Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ελληνικά τοπωνύμια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η επιχείρηση Ελληνικά τοπωνύμια έχει σαν σκοπό την αποσαφήνιση όλων των τοπωνυμίων που χρησιμοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Αυτό γίνεται αφενός με τη δημιουργία αποσαφηνίσεων όπως για παράδειγμα το:

και την κατηγοριοποίηση στην Κατηγορία:Αποσαφηνίσεις ελληνικών τοπωνυμίων.

Η κατηγορία αυτή μπορεί να είναι ένα εργαλείο αφενός για τη γεωγραφία της Ελλάδας και αφετέρου για τον Ελληνικό πολιτισμό, από το οποίο φαίνονται μέσα από τα κοινά τοπωνύμια οι ρίζες, τα ενδιαφέροντα και τα χαρακτηριστικά αυτών που έχουν κατοικήσει και κατοικούν στην Ελλάδα, μέσα από τα ονόματα που έδωσαν/δίνουν στα μέρη τους.

Στον κατάλογο που ακολουθεί, θα βρείτε όλα τα τοπωνύμια που υπάρχουν πάνω από μια φορά στον κατάλογο πληθυσμού της στατιστικής υπηρεσίας:

Βικιπαίδεια:Επιχείρηση_Ελληνικά_τοπωνύμια/Κατάλογος

Στις συνηθισμένες περιπτώσεις θα βρείτε ότι τα τοπωνύμια συνδέονται στα άρθρα των Διοικητικών διαιρέσεων (δες Διοικητική διαίρεση της Ελλάδας 1997, π.χ. Διοικητική διαίρεση νομού Αργολίδας (πρόγραμμα Καποδίστριας)) υπάρχουν όμως και κάποιες ειδικές περιπτώσεις: Όταν το ίδιο τοπωνύμιο βρίσκεται πάνω από μια φορά στον ίδιο νομό, προσθέτουμε στον τίτλο του το όνομα της αμέσως μεγαλύτερης διοικητικής ενότητας στην οποία ανήκει ή το όνομα που βρίσκουμε να αναφέρεται στην πράξη.

Ένα παράδειγμα: Στην αποσαφήνιση Λεύκα (αποσαφήνιση), υπάρχουν τρείς!!! Λεύκες στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, δες Διοικητική διαίρεση νομού Αιτωλοακαρνανίας (πρόγραμμα Καποδίστριας), οι οποίες όμως έχουν όλες διαφορετικό όνομα. Σε άλλες περιπτώσεις, θα μπορούσαν να ήταν (κατ'αρχήν) όλες με το ίδιο όνομα Λεύκα Αιτωλοακαρνανίας. Με τη λογική που αναφέρεται παραπάνω, δημιουργήθηκε το όνομα Λεύκα Βομβοκούς Αιτωλοακαρνανίας (προσθήκη του ονόματος της αμέσως μεγαλύτερης διοικητικής ενότητας στην οποία ανήκει) και το όνομα Λεύκα Ναυπακτίας (το όνομα που βρίσκουμε να αναφέρεται στην πράξη - μάλιστα αναφέρεται και ως Λεύκα Ορεινής Ναυπακτίας). Ομοίως και η Λεύκα Αγρινίου (το όνομα που βρίσκουμε να αναφέρεται στην πράξη).

Ένα καλύτερο:

Έχει παρουσιαστεί σημαντικότατη πρόοδος στην αποσαφήνιση όμοιων τοπωνυμιών, όπως φαίνεται στον παραπάνω κατάλογο, ο οποίος ενημερώθηκε στο τέλος Μαΐου 2012

Τον Ιανουάριο 2012 προστέθηκαν στοιχεία που προέκυψαν από την απογραφή του 2011, δείτε τις τελευταίες στήλες στο Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Ελληνικά τοπωνύμια/Κατάλογος. Ακόμη περισσότερα όμοια τοπωνύμια. --Focal Point 22:42, 19 Ιανουαρίου 2013 (UTC)[απάντηση]

Επειδή εκφράστηκαν αντιρρήσεις στη Συζήτηση κατηγορίας:Αποσαφηνίσεις ελληνικών τοπωνυμίων, η κατηγορία είναι κρυφή. Με την εντολή __HIDDENCAT__ που έχει ενσωματωθεί σε αυτήν δε φαίνεται στα λήμματα που κατηγοριοποιούνται.

Συμμετέχοντες[επεξεργασία κώδικα]