Βιλάγια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η βιλάγια (αραβικά: ولاية, βελεγιάτ, περσικά: ولایت, ουρντού: ولایت, τουρκικά: vilayet, βιλαέτι) είναι διοικητική διαίρεση, που συνήθως μεταφράζεται ως "επαρχία", ή κάποιες φορές ως "κυβερνείο". Η λέξη προέρχεται από την αραβική ρίζα "w-l-y", "κυβερνώ": ο wāli—"κυβερνήτης"—διοικεί μια βιλάγια, δηλαδή "αυτό που διοικείται". Κατά την περίοδο του Χαλιφάτου ο όρος αναφερόταν σε κάθε κρατίδιο που ήταν περίπου σαν ανεξάρτητο κράτος.

Χρήση του όρου σε χώρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Αραβικά η λέξη βιλάγια (wilayah) χρησιμοποιείται για τη λέξη πολιτεία των ΗΠΑ, και αυτές αναφέρονται ως "الولايات المتّحدة الأمريكية", κυριολεκτικά μεταφραζόμενο ως "οι Αμερικανικές Ηνωμένες Πολιτείες".

Βόρεια Αφρική και Μέση Ανατολή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το Μαρόκο το οποίο διαιρείται σε επαρχίες και wilāyas η μετάφραση "επαρχία" θα είχε σαν συνέπεια να εξαλιφθεί η διαφορά μεταξύ αυτών των δύο διοικητικών μονάδων, επαρχία και βιλάγια. Για το Σουδάν χρησιμοποιείται ο όρος κρατίδιο, και για τη Μαυριτανία ο όρος περιοχή.

Τα Κυβερνεία του Ιράκ (muhafazah, μουχαφαζάχ) κάποιες φορές μεταφράζονται ως επαρχίες, σε αντίθεση με τα επίσημα Ιρανικά έγγραφα και γενικά τη χρήση για άλλες Αραβικές χώρες. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη γενικότερη μετάφραση του muhafazah (κυβερνείο) και του wilāyah (βιλάγια, επαρχία).

Κίνα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην εθνοτικά διαφορετική περιοχή Σιντζιάνγκ της βορειοδυτικής Κίνας, οι επτά μη διαφοροποιημένες καθεαυτού επαρχίες (κινέζικα:地区, πινγίν: dìqū), -δηλαδή πόλεις εκτός επιπέδου επαρχίας, αυτόνομες επαρχίες κ.τ.λ.-, στη γλώσσα Ουιγούρ μεταφράζονται ως Vilayiti (Ουιγούρ: ۋىلايىتى). Για τις υπόλοιπες όμως πολυάριθμες διοικητικές διαιρέσεις της Σιντζιάνγκ, η Οιγούρ έχει δανειστεί Ρωσικές λέξεις όπως oblasti ή rayoni, όπως και άλλες γλώσσες της Σιντζιάνγκ όπως η Καζακική.

Ισλαμικό Κράτος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Ισλαμικό Κράτος οργανώνει διοικητικά την επικράτειά του σε βιλάγια (wilayat). Τον Μάρτιο το 2015 είχε στον έλεγχό του 30: 10 στο Ιράκ, 9 στη Συρία και ένα, το Al-Furat Wilayat ("Επαρχία του Ευφράτη") που εκτείνεται στα πρώην σύνορα των δύο χωρών. Εκτός από την εσωτερική διοίκηση, το Ισλαμικό Κράτος διεκδικεί εδάφη σε όλο τον κόσμο, και συνεργάζεται με Ισλαμικές τρομοκρατικές οργανώσεις, τις οποίες ονομάζει βιλάγιες της κεντρικής διοίκησης του Ισλαμικού Κράτους. Για παράδειγμα, η Μπόκο Χαράμ αυτοαποκαλείται "Wilāyat Gharb Ifrīqīyyah", "Επαρχία του Ισλαμικού Κράτους της Δυτικής Αφρικής"[1].

Κένυα και Τανζανία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Κένυα, ο όρος βιλάγια είναι όρος της Σουαχίλι που αναφέρεται στις διοικητικές περιοχές στις οποίες χωρίζονται η επαρχίες.

