Βικιπαίδεια:Σελίδες χρονολόγησης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σελίδες χρονολογίας είναι σελίδες που περιλαμβάνουν γεγονότα που συνέβησαν κατά την συγκεκριμένη περίοδο (έτος, αιώνα, χιλιετία). Σελίδες ετών (π.χ. 1821, 334 π.Χ.) καλό είναι να δημιουργούνται όταν έχουμε κάτι να γράψουμε σε αυτή. Χρονιές μετά Χριστόν γράφονται χωρίς το μ.Χ. ενώ οι προ Χριστού με το π.Χ. να ακολουθεί πχ 330 π.Χ..

Σελίδες ετών, αιώνων κλπ[επεξεργασία κώδικα]

Όταν αναφερόμαστε χρονολογικά σε ένα γεγονός κατά προσέγγιση, π.χ. γύρω στο 1200 π.Χ., συνδέουμε και καταγράφουμε το γεγονός στον αιώνα (12ος αιώνας π.Χ.) ή την χιλιετία (2η χιλιετία π.Χ.) στην οποία αναφερόμαστε και όχι την συγκεκριμένη χρονιά.

Για ημερομηνίες πριν το 600 π.Χ.:[1]

  • Για ημερομηνίες πριν την Εποχή του χαλκού, αναφέρουμε το γεγονός στην σελίδα της ανάλογης εποχής ή περιόδου (π.χ. Εποχή του Λίθου) κάτω από την κεφαλίδα Σημαντικά γεγονότα.
  • από το 3000 π.Χ. έως και το 1000 π.Χ. έχουμε δύο σελίδες χιλιετιών. (3η χιλιετία π.Χ. (3000 π.Χ-2000 π.Χ.) και 2η χιλιετία π.Χ. (2000 π.Χ-1000 π.Χ.))
  • από το 1000 π.Χ. έως και το 600 π.Χ. έχουμε σελίδες αιώνων (10ος αιώνας π.Χ. (1000 π.Χ.-900 π.Χ.) έως 7ος αιώνας π.Χ.)
  • από το 600 π.Χ. και έπειτα έχουμε σελίδες αιώνων (π.χ. 5ος αιώνας π.Χ.) και σελίδα για κάθε χρονιά (π.χ. 490 π.Χ.). Αυτό το σύστημα θα συνεχίζεται ως την σημερινή εποχή.
  • από το 1910 και έπειτα μπορούν να υπάρχουν και σελίδες δεκαετιών.

Ακριβείς χρονολογήσεις μετά το 600 π.Χ. γίνονται στις σελίδες χρονιάς και οι κατά προσέγγιση στις σελίδες αιώνα. Κοσμοϊστορικά γεγονότα όταν υπάρχει ακριβής χρονολόγηση καταγράφονται ταυτόχρονα στους αιώνες και τις χρονιές (π.χ. η ανακάλυψη της Αμερικής).

Σελίδες αιώνων μπορούμε να φτιάχνουμε από τον 10ο αιώνα π.Χ. και έπειτα, και σελίδες ετών από το 600 π.Χ. και έπειτα.

Οι σελίδες χρονολόγησης καταχωρούνται σε αντίστοιχες κατηγορίες. Κατηγορίες γεννήσεων και θανάτων κατά έτος που υπήρχαν διαγράφηκαν κατόπιν συζήτησης[2] επειδή καταδείχτηκε σε αυτή ότι αφορούσαν ένα μη ουσιαστικό -καθοριστικό- χαρακτηριστικό ενός θέματος (όπως ορίζει η Βικιπαίδεια:Κατηγοριοποίηση) ώστε να οδηγείται εκεί ο αναγνώστης. Ακόμη και για την ελάχιστη περίπτωση που κάποιος μπορεί να ενδιαφερθεί για τέτοιες πληροφορίες, οι κατηγορίες ως μέσο πλοήγησης του είναι άχρηστες για κάποιο σκοπό καθώς δεν δίνουν επιπλέον πληροφορίες πέρα από ένα ονοματεπώνυμο και αυτό μόνο για πρόσωπα για τα οποία υπάρχει λήμμα στην ελληνική Βικιπαίδεια. Αντίθετα, οι σελίδες ετών (π.χ. 1921) περιέχουν αντίστοιχες ενότητες οι οποίες εκτός από το ονοματεπώνυμο του προσώπου δίνουν την ακριβή ημερομηνία γέννησης ή θανάτου και συνοπτικά την ιδιότητά του (π.χ. συγγραφέας) και μπορούν να περιέχουν καταχωρήσεις ως κόκκινους συνδέσμους αν για το πρόσωπο δεν υπάρχει λήμμα. Επιπρόσθετα, οδηγούν (με ένα κλικ) σε ειδικές σελίδες με εκτενείς λίστες προσώπων για τα οποία υπάρχουν δεδομένα στα Wikidata και πολύ πιθανά σε άλλες Βικιπαίδειες, ομοίως με την ιδιότητα και την ακριβή ημερομηνία γέννησης ή θανάτου. Πέραν αυτών υπάρχουν και σελίδες με την μορφή Θάνατοι το 2007 με εκτενέστερες λίστες από αυτές των σελίδων ετών.

Υποσημειώσεις[επεξεργασία κώδικα]