιστούν οι πρώτες κερκίδες και να λάβει ο χώρος μορφή γηπέδου. Τη σημερινή του μορφή, με τις τρεις κερκίδες, έλαβε το 1994 με πρωτοβουλία και χρηματοδότηση του Σταύρου Παπαδόπουλου, τότε προέδρου του Π.Σ. Καλαμάτα, η οποία μετέφερε εκεί την έδρα της αντί για το Δημοτικό Στάδιο Καλαμάτας, στο οποίο αγωνιζόταν ως τότε.

Το 2000 το γήπεδο αναμορφώθηκε με την τοποθέτηση πλαστικών καθισμάτων και την ανανέωση του φωτισμού και φιλοξένησε φιλικό αγώνα της εθνικής Ελλάδος. Το 2003 ο Π.Σ. Καλαμάτα αποχώρησε από το γήπεδο αλλά επανήλθε το 2010. Το γήπεδο αποτελεί πάντα την έδρα της ποδοσφαιρικής ομάδας του Μεσσηνιακού, που έχει αγωνιστεί ως τη Β΄ Εθνική.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γήπεδο του Μεσσηνιακού περιλαμβάνει:

  • Ποδοσφαιρικό αγωνιστικό χώρο με χλοοτάπητα διαστάσεων Α΄ Εθνικής.
  • Εγκαταστάσεις στίβου (προπονητήριο): βαλβίδες ρίψεων και αλμάτων και διαδρομές χωρίς πλαστικό τάπητα.
  • Αποδυτήρια.
  • 4 προβολείς.
  • Τρεις κερκίδες: Νότια (η παλιότερη), Βόρεια και Δυτική (η νεότερη) με πλαστικά καθίσματα, συνολικής χωρητικότητας 5.613 καθήμενων θεατών. Παλιότερα η χωρητικότητά του ήταν μεγαλύτερη.
  • Γραφεία στη νότια κερκίδα και την αίθουσα "Αναστάσιος Μισέρος", από το όνομα του εκλιπόντα παλιού προέδρου του συλλόγου. Η αίθουσα αυτή διαθέτει φωτογραφικό υλικό, έπαθλα, ιστορικά αρχεία και ντοκουμέντα του συλλόγου.

Ρεκόρ προσέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]