Βικιπαίδεια:Αγορά/Αρχείο 2007/Μάιος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχείο Αγοράς

Αυτή η σελίδα αποτελεί μέρος του Αρχείου συζητήσεων που έχουν γίνει στην Αγορά, και διατηρείται για ιστορικούς λόγους. Εάν έχετε κάτι για συζήτηση παρακαλούμε μεταβείτε στην Αγορά.

2004 - 2005 - 2006 - 2007 - 2008 - 2009 - 2010 - 2011 - 2012 - 2013 - 2014 - 2015 - 2016 - 2017 - 2018 - 2019 - 2020 - 2021 - 2022



Πόλεις - κωμοπόλεις - χωριά[επεξεργασία κώδικα]

Νομίζω ότι χρειάζεται ένα ξεκαθάρισμα για το τι έχουμε σχετικά με πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Ελλάδας. Υπάρχουν διάφορα στοιχεία. Καταρχήν έχουμε το πρότυπο Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα) το οποίο χρησιμοποιείται για διάφορες πόλεις αλλά και κωμοπόλεις όπως έχω δει. Επίσης υπάρχει το νέο πρότυπο Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό το οποίο αναφέρει στη σελίδα συζήτησής του ότι θα το χρησιμοποιούμε και για χωριά και για κωμοπόλεις(;) Τοποθετεί όμως το άρθρο στην κατηγορία "Χωριά της Ελλάδας", τι γίνεται με τις κωμοπόλεις; Επίσης τι γίνεται με τους νομούς που έχουν ξεχωριστή κατηγορία για τα χωριά τους; Γενικά το θέμα με τις κωμοπόλεις χρειάζεται κάποιο ξεκαθάρισμα, η Δεσφίνα π.χ. με πληθυσμό μόλις πάνω από τις 2.000 βρίσκεται στην κατηγορία "Πόλεις της Ελλάδας". Ποιό πρότυπο πρέπει να χρησιμοποιεί; Πιστεύετε μήπως ότι χρειάζεται κάποια νέα κατηγορία; --Sith Lord Makro 10:01, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]


Νομίζω ότι το μπλέξιμο γίνεται κυρίως λόγω του Καποδίστρια. Έχουμε τις έννοιες:

  • Πόλη : Οικισμός πάνω από 10.000 κάτοικους
  • Κωμόπολη : Οικισμός με 2.000-10.000 κάτοικους
  • Χωριό : Οικισμός με λιγότερο από 2.000 κάτοικους
  • Δήμος :
    • Μπορεί να είναι μια πόλη ή κωμόπολη μόνη της ή συμπεριλαμβάνοντας διπλανά χωριά
    • Μπορεί να περιλαμβάνει πολλά χωριά. Το όνομα του δήμου μπορεί να είναι το όνομα του μεγαλύτερου χωριού ή κωμόπολης, μπορεί και όχι.
  • Κοινότητα : Συνήθως αποτελείται από ένα μόνο χωριό, οπότε εδώ δεν έχουμε πρόβλημα.

Το πρόβλημα εμφανίζεται όταν δημιουργούνται άρθρα για χωριά και κωμοπόλεις ξεχωριστά από το άρθρο για τον αντίστοιχο δήμο και μπερδεύονται οι διοικητικές διαιρέσεις με την οντότητα του οικισμού. Ένα χωριό είναι ένα χωριό είτε αποτελεί κοινότητα, είτε είναι μέρος δήμου, και όπως και αν λέγονται αυτά. Αυτό που σκέφτομαι ότι είναι καλή προσέγγιση είναι:

  • Άρθρα για δήμους/πόλεις: Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)
    • στο άρθρο περιλαμβάνονται και τυχόν οικισμοί/χωριά που συμπεριλαμβάνονται στον δήμο.
  • Άρθρα για καποδιστριακούς δήμους: Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)
    • στο άρθρο περιλαμβάνονται όλοι οι οικισμοί/χωριά που συμπεριλαμβάνονται στον δήμο.
  • Άρθρα για κωμοπόλεις που ανήκουν σε ευρύτερο δήμο: Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό
  • Άρθρα για χωριά/οικισμούς/δημοτικά διαμερίσματα: Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει λόγος να αποτελούν ξεχωριστό άρθρο από τον δήμο στον οποίο ανήκουν. Αν υπάρχει λόγος για ξεχωριστό άρθρο, τότε Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό. Φυσικά οι κοινότητες αποτελούν ξεχωριστό άρθρο και μπορεί να χρειαζόμαστε άλλο ένα πρότυπο.

(Φυσικά και το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό μπορεί να μετακινηθεί στο Πρότυπο:Οικισμός (Ελλάδα) αφού δεν αποτελούν διοικητικές διαιρέσεις.) Δεν τοποθετεί πλέον τα άρθρα στην κατηγορία "Χωριά της Ελλάδας", απλώς χρειάζεται διόρθωση η σελίδα συζήτησης. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 10:35Z.

Πιστεύω ότι στο Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα) θα πρέπει να υπάρχουν διαφορετικά πεδία "πληθυσμός πόλης", "πληθυσμός δήμου", "έκταση πόλης" και "έκταση δήμου" όπως π.χ. στην περίπτωση της Δεσφίνας η οποία αποτελεί πόλη και δήμο. Επίσης πρέπει να αναφέρεται και ο δήμος στον οποίο ανήκει μία πόλη όταν δεν αποτελεί έδρα του ή όταν έχει διαφορετικό όνομα από αυτό του δήμου. Αυτοί ήταν οι λόγοι που δημιούργησα το Πρότυπο:Πόλη 1 που πιστεύω είναι πιο πλήρες. Θα μπορούσαν να συγχωνευτούν σε ένα. Επίσης νομίζω ότι για τις κωμοπόλεις (με πληθυσμό 2.000-10.000) όπως και για τα χωριά με πληθυσμό κάτω από 2.000 που αποτελούν έδρα δήμου (π.χ. Γαλαξίδι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα). Το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό είναι καλύτερο να χρησιμοποιείται μόνο για χωριά αφού περιλαμβάνει λίγα στοιχεία τα οποία είναι επαρκή για ένα χωριό. - Κυνίσκος 11:00, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]
Νομίζω ότι δεν λες κάτι διαφορετικό. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 12:47Z.
σχόλιοΚαλό είναι ότι γίνει να μην είναι πολύ πολύπλοκο , οι νέοι χρήστες θα δυσκολέυοντε .Δεν νομίζω να υπάρχη τόσο μεγάλο πρόβλημα με τα πρότυπα, το πρόβλημα παρουσιάστηκε απλά γιατί κάποιοι βάζουν στο χωριό τους το πρότυπο της πόλης , επειδή είναι το χωριό τους,Και Κάποιοι τραβάνε ζόρι με τα άρθρα των χωριών, εγώ έχω ξανά δεχτη πολλές φορές παράπονα ανάλογα, και τα βάζουν συνεχώς για συγχώνευση με τους Καποδιστριακούς Δήμους (δεν αναφέρομε στους παρόντες ούτε την λέω σε κάποιον προσωπικά ) .Εγω προτείνω να παραμείνει το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα)για τις πόλεις , το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό για χωριά και κωμοπόλεις (να καθορίστε μέχρι πόσους κατοίκους θεωρήτε κωμόπολη) και να δημιουργηθή ένα νεο πρότυπο για τους καποδιστριακούς δήμους.
Το να δημιουργούνται άρθρα για χωριά και κωμοπόλεις ξεχωριστά από το άρθρο για τον αντίστοιχο δήμο , σωστό είναι , είναι χωριά ανεξάρτητα αλλο ο δήμος άλλο τα χωριά που αποτελούν τον δήμο δοιηκητηκα είναι ένα (Δήμος) είναι εντελώς διαφορετικά .Κάποιοι που μένετε σε πόλεις μπορεί να μην το καταλαβαίνετε .Κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία ,πολλές φορές μάλιστα τα χωριά ενός Καποδιστριακού δήμου απέχουν πολλά χιλιόμετρα μεταξύ τους, δεν γίνετε να μπουν σε ενα άρθρο.

Αυτό Άρθρα για χωριά/οικισμούς/δημοτικά διαμερίσματα: Θα πρέπει να υπάρχουν μόνο όταν υπάρχει λόγος να αποτελούν ξεχωριστό άρθρο από τον δήμο στον οποίο ανήκουν είναι λάθος , κάθε χωριό πρέπει να έχει το δικό του άρθρο .

Επίσης το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό καλό είναι να τοποθετεί τα άρθρα στα χωριά της Ελλάδος.

