Βιοενεργητική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βιοενεργητική είναι ιδιαίτερος κλάδος της Βιολογίας της οποίας κύριο αντικείμενο έρευνας και μελέτης είναι οι τρόποι με τους οποίους οι οργανισμοί χρησιμοποιούν την ενέργεια προκειμένου να υλοποιήσουν τις δραστηριότητες του φαινομένου της ζωής.

Διαπιστώνεται πως σ΄ όλες τις δραστηριότητες (διαδικασίες) της ζωής απαιτείται ενέργεια. Συνεπώς η κατανόηση των σχέσεων ενέργειας με τους διάφορους οργανισμούς όχι μόνο δίνει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την ύπαρξη και διατήρηση της ζωής των οργανισμών, αλλά μπορεί ακόμη και να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής και γι΄ αυτόν τον άνθρωπο.

Η εξασφάλιση της απαιτούμενης ενέργειας από τους διάφορους οργανισμούς για την επιβίωσή τους επιτυγχάνεται, στους μεν ετερότροφους οργανισμούς (μη φωτοσυνθετικούς), από τις θρεπτικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές τους, στους δε αυτότροφους οργανισμούς (φωτοσυνθετικούς) με τη δέσμευση μέρους της ηλιακής ενέργειας και από απλές ανόργανες ενώσεις που βρίσκουν στο περιβάλλον τους όπου δι΄ αυτών παράγουν τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.

  • Ο τρόπος των εκάστοτε μεταβολών ενέργειας στους οργανισμούς εξαρτάται από τις αρχές και τους νόμους της θερμοδυναμικής.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]