Γέρο Τόμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γέρο Τόμας
Χάρτης
Είδοςγλυπτό
Γεωγραφικές συντεταγμένες59°26′13″N 24°44′43″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος του Τάλιν
ΤοποθεσίαΔημαρχείο του Ταλίν
ΧώραΕσθονία
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Ο Γέρο Τόμας (στα Εσθονικά:Vana Toomas) είναι ένα από τα σύμβολα της πρωτεύουσας της Εσθονίας, Τάλιν.

Πρόκειται για ένα χάλκινο ανεμοδείκτη, που έχει την μορφή ενός ηλικιωμένου πολεμιστή και βρίσκεται στην κορυφή του πύργου (κωδωνοστασίου) του δημαρχείου της πόλης.

Ο Γερο Τόμας στην κορυφή του κωδωνοστασίου στο δημαρχείο της εσθονικής πρωτεύουσας

Λέγεται ότι ο Τόμας ήταν ένας νεαρός αγρότης που κέρδισε σε ένα αγώνα τοξοβολίας, που είχε οργανωθεί από τη γερμανική αριστοκρατία του Τάλιν εκείνης της εποχής. Για να τον τιμήσουν λοιπόν οι συμπατριώτες του και καθώς δεν μπορούσε να πάρει το βραβείο, επειδή προερχόταν από χαμηλή κοινωνική τάξη, τον τοποθέτησαν φύλακα του Τάλιν για όλη του τη ζωή. Όταν μετά το θάνατο του τοποθετήθηκε ο ανεμοδείκτης με την μορφή του στο δημαρχείο, οι γονείς έλεγαν στα παιδιά τους ότι ο γέρο Τόμας έβλεπε από ψηλά ποια παιδιά ήταν καλά και άφηνε γλυκά κάτω από το μαξιλάρι τους.

Ο πρώτος ανεμοδείκτης με τη μορφή του γέρο Τόμας κατασκευάστηκε το 1530. Στη διάρκεια του βομβαρδισμού του Τάλιν από τη σοβιετική αεροπορία τον Μάρτιο του 1944, το δημαρχείο της πόλης χτυπήθηκε. Το κατεστραμμένο κωδωνοστάσιο κατασκευάστηκε ξανά κι ένας καινούριος ανεμοδείκτης με τη μορφή του γέρο Τόμας τοποθετήθηκε το 1952. Σαράντα τέσσερα χρόνια αργότερα το κωδωνοστάσιο επιδιορθώθηκε και πάλι κι ένας τρίτος γέρο Τόμας τοποθετήθηκε στην κορυφή για να φυλάει το Τάλιν. Σήμερα ο αυθεντικός ανεμοδείκτης φυλάσσεται στο δημαρχείο και ο δεύτερος εκτίθεται στο Μουσείο της πόλης του Τάλιν.