--✻tony esopi λέγε 11:27, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Συμπάθα με αλλά δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητα 68000 άρθρα για όλα τα χωριά της Ελλάδας όπως και για οποιδήποτε χωριό του κόσμου. Φυσικά κάποια χωριά μπορεί να είναι σημαντικά και να είναι απαραίτητο ένα ξεχωριστό άρθρο όπου κι αν ανήκει, αλλά όχι όλα. Δεν είμαι ισοπεδοτικός: Μπορεί ένας καποδιστριακός δήμος να περιλαμβάνει 14 χωριά και από αυτά μόνο τα πέντε να αξίζουν ένα άρθρο. Προτιμότερο λοιπόν πέντε καλά άρθρα για τα κυριότερα χωριά + ένα πλήρες άρθρο για ολόκληρο τον δήμο, παρά πέντε καλά άρθρα για τα κυριότερα χωριά + ένα άρθρο δύο γραμμών για ένα δήμο με ιστορία δέκα ετών + οκτώ άρθρα δύο γραμμών για τα υπόλοιπα χωριά. Φυσικά κάθε χωριό έχει την δική του ιστορία φίλε Τόνυ, όπως και κάθε άνθρωπος, αλλά αν είναι ιστορία δύο γραμμών ή ακριβώς η ίδια με του διπλανού χωριού τότε δεν υπάρχει λόγος διαχωρισμού. Τα γεωγραφικά, οικονομικά και λαογραφικά δεδομένα χωριών της ίδιας περιοχής είναι κατά κανόνα ίδια, και οι όποιες εξαιρέσεις μπορούν να αναφέρονται στο άρθρο. Μην ξεχνάς ότι αυτά που γράφονται θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμα (όχι ότι ξέρει κάποιος για το χωριό του, αλλά τι έχει γραφτεί για το χωριό του). Προφανώς το αν το πρότυπο τοποθετεί τα άρθρα σε μια κατηγορία αυτή θα γεμίσει με εκατοντάδες άρθρα. Καλύτερα να κατηγοριοποιούνται κατά νομό. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 12:47Z.
Δεν θα διαφωνήσω σε αυτά που λές , Συμφωνώ απόλυτα σε αυτο που λες για τις δυο σειρές όπως και το ότι να κατηγοριοποιούμε κατά νομό.Αλλά εγω θα προτιμούσα όμως 68.000 άρθρα και για τα 68.000 χωριά της Ελλάδας, όχι βέβαια δύο σειρών (εχω γραψη κι εγω τέτοια).--✻tony esopi λέγε 14:46, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Όντως δεν χρειάζεται να το κάνουμε περίπλοκο. Η μόνη μου ένσταση σε αυτό είναι στις κωμοπόλεις (δηλ. πληθυσμός 2.000-10.000) να χρησιμοποιείται το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα) (με τις προσθήκες που χρειάζονται εκτός αν δημιουργηθεί πρότυπο για τους καποδιστριακούς δήμους). Μια κωμόπολη 9.000 κατοίκων δεν είναι σωστό να έχει το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό. Με αυτή τη λογική η Άμφισσα που έχει επίσημο πληθυσμό 7.000 και είναι πρωτεύουσα νομού θα πρέπει να έχει το πρότυπο Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό. Το πρότυπο αυτό θα πρέπει να μετονομαστεί σε Πρότυπο:Χωριό, χωρίς περισσότερες πληροφορίες από αυτές που ήδη έχει και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χωριά (δηλαδή οικισμούς με λιγότερους από 2.000 κατοίκους). Κυνίσκος 11:48, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]
Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει: Εφ'όσων η Άμφισσα αποτελεί δήμο, μπορεί να έχει το Πρότυπο:Πόλη (Ελλάδα). Αν κολλάτε τόσο στο όνομα μπορεί να γίνει Πρότυπο:Δήμος (Ελλάδα). Η διαφορά είναι στο ότι το Πρότυπο:Κωμόπολη χωριό δεν περιλαμβάνει πεδία για Δήμαρχο, Ιστοσελίδα κλπ. που αφορούν τον δήμο ως διοικητική οντότητα. Δεν είναι τόσο απλό όσο το λες. Υπάρχουν και έδρες δήμων με λιγότερο από 2.000 κατοίκους. Απλά λοιπόν θεωρούμε ότι ως σύνολο ένας καποδιστριακός δήμος διοικητικά είναι το ίδιο με τον δήμο που αποτελείται από μία μόνο πόλη. — Geraki ΣΜ - 2007-04-30T 12:47Z.


Κατά την ταπεινή μου άποψη υπάρχουν δύο λύσεις. 1) Γιατί δεν φτιάχνουμε ένα πρότυπο το οποίο να περιέχει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται μία πόλη ή ένα χωριό ή μια κωμόπολη και να το βάλουμε σε όλα τα άρθρα. Όπου δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε πεδία μέσα στο πρότυπο, τότε δεν θα τα συμπληρώνουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει μόνο ένα πρότυπο και δεν θα μπερδεύετε κανείς (αρκεί στην σελίδα συζήτησης του προτύπου να αναφερθεί ο τρόπος που χρησιμοποιείται το πρότυπο). 2) Θα μπορούσαμε επίσης να φτιάξουμε ένα πρότυπο για το καθένα αλλά με τον προυπόθεση ότι στα πρότυπα θα συμπεριλαμβάνονται χάρτες, εμβλήματα και όλες οι απαραίτητες πληροφορίες (δεν υπάρχει μέχρι στιγμής τέτοιο πρότυπο).

Με τις δύο παραπάνω λύσεις που αναφέρω θα λυθούν όλα τα προβλήματα.. Επίσης θα λυθεί το πρόβλημα με τους δήμους που έχουν έδρα πόλη ή χωριό με διαφορετικό όνομα. Περιμένω γνώμες.. --Geomanjo 13:04, 30 Απριλίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ευχές του Λεμούριου[επεξεργασία κώδικα]

Καλή Πρωτομαγιά σε όλες τις ΒΠστριες και σε όλους τους ΒΠστές. Αν και ζω στη Μαδαγασκάρη, θα πάω να πιάσω το Μάη στο Γαλαξείδι ή στη Ναύπακτο με την παρέα μου.Αλήθεια, εσείς πού θα πάτε ή πήγατε Πρωτομαγιά ; Lemur12 Απάντηση


Εικόνες εξωφύλλων[επεξεργασία κώδικα]

Έβαλα μια νέα εικόνα του Σαρμπέλ στο βιογραφικό του, στη θέση της χωρίς πηγής διαγραφείσας. Ήθελα να ρωτήσω αν η αναφορά στην πηγή επάνω στην εικόνα αποτελεί νομιμότητα από άποψη πνευματικών δικαιωμάτων. Παράδειγμα: η εικόνα στο λήμμα του Σαρμπέλ στην αγγλική Βικιπαίδεια (αναφέρει ότι προέρχεται από συγκεκριμένη ιστοσελίδα) είναι νόμιμη ή χρήζει διαγραφής; Με το ίδιο σκεπτικό, μπορώ να βάλω εικόνες και να αναφέρω την πηγή (π.χ. Reuters, AP, BBC) ; Lemur12 Απάντηση
--Lemur12 19:22, 1 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Όχι, γενικώς πρέπει να καλύπτονται τα κριτήρια εύλογης χρήσης. Η αναφορά στην πηγή είναι ένα μόνο από τα κριτήρια. Το κυριότερο κριτήριο είναι αν η εικόνα είναι απαραίτητη (π.χ. για ένα ποιητή δεν είναι απαραίτητη η φωτογραφία αφού η ιδιότητά του είναι άσχετη με την εξωτερική του εμφάνιση). Με την ευκαιρία η υπογραφή σου πιάνει 7 γραμμές στο πλαίσιο επεξεργασίας, καλύτερα να την αλλάξεις. — Geraki ΣΜ - 2007-05-01T 19:58Z.


