Γάζι Ηρακλείου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°19′30″N 25°3′52″E / 35.32500°N 25.06444°E / 35.32500; 25.06444

Ελλάδα
ΓάζιΧώρα Ελλάδα
Γεωγρ. διαμέρισμα Κρήτη
Περιφέρεια Κρήτη
Νομός Ηρακλείου
Δήμος Γαζίου
Αρ. δημ. διαμερισμάτων 5
Πληθυσμός δήμου 13.581
Πληθυσμός πόλης 8.018
Υψόμετρο 30 m
Ταχ. κωδικός 71414
Τηλ. κωδικός 2810-8

Το Γάζι είναι κωμόπολη της επαρχίας Μαλεβιζίου με 8.018 κατοίκους και ομώνυμο Δημοτικό διαμέρισμα στο Δήμο Μαλεβιζίου του νομού Ηρακλείου. Αποτελεί την έδρα του εν λόγω Δήμου. Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία και ειδικότερα η ελαιοκομία και η αμπελοκαλλιέργεια. Παράγεται λάδι και σταφίδα. Μεταξύ άλλων στο Γάζι υπάρχουν υπηρεσίες του Δήμου, Δημοτικό σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο, ΚΕΠ, ΚΑΠΗ και ιατρείο.

Δ. δ. Γαζίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Δημοτικό διαμέρισμα Γαζίου , με έδρα το ομώνυμο χωριό, απαρτίζεται από τους οικισμούς:

 • το Γάζι [ 8.018 ]
 • το Παλαιόκαστρο Ηρακλείου [ 500 ] .Βρίσκεται 5 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου. Εύκολα αναγνωρίζεται από τα ερείπεια του Βενετικού φρουρίου στην κορυφή του λόφου.
 • οι Άγιοι Θεόδωροι (τ. ο Κεφαλογιάννης) [ 337 ] . Βρίσκεται σε υψόμετρο 50μ. όπου ήταν το μετόχι της οικογένειας Κεφαλογιάννη. Μετόχια ονομάζονταν όλες οι αγροικίες που βρίσκονταν γύρω από το Ηράκλειο , που ήταν ιδιοκτησίες παλαιότερα Βενετών φεουδαρχών, έπειτα Τούρκων και τελικά Ελλήνων. Αυτές οι αγροικίες είχαν το όνομα του ιδιοκτήτη.
 • ο Άγιος Γεώργιος ο Μεθυστής [ 41 ]
 • ο Άγιος Δημήτριος (τ. το Καραμανλή Μετόχι) [ 546 ]
 • το Καβροχώρι [ 267 ], σε υψόμετρο 60 μ. (610 κάτοικοι), που απέχει από το Ηράκλειο 10,2 χιλιόμετρα. Το όνομα του χωριού οφείλεται στο γνωστό μαλακόστρακο κάβουρα, το οποίο στην Κρήτη καβρός ή στο επώνυμο των πρώτων οικιστών, οι οποίοι θα είχαν το επώνυμο Καβρός. Όταν το χωριό ήταν κοινότητα, υπαγόταν και ο οικισμός Γάζι στο 6,8 χλμ. της κεντρικής αρτηρίας προς τα Χανιά. Σήμερα έχει νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο.
 • ο Κολλυβάς [ 267 ] , σε υψόμετρο 60 μ. Το όνομα οφείλεται στον τελευταίο ιδιοκτήτη του Μετοχίου. .
 • ο Σκαφιδαράς [ 83 ]
 • ο Τίμιος Σταυρός [ 78 ].

Ιστορικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην περιοχή έχουν βρεθεί σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα. Έτσι, στη θέση Μπαΐρια, αριστερά του δρόμου προς Κρουσώνα βρέθηκαν τυχαία το 1936 δύο πήλινα ειδώλια που παρίσταναν θεά από τη μινωική εποχή. Αποκαλύφθηκε επίσης σε ανασκαφές του Μαρινάτου δωμάτιο 4Χ4μ. , τμήμα μεγαλύτερης οικοδομής όπου βρέθηκαν σκεύη λατρείας και άλλα τρία ειδώλια της θεάς των φιδιών και των περιστεριών. Βρήκαν επίσης σωληνωτά αγγεία όμοια με εκείνα που βρέθηκαν στην Κνωσό και τα οποία σύμφωνα με τον Έβανς ήταν φωλιές των ιερών φιδιών. Όλα τα ευρήματα ανάγονται στα Υστερομινωικά χρόνια (Περίοδος ΙΙΙ). Σύμφωνα με το Μαρινάτο σε όλα τα ειδώλια παριστάνεται η ίδια θεά των φιδιών, χθόνια ή οικιακή και επίσης θεά των περιστεριών και του έρωτα αλλά και θεά της Μήκωνος (=υγείας) και της ευφορίας. Αυτό γιατί σε ένα από τα ειδώλια η θεά φορά στεφάνι με κάλυκες μήκωνος (=παπαρούνας), από όπου παράγεται το όπιο. Η μινωική θεά με τα χέρια υψωμένα θυμίζει την Παναγία την Πλατυτέρα, που συναντούμε στις βυζαντινές αγιογραφίες.

Το 1583 το Γάζι αναφέρεται ως Gasi με 108 κατοίκους[1]. Το 1881 κατοικούνταν από 292 Τούρκους. Στην ίδια απογραφή βλέπουμε το Καβροχώρι (Cavrocori), με 159 κατοίκους.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. Καστροφύλακας, Κ 102

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Το Ηράκλειον και ο Νομός του, έκδοση Νομαρχίας Ηρακλείου