Βλάχικος γάμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο λεγόμενος πανελλήνια Βλάχικος γάμος αποτελεί σήμερα από τις πλέον γνωστές λαογραφικές γιορτές αναπαράστασης παραδοσιακού γάμου της ελληνικής υπαίθρου. Η γιορτή αυτή περιλαμβάνεται στα έθιμα της Καθαρής Δευτέρας που τελείται ειδικότερα στη Θήβα και στο Δαφνί Λακωνίας

Η γιορτή αυτή στην οποία τη νύφη υποδύεται άντρας και περιλαμβάνει διάφορα επιμέρους στάδια όπως ξύρισμα του γαμπρού, στόλισμα της νύφης, το παντρολόγημα κ.λπ., καταλήγοντας σε χορό και γλέντι των καλεσμένων, τελούνταν από παλαιότερα μείον όμως στη διάρκεια της κατοχής είχε διακοπεί. Κατά το 1950, όταν και εκδηλώθηκε ένα έντονο ρεύμα στροφής των αστών στις ρίζες τους (φαινόμενο φολκλορισμού), επανήλθε στην επιφάνεια μαζί με κάποιες άλλες γιορτές. Ήδη από από την αρχή σημείωσε μεγάλη επιτυχία, με αποτέλεσμα να καθιερωθεί ως ετήσια γιορτή. Σήμερα, η γιορτή του βλάχικου γάμου τελείται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο Βλάχικος γάμος, αποτελεί μνημείο άϋλης πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Σάρρος, Γιάννης (26 Ιανουαρίου 2019). «Στην UNESCO ο βλάχικος γάμος της Θήβας». ypaithros.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2020.