Βοήθεια για πρότυπο[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή είναι τα καλλιστεία, έφτιαξα τρία άρθρα για διαγωνισμούς ομορφιάς. Ωστόσο, νομίζω ότι μου λείπουν τα πρότυπα της Σκωτίας και της Ουαλίας. Επίσης, θα ήθελα και ένα πρότυπο για την Αγγλία. Αν κάποιος μπορεί, ας βοηθήσει και ακόμα καλύτερα ας αντικαταστήσει κατά την επεξεργασία τις λέξεις Σκωτία και Ουαλία στο άρθρο Μις Ευρώπη. Ευχαριστώ, --Lemur12 22:12, 3 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αν θέλει κάποιος ας κοιτάξει το άρθρο Κύπελλο Ελλάδος ποδοσφαίρου αντρών και την σελίδα συζήτησης και ας μας πει τη γνώμη του - Κυνίσκος 19:18, 5 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Σημαντική πηγή για τα άρθρα είναι τα αντίστοιχα σε ξένες βικπαίδειες. Η Βικιεπιχείρηση Interwiki έχει σκοπό να συμπληρωθούν τα interwiki στα άρθρα της Βικιπαίδειας και εδώ και μερικές ημέρες έχει ένα νέο εργαλείο: Την ειδική σελίδα Σελίδες χωρίς γλωσσικούς συνδέσμους, η οποία ενημερώνεται καθημερινά. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμμετάσχει.--Focal Point 08:22, 6 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το χωριό Ψαρή Φοράδα στο Νομό Ηρακλείου. Όποιος βικιπαιδιστής ή βικιπαιδίστρια είναι από το Ηράκλειο και γνωρίζει, παρακαλώ να μου στείλει ένα μήνυμα στη σελίδα χρήστη μου.Χρήστης:Lemur12 --Lemur12 17:02, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Φαντάζομαι ότι και αυτό θα πρέπει να μετακινηθεί στο Πρότυπο:Πύλες. Πήγα να το κάνω, αλλά αρνείται και βγάζει "κλειδώμενη σελίδα" στα κόκκινα. --Valentin 19:22, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Υπάρχει και το Πρότυπο:Βικιπύλη που θέλει μετακίνηση, αλλά αυτό, φαντάζομαι, αφού μετα κινηθούν όλες οι βικιπύλες για να μη δημιουργηθούν κόκκινα λινκς. --Valentin 19:33, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Γιατί δεν εμφανίζονται τα κουτιά σε αυτην την πύλη; Μήπως έχω κάτι κάνει λάθος; Ευχαριστώ. --Diamond συζήτηση 19:43, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πρέπει να μετακινήσεις και τα επιμέρους κουτιά στη νέα διεύθυνση--ΗΠΣΤΓ 19:46, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Eυχαριστώ και για τις μετακινήσεις--Diamond συζήτηση 19:52, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Πρότυπο για αθλητές ολυμπιακών αθλημάτων[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει μήπως κανένα πρότυπο για τις βιογραφίες αθλητών ολυμπιακών ή άλλων αθλημάτων εκτός από ποδόσφαιρο, μπάσκετ (π.χ. άρση βαρών, ιστιοπλοΐα, τζούντο, καράτε κλπ.); --Lemur12 20:07, 7 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Με αφορμή την αλλαγή του εθνόσημου στο Ανατολικό Τιμόρ, τροποποίησα το αρχικό μου άρθρο και διόρθωσα την Πινακοθήκη εθνοσήμων. Για την περιγραφή, το άρθρο συνοδεύεται από σύνδεση που όμως είναι στα πορτογαλικά. Αν υπάρχει κάποιος που μπορεί να το μεταφράσει στα αγγλικά ή στα ελληνικά θα βοηθούσε πολύ στην καλύτερη περιγραφή του συμβόλου.Ευχαριστώ --Lemur12 15:09, 8 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Πρόβλημα με Εθνόσημο του Νεπάλ[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλώ κάποιος αν μπορεί να βοηθήσει. Θέλω να επιφορτώσω το νέο εθνόσημο του Νεπάλ στην πινακοθήκη εθνοσήμων και δεν μπορώ. --Lemur12 23:56, 10 Μαΐου 2007 (UTC) Έβαλα άδεια GFDL στην εικόνα με το νέο εθνόσημο που επιφόρτωσα. Σωστά έκανα;--Lemur12 07:32, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Όχι, τα σήματα και εμβλήματα κρατών πάνε με την άδεια {{σήμα}} - Badseed απάντηση 10:21, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι .com[επεξεργασία κώδικα]

Θα ήθελα να μάθω εάν στους εξωτερικούς συνδέσμους ενός άρθρου μπορώ να συμπεριλαμβάνω ιστοσελίδες ιδιωτικών οργανισμών και εταιριών, (με την προϋπόθεση πως δεν αναφέρω μόνο μία) και χωρίς αυτό να ληφθεί ως εμπορική προβολή. Οι σύνδεσμοι που θέλω να προσθέσω αφορούν κατασκευαστές λογισμικού επεξεργασίας εικόνων.--Fanman 10:16, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Εκτός blog, ναι μπορείς--ΗΠΣΤΓ 10:27, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αν συμπληρώνουν το άρθρο με κάποιο περιεχόμενο ίσως. Διαβασε και το Βικιπαίδεια:Εξωτερικοί σύνδεσμοι - Badseed απάντηση 10:36, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Έκκληση προς χρήστες που ενδιαφέρονται για την πολιτική επιστήμη[επεξεργασία κώδικα]

  • Αν νιώθεις ντροπή που η ΒΠ δεν έχει άρθρο για την κοινωνία, το λαό την εργατική τάξη, την ισότητα, το κεφάλαιο, τη δουλεία και τόσα άλλα.
  • Αν διαβάζεις αυτές τις γραμμές και ενδιαφέρεσαι για την πολιτική επιστήμη, τις διεθνείς σχέσεις, την κοινωνιολογία, την πολιτική οικονομία, το διεθνές δίκαιο, τις ευρωπαϊκές σπουδές την ιστορία, την ιστορία των διεθνών σχέσεων και συναφείς επιστήμες.
  • Αν θες να ξεκινήσει μια επιχείρηση συμπλήρωσης αυτού του τεράστιου κενού,

Τότε βάλε την υπογραφή σου στο τέλος αυτού του κειμένου. Στην σελίδα Βικιπαίδεια:Προτεινόμενα θέματα υπάρχει μια ενδεικτική λίστα για τα προτεινόμενα θέματα στην πολιτική επιστήμη. Σκοπός είναι να συμπληρώσουμε πρώτα βασικά άρθρα για να δημιουργήσουμε μια βικιπύλη πολιτικής επιστήμης. Όλες οι προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες και η συνεισφορά του καθενός είναι ανεκτίμητη. --Conudrum 15:24, 11 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Πλώρη για 23.000 αυτήν την εβδομάδα[επεξεργασία κώδικα]

Αισίως φτάσαμε σήμερα (και ξεπεράσαμε) τα 22.900 άρθρα (είχα τη χαρά να γράψω το 22.900ό άρθρο μας, τη Μαίρη Λαλοπούλου. Βάζουμε, λοιπόν, πλώρη για τα 23.000. Καλή τύχη σε όποιον συμμετέχει με νέα άρθρα.--Lemur12 13:58, 14 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ξένα Ονόματα[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχει κάποια πολιτική ώς προς την μεταγλώττιση των ξένων ονομάτων (π.χ. Helsingborg)? Αν ναι παρακαλώ ας μου υποδείξει κάποιος.--Antzervos 19:29, 16 Μαΐου 2007 (UTC)

Μπορείς να βρεις πληροφορίες στο Βικιπαίδεια:Ονοματοδοσία σελίδων. Γενικά πάει περίπου με τη σειρά: καθιερωμένο όνομα στα ελληνικά, αν δεν υπάρχει αυτό, πλησιέστερη φωνητική απόδοση, όμως αν χρησιμοποιείται κυρίως το ξένο όνομα με λατινικούς χαρακτήρες (π.χ. Microsoft Windows) προτιμάς αυτό - Badseed απάντηση 21:00, 16 Μαΐου 2007 (UTC) Ευχαριστώ--Antzervos 21:09, 16 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Διαχωρισμός υποκατηγοριών για την Κατηγορία:Ραδιόφωνο[επεξεργασία κώδικα]