  • Περιφέρειες της Κένυας
  • Περιφέρεις της Τανζανίας

Μαλαισία και Ινδονησία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη Μαλαισιανή και στην Ινδονησιακή γλώσσα η λέξη βιλάγια είναι ένας γενικός όρος που σημαίνει "επικράτεια", "περιοχή" ή "περιφέρεια".

Στη Μαλαισία ο όρος

Οθωμανική Αυτοκρατορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Βιλαέτι

Παραδοσιακά οι επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν γνωστές ως εγιαλέτια, άλλα με αρχή το 1864 περιορίστηκαν σε μικρότερα βιλαέτια—η Τουρκική προφορά της αραβικής λέξης ουϊλάγια (βιλάγια). Τα περισσότερα ήταν διαιρεμένα σε σαντζάκια.

Οι σημερινές επαρχίες της Τουρκίας ονομάζονται στα τουρκικά ilde, ιλντέ (ενικός il, ιλ).

Κεντρική Ασία και Καύκασος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Περσική λέξη για την επαρχία (velâyat) χρησιμοποιείται ακόμα σε παρόμοιες μορφές στις χώρες της Κεντρικής Ασίας:

  • Επαρχίες του Αφγανιστάν (Παστούν: ولايت, wilāyat, πληθυντικός ولايتونه, wilāyatuna), που διαιρούνται σε περιφέρειες (Παστούν: ولسوالۍ, wuləswāləi ή Περσικά, ولسوالی, wolaswālī)
  • Περιοχές του Τατζικιστάν (ενικός: viloyat, πληθυντικός: viloyatho), που διαιρούνται σε περιφέρειες (Τατζίκ: ноҳия, nohiya ή ρωσσικά район, raion)
  • Περιοχές του Τουρκμενιστάν (ενικός: welaýat, πληθυντικός: welaýatlar), που διαιρούνται σε περιφέρειες (τουρκμενικά etrap)
  • Περιοχές του Ουζμπεκιστάν (ενικός: viloyat, πληθυντικός: viloyatlar), που διαιρούνται σε περιφέρειες (Ουζμπεκικά tuman)

Κατά τη Σοβιετική περίοδο οι διοικητικές διαιρέσεις του Τατζικιστάν, Τουρκμενιστάν και Ουζμπεκιστάν ονομάζονταν όμπλαστ (περιφέρεια) και ραϊόν (επαρχία).

Στη γλώσσα Τσεζ οι περιφέρεις του Νταγκεστάν επίσης αναφέρονται ως "вилайат" (wilayat), πληθυντικός "вилайатйоби" (wilayatyobi), αλλά είναι σε χρήση επίσης και ο όρος "район" (raion), πληθυντικός "районйаби" (rayonyabi).

Το Εμιράτο του Καυκάσου, ένα αυτοανακηρυγμένο διάδοχο κράτος της μη αναγνωρισμένης Τσετσενικής Δημοκρατίας της Ιτσκερίας, χωρίζεται σε βιλάγιες.

Ιραν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο Ιράν η λέξη χρησιμοποιείται επίσης ανεπίσημα.

Νότια Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα Ουρντού ο όρος Vilayat χρησιμοποιείται για την αναφορά σε κάθε ξένη χώρα. Ως επίθετο η λέξη Vilayati αναφέρεται σε εισαγόμενο αγαθό. Στη Βεγγαλική γλώσσα ο όρος Vilayat και Vilayati που έγινε κατόπιν bilet και bileti (παλιά μορφή bilaiti), αναφέρεται αποκλειστικά στη Βρετανία και τα Βρετανικά προϊόντα. Η λέξη της αργκό στα αγγλικά blighty προέρχεται από αυτή τη λέξη, μέσω του γεγονότος ότι τους ξένους (στη χώρα τους) Βρετανούς τους αποκαλούσαν έτσι κατά την περίοδο του Βρετανικής αποικιοκρατίας[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Lavoix, Helene (4 Μαΐου 2015). «Understanding the Islamic State's System - Structure and Wilayat». Red Team Analysis. 
  2. Stuart Thompson, Andrew (2005). The Empire Strikes Back? The Impact Of Imperialism on Britain from the Mid-Nineteenth Century. Pearson Education. σελ. 180. Other Indian words include blighty ('one's home country', from the Hindi word 'bilayati' meaning 'foreign', whence 'British')