  • Καλησπέρα, βρέθηκα στην Κατηγορία:Ραδιόφωνο και πρόσεξα ότι τα άρθρα ήταν εξαιρετικά ανομοιογενή. Κατά συνέπεια πήρα την πρωτοβουλία να δημιουργήσω υποκατηγορίες, οι οποίες θα μπορούν να κρατούν τα άρθρα που αφορούν το ραδιόφωνο ταξινομημένα, στα πρότυπα της αγγλόφωνης wikipedia. Επίσης ταξινόμησα τις υπάρχουσες σελίδες και πρόσθεσα κάποιες ακόμα. Μια τέτοια ταξινόμηση θα μας προστατέψει στο μέλλον από υπέρμετρη ανομοιογενή επέκταση της κατηγορίας ρίζας, καθώς τα άρθρα θα μπαίνουν κατευθείαν στις υποκατηγορίες.
  • Επίσης το ραδιόφωνο ήταν στην κατηγορία "συσκευές" και η τηλεόραση στην κατηγορία "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης". Παρότι η άποψή μου είναι ότι στην πραγματικότητα ισχύει το ανάποδο (ιδιαίτερα μετά την κατρακύλα που έφεραν τα μονοθεματικά δελτία ειδήσεων), μετακίνησα το ραδιόφωνο στην κατηγορία "Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης" (α) γιατί η πλειοψηφία των άρθρων αναφέρονται στη λειτουργία του και τη στελέχωσή του ως μέσο και όχι τη λειτουργία του ως συσκευής. (β) γιατί παρόμοια είναι η περίπτωση στην κατηγοριοποίηση της Wikipedia --Radiobuzzer 16:37, 17 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

EDITS και παραπομπές[επεξεργασία κώδικα]

Μερικοί στην προσπάθεια τους να εμφανίσουν edits και έτσι να τονίσουν τη μεγάλη τους προσφορά στη wikipedia προσθέτουν αγκύλες για παραπομπές σε άρθρα. Άλλοι πάλι αλλάζουν το κείμενο. Βεβαίως και καλά κάνουν , αλλά στην προσπάθεια αυτή κάνουν συντακτικά λάθη, τα οποία στη συνέχεια αφήνουν. Επειδή το να γράψεις κάποιο άρθρο το οποίο είναι ολοκληρωμένο θέλει κόπο και ψάξιμο ,λίγη περισσότερη προσοχή δε βλάπτει. Τουλάχιστον στα άρθρα που έχω προσπαθήσει εγώ. Ευχαριστώ. --Nikolaos 20:53, 17 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Τι ακριβώς εννοείς;--ΗΠΣΤΓ 21:07, 17 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Νικόλαε θα πρέπει να σκέφτεσαι -και εσύ αλλά και όλοι μας- ότι ο καθένας εδώ επενδύει πολύτιμο χρόνο και κόπο προκειμένου να φτιάξουμε κάποτε αυτή τη ρημάδα την εγκυκλοπαίδεια, στερώντας τον από άλλα πράγματα, που ενδεχομένως να είναι πιο εύκολα και σίγουρα λιγότερο ψυχοφθόρα. Το να αντιλαμβανόμαστε τις συνεισφορές του καθενός σαν προσπάθειες απλά να γίνει High score αντί για βοήθεια στη συγγραφή της εγκυκλοπαίδειας, είναι κακός τρόπος σκέψης. Σίγουρα μπορεί να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις, αλλά για αρχή προσπάθησε να υποθέσεις καλή πίστη, και θυμήσου ότι όλοι κάνουν λάθη.

Τεσπά όσον αφορά εμένα, τα στατιστικά και τα editcounts τα έχω στα παλαιότερα των υποδημάτων μου, όπως επίσης δεν έχω και καμία ανάγκη να βρω ή να εισπράξω την οποιαδήποτε αυτοεπιβεβαίωση εδώ μέσα-μου φτάνει αυτή στον πραγματικό κόσμο. Αν ήθελα καλά στατιστικά και αυτοεπιβεβαίωση θα πήγαινα να παίξω Counter Strike και όχι Βικιπαίδεια. Έκανα παλιότερα επιμέλεια στα άρθρα που δημιουργούσες, προσθέτοντας αγκύλες αλλά και διορθώνοντας άλλα λάθη -ειδικά τα διπλά space και τα ξεκάρφωτα κόμματα ήταν θάνατος Νικόλαε- αλλά σταμάτησα να το κάνω όταν είδα τα λινκς που έβαζα να αφαιρούνται, οπότε κατάλαβα ότι μάλλον έχω να κάνω με ιδιοκτησία άρθρων. Για την οποία βέβαια σε ένα ανοιχτό wiki εγχείρημα πίσω έχει η αχλάδα την ουρά και το πετρωμένον φυγείν αδύνατον, αλλά προσωπικά προτιμώ να κάνω τίποτα άλλο - Badseed απάντηση 07:11, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Το ζήτημα είναι ότι τα άρθρα έχουν λάθη, ειδικά σε θέματα που αφορούν στην ταξινομία, και κανείς δεν έχει δικαίωμα να αποκλείει κανένα από τη βελτίωση οποιουδήποτε άρθρου. Επιφυλάσομαι για ριζική αλλαγή όλων των σχετικών άρθρων μόλις το επιτρέψει ο χρόνος μου--ΗΠΣΤΓ 07:45, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Φαίνεται ότι παρεξηγήθηκα. Ασφαλώς και κάνω λάθη, κανείς δεν είναι αλάθητος. Μάλιστα στην ορθογραφία είμαι κακός. Τα κόμματα και τα κενά γίνονται γιατί γράφω πρώτα σε word και το μεταφέρω. Προσπαθώ να βελτιωθώ αν και στα γεράματα μάθε γέρο γράμματα. Στα άρθρα που γράφω με βοηθούν και κάποιοι φίλοι. Δεν το παίζω ότι είμαι ο mr γνώση. Δεν αναφέρθηκα σε διαχειριστές της wikipedia αλλά σε κάποιους άλλους, που ίσως ξέρουν ποιοι είναι. Πάντως δεν είναι διαχειριστές. Είδα κάποια παλαιότερα άρθρα με αλλαγές και ορθογραφικά λάθη. Και απλώς το έγραψα στην αγορά. Θέλω διορθώσεις, αλλά σωστές. Όταν μάλιστα μου διορθώνουν τα λάθη χαίρομαι , όταν όχι ανησυχώ. Όσο για θέμα περί ιδιοκτησίας , αφαίρεση links και αχλάδας δεν καταλαβαίνω τι εννοείς πραγματικά. Συγνώμη αν κάποιους ενόχλησα, σέβομαι τη δουλειά του καθενός. Δεν θα ξαναγράψω στην αγορά είναι η τελευταία φορά. Επειδή μάλιστα το κλίμα είναι βαρύ σκέφτομαι σοβαρά να τα παρατήσω γενικώς. Όχι εξαιτίας του συγκεκριμένου. Αλλά και για άλλους λόγους. Όταν κάνεις κάτι και δεν σε ευχαριστεί πια, καλλίτερα να το παρατάς. Ελπίζω σε μια δυνατή Ελληνική wikipedia για τα παιδιά. Καλή συνέχεια.--Nikolaos 09:43, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Τα άρθρα σου είναι όμορφα και καλύπτουν ένα μεγάλο κενό της ελληνικής ΒΠ-τη βοτανική/φυτολογία. Πέρα από αυτό όμως, από τη στιγμή που το ανεβάζεις εδώ, γίνεται μέρος ενός σύνόλου με δικούς του κανόνες. Επειδή το έχεις ξαναθέσει το ζήτημα, θα ήθελα να σου επιστήσω την προσοχή σε κάτι που πολλές φορές το προσπερνάμε. Είναι σαφώς πιο δύσκολο να συνεισφέρεις περιεχόμενο από το να κάνεις μικροαλλαγές, αυτό όμως δε σημαίνει ότι το δεύτερο είναι ασήμαντο. Και η μορφοποίηση και το «βικιφάι» (wikify, προσθήκη εσωτερικών συνδέσμων κλπ.) είναι πολύ σημαντικά, διότι εντάσσουν το άρθρο στο σύνολο της ΒΠ. Μπορεί το να μπει κάποιος σε ένα άρθρο και να προσθέσει δυο αγκύλες να φαίνεται αμελητέα εργασία, σκέψου όμως ότι συνήθως αυτοί που το κάνουν το έχουν μεράκι και δεν το κάνουν μόνο σε ένα άρθρο, αλλά σε εκατοντάδες, έτσι ώστε η εργασία τους να καθίσταται ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα. Αν κάποιος συγκεκριμένος χρήστης κάνει λάθη, μπορείς να απευθυνθείς προσωπικά σε αυτόν και να του επιστήσεις την προσοχή. Η λογική όμως «εγώ γράφω περιεχόμενο, αυτός χτενίζει τα έτοιμα» είναι λάθος: και τα δύο είναι απολύτως απαραίτητα. Και κάτι που επίσης καμιά φορά ξεχνάμε: την επιμέλεια των άρθρων και γενικότερα το quality control θα έπρεπε να το επιδιώκουν πρώτοι οι χρήστες που συνεισφέρουν πολύ περιεχόμενο, διότι ένα κακό ή «αχτένιστο» άρθρο χαραμίζει όχι μόνο το περιεχόμενο του ίδιου του άρθρου (αποθαρρύνει τον αναγνώστη), αλλά και των υπολοίπων-μειώνει την αξιοπιστία όλου του εγχειρήματος. Μπορεί καμιά φορά να ξενίζει η όψη του ιστορικού (έχεις γράψει ένα μεγάλο άρθρο μονομιάς και μετά πέρασε κάποιος και το χτένισε με 5-6 επεξεργασίες, αποτέλεσμα στο ιστορικό φαίνονται 7 επεξεργασίες, εκ πρώτης όψεως ισότιμες, μόνο μία εκ των οποίων είναι η δικιά σου, ενώ η δικιά σου είναι η πιο σημαντική), αλλά όποιος ασχοληθεί λιγάκι με τα της ΒΠ εξοικειώνεται γρήγορα με το γεγονός ότι οι εγγραφές του ιστορικού δε διαφοροποιούν την ποιότητα ή και την ποσότητα της κάθε συνεισφοράς. Επειδή αυτό ισχύει για όλα τα άρθρα, στο τέλος δεν είναι πρόβλημα, γιατί όποιος θέλει να δει τίνος είναι το άρθρο, ερευνά μία μία τις επεξεργασίες. Άρα δεν υπάρχουν βικιπαιδιστές 2 κατηγοριών, οι «εργατικοί» και οι «τεμπέληδες», αλλά ο καθένας συνεισφέρει ανάλογα με το μεράκι του και όλοι οι τρόποι συνεισφοράς είναι απαραίτητοι (όχι απλά επιθυμητοί) και σημαντικοί. Καλή συνέχεια --Αρχίδαμοςμίλα μου 10:24, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Εγω θα σου συνιστούσα να μην εγκαταλείψεις την Βικι, η προσφορά του είναι θαυμάσια, χρήσιμη και πολύτιμη .Το στάδιο αυτό το έχουμε περάσει όλοι οι χρήστες ανεξαιρέτως , είναι κάτι το φυσιολογικό.Εγω ίσως το έχω περάση πιο "έντονα" απο όλους (κάποιοι (πολλοί μαλον) καταλαβαίνουν τι εννοώ) ,Το να κάνη κάποιος κάποια διόρθωση και να κάνη λάθη και αυτό φυσιολογικό είναι η Βικιπαίδεια είναι μια μεγάλη κοινότητα με χιλιάδες (;) μελη,σε τόσα μέλη θα υπάρχουν και κάποιοι που ξέρουν θα υπάρχουν και ξερόλες. Και θα σου συνιστούσα , το λέει και κάποιος φίλος πιο πάνω, να μιλάς με τον χρήστη που έκανε τις αλλαγές στην σελίδα συζητησής του , μην ξεχνάς οτι μπορεί και να σου αντιπαραθέσει πιο αξιόπιστες πηγές για τις αλλαγές που έκανε, ουδείς αλάθητος.Συνέχισε να γράφης φίλε μου.--✻tony esopi λέγε 14:22, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Κανείς δεν έχει την απαίτηση από το Νικόλαο ή από τον κάθε Νικόλαο να είναι τέλειος σε αυτά που κάνει εδώ - η χαρά του να συνεισφέρουμε έγκειται στο ότι δεν απαιτείται τελειότητα. Έτσι και τα κόμματα και τα διπλά κενά είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αντίστροφα όμως, και ο Νικόλαος δεν θα πρέπει να περιμένει ότι οι διορθώσεις ή οι συμπληρώσεις που θα γίνουν στα άρθρα που ξεκινάει (γιατί τα άρθρα δεν είναι "δικά μας") θα πρέπει να είναι όλες σωστές ή αυτές ακριβώς που θα ήθελε. Εκεί πάει το πίσω έχει η αχλάδα την ουρά για τα "δικά μας" άρθρα: όλα τα άρθρα είναι ανοιχτά για επεξεργασία από τον καθένα, και όσο κι αν προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να αποφύγουμε την επεξεργασία από άλλους. Δεν μπορεί να αναλάβει κανείς λήμματα εργολαβία, ή να προστατέψει τα λήμματα άλλου χρήστη από επεξεργασία, είτε λέγεται Focalpoint, είτε λέγεται Badseed, είτε Jimbo Wales.

Το κλίμα δεν είναι βαρύ. Το κλίμα της Βικιπαίδειας είναι εύκρατο, με ήπιους χειμώνες, σχετικά καυτά καλοκαίρια, αλλά και ξαφνικές καταιγίδες με μπουρίνια. Όλοι μας θα βρεθούμε μέσα σε κάποια, αργά ή γρήγορα, άλλοι σε λιγότερες και άλλοι σε περισσότερες. Είναι αναπόφευκτο, μέσα σε μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια, το σημαντικό όμως είναι αν θέλουμε να προσφέρουμε σε αυτό που κάνουμε. Εγώ θα σου πρότεινα να συνεχίσεις, γιατί όντως τα άρθρα σου καλύπτουν κενά της Βικιπαίδειας, αναλογιζόμενος τα παραπάνω, και την ουσία της πολυεπεξεργασίας και της -διαφορετικής και σε έκταση και σε φυσιογνωμία- συνεισφοράς του καθενός - Badseed απάντηση 14:23, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Νομίζω οτι δημιουργήθηκε θέμα απο το πουθενά. Ο Νικόλαος είπε για κάποιους χρήστες οι οποίοι ψάχνουν για edits και στην προσπάθεια τους αυτή καταστρέφουν άρθρα με τα οποία έχει ασχοληθεί. Δεν νομίζω οτι υπάρχει κάτι άλλο να συζητήσουμε. Αν έχει πρόβλημα με αυτό το οποίο γίνεται μπορεί να επικοινωνήσει προσωπικά μαζί τους. Θέλησε καλώς ή κακώς να τους απευθυνθεί απο την αγορά. Οκ δεκτό. Δεν θα έπρεπε όμως να υπάρχει συνέχεια.--Diu 14:43, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Μια φορά κι έναν καιρό ο Χότζας, ενοχλημένος από τα γκαρίσματα του γαϊδάρου του γείτονά του, πήγε στο παζάρι και άρχισε να διαμαρτύρεται. Εκεί τον άκουσαν οι περαστικοί και οι μαγαζάτορες και του έλεγε ο καθένας το δικό του. Στο διπλανό καφενείο έπινε τη ρακή του ο καδής, ο οποίος είχε κατεβάσει αρκετά ποτηράκια. Σαν άκουσε τη φασαρία (γιατί ανάμεσα στα άλλα, δε σας είπα, γκάριζε και ο γάϊδαρος του Χότζα), βγήκε έξω και άρχισε να μοιράζει αγγαρείες, όχι σαν αποτέλεσμα δίκης, αλλά έτσι, γιατί του ενόχλησαν τη μέρα.

(...εδώ εμφανίζεται ο FocalPoint, φορά τη στολή του μεθυσμένου καδή και αρχίζει να μοιράζει αγγαρείες όχι στην ιστορία που προηγείται, αλλά εδώ στην Αγορά...)

  • Χικ... εσύ, ο Σιορ Νικόλαος, σε αγγαρεύω να διακόψεις τη βικι-αποχή σου και να βάλεις τουλάχιστο 20 συνδέσμους εκεί που χρειάζονται, να δεις τη γλύκα
  • Γκλοκ .. εσύ ο ΚακόςΣπόρος, σε αγγαρεύω να βάλεις συνδέσμους σε τουλάχιστο 5 άρθρα του Νικόλαου
  • Χικ χικ ... εσύ με τα περίεργα αρχικά και τις γάτες, σε αγγαρεύω να υλοποιήσεις την απειλή σου και να κάνεις ριζική αλλαγή σε τουλάχιστον ένα άρθρο...όλο λόγια είμαστε, χικ.
  • Μπλούρπ... ναι, ναι εσύ, μην κρύβεσαι, ο μαγαζάτορας με το κρεοπωλείο, ο Κύριος Αρχίδαμος, σε αγγαρεύω να ψάξεις στα άρθρα του Νικόλαου, να βρεις ένα άρθρο στο οποίο να υπάρχει νομικό ζήτημα και να γράψεις δυο-τρεις γραμμές
  • Χικ ... α .. να και ο Τόνυ ο έντονος, σε αγγαρεύω να βρεις σύνδεση μεταξύ των άρθρων για τα οποία έχει γράψει ο Νικόλαος και τον αθλητισμό, σε τουλάχιστο ένα άρθρο
  • Γρκκκ.. μμμμ Diu ο προστάτης από τους βανδαλισμούς, σε αγγαρεύω να κάνεις καμιά δεκαριά edits σε όποιο άρθρο του Νικόλαου θέλεις, έτσι να αυξήσεις το edit count σου (αν και δεν το χρειάζεσαι)
  • Χλάκ χλάκ ... στη συνταξιούχο αγρότισσα Χρήστη Αχρήστη, στέλνω μήνυμα ότι no good deed goes unpunished: σε αγγαρεύω να βάλεις τουλάχιστο 5 συνδέσμους σε λογοτεχνικά άρθρα που να οδηγούν σε άρθρα του Νικόλαου
  • Και τώρα που ξεμέθυσα, τιμωρώ τον εαυτό μου για αντιποίηση αρχής και με αγγαρεύω να βγάλω διπλά κενά και κόμματα από τουλάχιστο 5 άρθρα του Νικόλαου (κόλαση βαρεμάρας).

Οι αγγαρείες είναι όλες εθελοντικές και έχετε όλοι τις εξής επιλογές:

  • Υλοποίηση της αγγαρείας χωρίς αντιρρήσεις (...και με την ένδειξη «αγγαρεία» στη σύνοψη :)) )
  • Φραστική επίθεση στη σελίδα συζήτησής μου (π.χ. Δε μας παρατάς..)
  • Να αγνοήσετε όλοι, πλήρως τα γραφόμενά μου (αυτό είναι πολύ βαρύ και υπόσχομαι να σας κρατάω μούτρα τουλάχιστο για τρεις ημέρες)

Ο μεθυσμένος καδής του μαχαλά σας, --Focal Point 11:45, 20 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Xμ Χμ σε ποιά κατηγορία να τον βάλουμε ;;;; Βικιπαιδιστές συγγραφείς ή Βικιπαιδιστές ευθημογραφοι ;;;--✻tony esopi λέγε 12:31, 20 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Τελικά έχει καθοριστεί κάποια πολιτική για τις πρώτες κυρίες της χώρας. Αποκτάνε άρθρο ναι ή οχι?--Ύπατος Λυδήριος 22:38, 17 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αν θυμάμαι καλά οι περισσότεροι ήθελαν ναι--ΗΠΣΤΓ 22:46, 17 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Νομίζω ότι δεν ήταν για όλες αλλά για αυτές με τις οποίες έχει ασχοληθεί ο Τύπος, π.χ. ναι για την Μαρίκα Μητσοτάκη αλλά όχι και για την Δάφνη Σημίτη (ή τις συζύγους των Στεφανόπουλου, Παπούλια κλπ.). Δηλαδή δεν αρκεί από μόνη της η ιδιότητα της Πρώτης Κυρίας. — Geraki ΣΜ - 2007-05-19T 08:42Z.

Για την σελίδα υποψήφιων διαγραφών[επεξεργασία κώδικα]

Η σελίδα των υποψήφιων για την διαγραφή έχει μεγαλώσει πολύ και είναι δύσκολη η επεξεργασία της για προσθήκη σχολίων κλπ. Θα μπορούσαν οι διαχειριστές να βρουν ένα τρόπο ώστε κάθε υποψήφια σελίδα να έχει την δική της ξεχωριστή υποσελίδα--αρχής γενομένγης ίσως από τον Ιούνιο; Έτσι θα είναι πιο εύκολο να γίνονται οι συζητήσεις για κάθε υποψηφιότητα αλλά και θα αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι συγκρούσεις επεξεργασίας όταν δύο χρήστες σχολιάζουν σε διαφορετικά τμήματα της ίδιας τερατωδών διαστάσεων σελίδας. --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 08:37, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Δεν χρειάζονται υποσελίδες.Kαλήτερο θα ήταν να μην "βάζουμε" τόσα άρθρα για διαγραφή και τόσο εύκολα, αλλά να προσπαθούμε πρώτα να τα βελτιώσουμε.Τον τελευταίο καιρό πραγματικά ,δυστυχώς, μπαίνουν πολλά άρθρα για διαγραφή και σύμπτωση απο τους ίδιους χρήστες!!! χωρίς κάν να προσπαθούν να τα βελτιώσουν λίγο, και χωρίς να έχουν προσπαθήση και οι ίδιοι να γράψουν άρθρο πάνω απο δύο σειρές. --✻tony esopi λέγε 14:07, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πρώτον, αν το άρθρο πληροί ένα ή περισσότερα από τα κριτήρια διαγραφής ή ταχείας διαγραφής γιατί να παραμένει; Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα επιδέχεται διορθώσεων αλλά αυτό θα το δείξει μόνο η συζήτηση.
Δεύτερον, η συζήτηση για την διαγραφή ή όχι ενός άρθρου βοηθά στο να παραχθούν κανόνες και, τρόπον τινα, προηγούμενα για την μελλοντική πολιτική στο πραγματικά πολύ σημαντικό ζήτημα του τι θα περιέχει η ΒΠ και τι όχι.
Τρίτον, όσο θα αυξάνονται τα άρθρα στη ΒΠ τόσο θα αυξάνονται, νομίζω, και όσα είναι προς διαγραφή. Το σπάσιμο σε υποσελίδες έχει και πρακτικούς λόγους.
Και, τέλος, για να απαντήσω στην αιτίαση που απευθύνεις αόριστα (σε ποιους άραγε;), η συμμετοχή στην ΒΠ είναι για όλους εθελοντική και δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι ρόλοι. Ο καθένας συμμετέχει όπως μπορεί και με όποιο τρόπο κρίνει εποικοδομητικότερο αρκεί να γνωρίζει, να τηρεί και να εφαρμόζει τους κανόνες. --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 15:17, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Kαι βέβαια η συμμετοχή είναι εθελοντική και δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι ρόλοι, αλλά δεν νομίζω να θεωρείτε συνεισφορά όταν κάποιοι το μόνο που κάνουν είναι να το παίζουν ξερόλες και ζητάνε συνεχώς άρθρα για διαγραφή ,απο την ημέρα που έγιναν χρήστες, και έχουν γράψει μόνο δυό τρια άρθρα των δυό σειρών .--✻tony esopi λέγε 18:03, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Τόνυ, τα άρθρα που προτείνονται διαγραφή, προτείνονται όχι επειδή χρειάζονται βελτίωση, αλλά επειδή ακόμη και με βελτίωση δεν έχουν θέση εδώ. Ο καθένας συνεισφέρει όπου θέλει, φυσικά το βάρος της γνώμης του καθενός μπορεί να μην είναι για όλους το ίδιο. Και η διαγραφή είναι μια χρήσιμη διαδικασία, όλοι έχουν προτείνει και έχουν υποστηρίξει την διαγραφή άρθρων, ακόμη κι εσύ. Φυσικά μπορούν να σπάσουν σε υποσελίδες οι διαγραφές. Μέχρι τώρα δεν ήταν τόσες πολλές ώστε να υπάρχει τέτοια ανάγκη. Αν νομίζετε ότι η ώρα έφτασε, μπορούμε να ξεκινήσουμε οποιαδήποτε στιγμή. — Geraki ΣΜ - 2007-05-19T 08:49Z.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι, portals κλπ[επεξεργασία κώδικα]

Επειδή πρόσφατα αλλά και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της συμπερίληψης ή μη εξωτερικών συνδέσμων σε ορισμένα άρθρα (κυρίως για πόλεις, όπου συνήθως υπάρχει ένα ή περισσότερα Portals, αλλά και fan sites διάφορων), παρακαλώ τη γνώμη σας για το ποιους συνδέσμους συμπεριλαμβάνουμε:

  • μόνο τους επίσημους;
  • όλους;
  • επιλεγμένους με βάση το περιεχόμενο ή άλλο κριτήριο;

Η δική μου πρόταση είναι μόνο τους επίσημους και λίγους ακόμα επιλεγμένους (κάποιο σταθμό, εφημερίδα ή πανεπιστήμιο μιας πόλης κλπ), διότι διαφορετικά μπαίνουμε στο τριπ είτε συμπερίληψης διάφορων συνδέσμων των οποίων το περιεχόμενο είναι άλλοτε μη σχετικό και άλλοτε μη επαληθεύσιμο, είτε θα βρεθούμε στη θέση να απολογούμαστε γιατί προτιμάμε τον έναν σύνδεσμο σε σχέση με τους άλλους (όπως έγινε εδώ), από τη στιγμή που συχνά υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των sites και φυσικά δεν είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε το διαιτητή ή το σάκο του μποξ. Σχετικά το Βικιπαίδεια:Εξωτερικοί σύνδεσμοι και το ιστορικό του άρθρου Κοζάνη που αποτελεί την πιο πρόσφσατη, αλλά όχι και την τελευταία, έκφραση του προβλήματος - Badseed απάντηση 08:58, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

  • Επειδή υπάρχουν και κάποιες σελίδες μη επίσημες οι οποίες παρέχουν χρήσιμες πληροφορίες καλό θα ήταν να υπάρχει ένα είδος άτυπης συμφωνίας. Θέλω να πώ οτι αν ένας διαφωνεί με το να υπάρχει ένα συγκεκριμένο portal(και δεν εννοώ εφημερίδας κ.λπ.) τοτε να μην αναγράφεται. Αν όμως δεν υπάρχει κάποια ένσταση να παραμένει. Κατ'αλλα συμφωνώ με τον Badseed.--Diu 16:23, 18 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
  • Aγαπητέ Badseed συμφωνώ με αυτό που λες "μπαίνουμε στο τριπ είτε συμπερίληψης διάφορων συνδέσμων των οποίων το περιεχόμενο είναι άλλοτε μη σχετικό και άλλοτε μη επαληθεύσιμο"...κάνε ένα κόπο όμως να διασταυρώσεις το τι είναι και το τι όχι άσχετο και μη επαληθεύσιμο-και μην μιλάς έτσι αόριστα.....προσωπικά το sourdos.gr είναι μια κινητή βιβλιοθήκη στηριγμένη σε επίσημα άρθρα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και άλλων επίσημων φορέων για τη Κοζάνη...Είναι με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή πληροφοριών για τη Κοζάνη όχι γιατί το λέω εγώ αλλά επιτέλους κάνε το κόπο να το επισκεφτείς να δεις τον όγκο των πληροφοριών..Μιλάμε για 2,5gbyte ύλη με άρθρα,φωτογραφίες,βίντεο,κοζανίτκο ιδίωμα ενώ μεγάλες εφημερίδες όπως ΤΑ ΝΕΑ,μεγάλα site όπως to pathfinder.gr ενώ έχουν γίνει αναφορές και απο ξένα περιοδικά κυρίως για το έθιμο της Αποκριάς ...Απο εκεί και πέρα θέλω να τονίσω ότι είναι μια μη κερδοσκπική προσπάθεια που φτιάχτηκε απο ανθρώπους με μεράκι...Σας παρακαλώ να το επισκεφτείτε και να δείτε ότι δεν έχει διαφημισείς ΚΑΜΙΑΣ ΜΟΡΦΗΣ αλλά και για να κρίνεται το όλο περιεχόμενο του...Για να μην σας κουράζω περαιτέρω γιατί θα μπορούσα να γράψω πολλά σας παρακαλώ να συμπεριλάβεται τον εν λόγω σύνδεσμό γιατί πραγματικά αξίζει και συνεισφέρει στη γνώση των επισκεπτών της εγκυκλοπαίδειας....έχουμε κάνει μια σπουδαία δουλειά και θέλουμε να την αναδεικνύουμε,μην μας αποκλείσετε γιατί υπάρχουν κάποιοι κακόβουλοι που εκμεταλεύονται τη εγκυκλοπαίδεια σας....μην μας κρίνεται ως ένα γενικό φαινόμενο αλλά ξεχωριστά...Σας ευχαριστώ και επριμένω και τις απόψεις των άλλων...

Υ.Γ συγνώμη για τυχόν λάθη-το κείμενο γράφτηκε γρήγορα:)


--Die euch das Buch stahlen 07:09, 24 Μαΐου 2007 (UTC) Γνώμη προσωπική: Προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει σε κανένα σκέλος της δουλείας μας εδώ να μπαίνει κριτήριο επισημότητας ή όχι ούτε δημοσιότητας ή αφάνειας. Αφού και ο κανόνας δεν περιορίζει κάτι τέτοιο... το μόνο κριτήριο που πιστεύω πως πρέπει να αναγνωρίζεται είναι ποιότητα και πληρότητα. Αλλά για να μην γίνεται αυτό που περιγράφει ο κακόσπορος (sic) πιο πάνω να υπάρχουν δηλαδή απο site με φωτογραφίες απο δικοπές του τάδε ή του δείνα σε ένα μέρος ή συνταγές για Κοζανίτικες πίττες της κυρα-Τασίας κάποιος έλεγχος θα πρέπει να υπάρξει. Αυτό που υποστηρίζω μετά από αρκετή σκέψη 30 δευτερολέπτων είναι στις επίμαχες σελίδες να μπαίνουν τα site που υποστηρίζει ο Βadseed (επισημα κ.τ.λ.) να κλειδώνεται το τμήμα του άρθρου από κάποιον με την δυνατότητα να το κάνει και η προσθήκη site να γίνεται με αίτηση σε κάποιον διαχειριστή που θα ελέγχει την υποψηφιότητα με βάση ποιότητα πληρότητα και θα αποφασίζει. Αν ακούγεται δικτατορικό ή ο διαχειριστής δεν μπορεί να μπαίνει στη λουμπα να απολογείται πιο δημοκρατικά και ανεύθυνα ο διαχειριστής ανοίγει ψηφοφορία για το θέμα... Αυτά αν κάποιος άλλος έχει άτι άλλό δεκτό. Υ.Γ. κ.Σούρδε (sic) μην είστε βιαστικός παρακαλώ αναμείνατε και θα λυθει το προβλημα σας.... σε κάμποσες μέρες--Die euch das Buch stahlen 07:09, 24 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πολιτική υπάρχει για εξωτερικούς συνδέσμους, δε νομίζω ότι θα ωφελήσει μια γενική συζήτηση, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Η πολιτική λέει μην προσθέτετε τον δικό σας σύνδεσμο, προτείνετέ τον στη σελίδα συζήτησης. Για τον συγκεκριμένπο σύνδεσμο ο κατάλληλος τόπος για συζήτηση είναι η συζήτηση του οικείου άρθρου. Τώρα για απολογίες ούτε λόγος, προτείνω στάνταρ διατύπωση «φτιάξτε δική σας εγκυκλοπαίδεια και βάλτε ό,τι σύνδεσμο θέλετε, εδώ αποφασίζουν οι χρήστες». Όσο για τον κύριο που αφού καλά καλά παραβίασε την πολιτική βάζοντας τον δικό του σύνδεσμο, βανδάλισε 2-3 φορές το άρθρο βάζοντας τον σύνδεσμο παντού και τώρα περιμένει και απόψεις επί του θέματος, νομίζω και το θράσος έχει όρια.--Αρχίδαμοςμίλα μου 17:48, 24 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

πες τα Χρυσόστομε ....--Focal Point 18:56, 24 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


To άρθρο "βανδαλίστηκε"(ας γελάσω) επειδή το απομάκρυνε κάποιος άλλος κατά καιρούς χωρίς να μπει στον κόπο να εξηγήσει γιατί το κάνει αυτό...χρειάστηκαν κάτι μήνες για να μου στείλει ο Badseed ένα μήνυμα για να μου εξηγήσει γιατί δεν πρέπει να γίνεται αυτό-αν αυτ/ό γινόταν νωρίτερα δεν θα υπήρχε όλο το προηγούμενο ιστορικό...Δεν βανδαλίζεται κάτι που οδηγεί σ'ένα σύνδεσμο που αφορά το θέμα...Βανδαλισμός είναι όταν κάτι προσβάλει τους αναγνωστές ως περιεχόμενο και όχι ως αισθητική του τύπου δεν μου αρέσει εδώ αυτό γιατί τραβάω κάποιο ζόρι και το βγάζω....tespa συγχαρητήρια για την εγκυκλοπαίδεια σας και βάλτε ότι σύνδεσμο θέλετε...δεν θα ξανασχοληθώ επι του θέματος(το ξέρω ότι δεν θα κλάψετε) όχι τίποτα άλλο,αλλά για να μην κουράζω και εσάς τους ΕΙΔΙΚΟΥΣ που καθορίζετε και πολιτικές σ' αυτό το μικρό κόσμο που φτιάξατε και νομίζετε ή πιστεύετε ότι μπορείτε να καθορίζετε και πολιτκές(αυτό το σχόλιο πάει σε κάποιους και όχι σε όλους που συμμετείχαν στη συζήτηση)...ρίξτε και μαι ματιά στην βικιπαίδεια στο εξωτερικό να πάρετε μια ιδέα πως λειτουργούν και στα άλλα κράτη...Αλλά στη Ελλάδα μια ζωή η ζήλεια και ό κάθε ξερόλας θα επιβάλει αυτό που θέλει..

Υ.Γ Αν ποτέ βρθείτε στη Κοζάνη ή έχετε κάποιο γνωστό ρωτήστε για το συγκεκριμένο site και ίσως μάθετε πόσο έχει προσφέρει πολιτιστικά στη Κοζάνη αλλά και γενικότερα για το ποιοι είμαστε και τι κάνουμε...καληνύχτα σας, γιατί απο ότι φαίνεται εδώ μέσα βράδιασε!

Το άρθρο βανδαλίστηκε όταν με αντιλήψεις μαρκετινγκ μπακάλη του χωριού έβαλες τον σύνδεσμο 100 φορές μες στο άρθρο μη και δεν τον δει κανένας. Θα μας επιτρέψεις σε «εμάς τους ειδικούς» να καθορίζουμε την πολιτική. Και στην Κοζάνη τον δήμαρχο οι Κοζανίτες τον βγάζουνε, όχι οι Γρεβενιώτες, ή κάνω λάθος; Κουμάντο στο σάιτ σου λοιπόν. Τώρα πού βράδιασε δεν ξέρω, αν είναι πολιτιστική προσφορά να γράφεις ότι οι Κοζανίτες είναι φιλόξενοι και η κυρα-Γιωργία βάζει μαϊντανό στην πίτα, να σου δώσουμε και επιδότηση από την ΕΟΚ (αν δεν έχεις πάρει ήδη δηλαδή). Δεν έχω αντίρρηση να μπει το σάιτ (στους τυφλούς ο μονόφθαλμος κλπ.), αλλά μην τρελαθούμε κι όλας ότι είναι «πολιτιστική προσφορά» (θα μου πεις ο καθένας όπως έχει μάθει τέτοια και τα κριτήριά του). Καληνύχτα λοιπόν--Αρχίδαμοςμίλα μου 18:19, 25 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Χρειάστηκαν μήνες γιατί δεν υπάρχει λόγος να απευθυνθεί κάποιος σε μια ip (περισσότερες στο συγκεκριμένο άρθρο) που κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά. Όταν ρώτησες, πήρες απάντηση νομίζω σχετικά άμεσα. Και ναι, το άρθρο βανδαλίστηκε (έστω και με το "γελοίο" όρο που χρησιμοποιούμε εδώ). Είμαι περίεργος αν κάποιος ερχόταν στο δικό σου site κι έβαζε τα λινκς του παντού ποια θα ήταν η αντίδραση.

Τεσπά, άρχισα να ασχολούμαι με τους σύνδεσμους ακριβώς αφότου έγινε πλακωμός στο συγκεκριμένο άρθρο για το ποιο Portal είναι "το μεγαλύτερο", "το καλύτερο", ποιο έχει "τα πάντα" και ποιο θα πάρει την πάνω θέση στην ταμπέλα. Θεωρώ ότι λόγω χρόνου δεν μπορούμε επί μακρόν να αξιολογούμε κάθε φορά το περιεχόμενο του κάθε Portal. Επίσης υπάρχουν αρκετά Portals που έχουν so-so περιεχόμενο, και μια κρίση θα είναι δύσκολη στην περίπτωσή τους (φαντάζομαι ότι θα έρθουμε περίπου στα στάνταρ των συζητήσεων διαγραφής για ντεμί άρθρα). Τα ίδια και χειρότερα θα γίνονται στα άρθρα για ομάδες, όπου προς το παρόν υπάρχουν πολλοί σύνδεσμοι, των οποίων πολλές φορές το περιεχόμενο λίγη σχέση έχει με αυτό που (θα) θέλαμε από τους εξωτερικούς συνδέσμους των άρθρων (σ' ένα άρθρο εμφανίζεται σύνδεσμος προς σελίδα που χαρακτηρίζει προδότες διάφορους παράγοντες και "μπορεί να περιέχει σκηνές βίας").

Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι δεδομένου του σημερινού μας μεγέθους καλύτερα είναι να μείνουμε στους επίσημους συνδέσμους. Τώρα για το πλούσιο περιεχόμενο που μπορεί να στερείται ο αναγνώστης, ΟΚ, βέβαια θα μπορούσε να προστεθεί κατευθείαν στη Βικιπαίδεια, κάτι που έχουν κάνει, προς τιμήν τους, ελάχιστοι έως τώρα webmasters. Για το συγκεκριμένο, μπορεί να συζητηθεί στη σελίδα του άρθρου ή κ εδώ - Badseed απάντηση 22:08, 25 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Γεια σας μπορειται να με βοηθησετε να μεταφρασω στην Αλβανικη γλωσσα την ζωη του William Shakespeare? Ευχαριστω

Προφανώς αυτό πρέπει να γίνει στην Αλβανική Βικιπαίδεια. — Geraki ΣΜ - 2007-05-19T 08:51Z.

Μήπως γνωρίζετε κάποιο βιβλίο σχετικά με « θεωρίες και θεσμούς της εργατικής συμμετοχής » ; Για όποιον πιθανώς γνωρίζει κάτι, ας απαντήσει στην προσωπική μου σελίδα. Ευχαριστώ για την κατανόηση και συγγνώμη που για άσχετο λόγο χρησιμοποίησα την Αγορά.--Θεοδωρος 16:26, 19 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

ΤΣΑΓΚΛΙ ΜΙΚΡΑΣ ΑΣΙΑΣ[επεξεργασία κώδικα]

ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ ΑΝ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ (ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΟΥΣΑΝΤΑΣΙ) ΜΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ "ΤΣΑΓΚΛΙ". ΚΑΤΑΓΟΤΑΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΒΡΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ. ΝΙΚΟΣ

 το χωριο τωρα το λενε guzel kamil

Για το πρότυπο copyright[επεξεργασία κώδικα]

Ένα τεχνικό πρόβλημα. Παρατήρησα ότι όταν το πρότυπο {{copyright}} παίρνει σαν παράμετρο διεύθυνση με τον χαρακτήρα '?' (ή ίσως και τον '&') δεν την εμφανίζει σωστά. Κάνω κάτι λάθος ή υπάρχει κάποιο προβληματάκι; --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 12:16, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Όχι, είναι bug. Βάζε ένα 1= πριν το url και τις περισσότερες φορές δουλεύει - Badseed απάντηση 17:38, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πρόταση προς συζήτηση κι εξέταση[επεξεργασία κώδικα]

Αγαπητοί φίλοι, Είναι η πρώτη φορἀ που γρἀφω στην ελληνική Βικιπαίδεια, μια και εως τὠρα ήμουν περισσότερο ενεργός στη γερμανική διασκευή της. Διαβάζοντας διάφορα άρθρα στη γερμανική, αγγλική κι ιταλική Βικιπαίδεια παρατήρησα πως πολλά άρθρα σ' αυτές τις γλώσσες είναι πιο πλούσια σε πληροφορίες, πιο αντικειμενικά (ειδικά η αγγλική), πιο σωστά δομημένα και πιο επίκαιρα. Θα ΄θελα λοιπόν να κάνω την παρακάτω πρόταση, με την οποία ευελπιστώ να ανεβάσουμε κατά πολύ τον πήχυ ΚΑΙ των ελληνικών άρθρων. Προτείνω λοπόν ν' αποστείλουμε ένα email σ'όλα τα μεγάλα ξενόγλωσσα φροντιστήρια παροτρύνοντας τους καθηγητές να δίνουν το κίνητρο στους μαθητές τη μετάφραση λημμάτων απ'τις γλώσσες τις οποίες μαθαίνουν. Ας βρούμε όλοι μαζί τον τρόπο να διανθήσουμε τα ήδη υπάρχοντα ΚΑΙ να αυξήσουμε τον αριθμό των ελληνικών λημμάτων. Τι λέτε? Primus inter Pares, Αθήνα, Μάης

Πως γινεται confirmation --Die euch das Buch stahlen 17:23, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αν είχες πει ότι δέχεσαι email (ή αν δεν το είχες πει, πήγαινε στις "προτιμήσεις", κάτω-κάτω και τσέκαρε το "Ενεργοποίηση e-mail από άλλους χρήστες"), το σύστημα θα σου στείλει email στη διεύθυνση που έχεις δηλώσει και μια διεύθυνση για να πας. Πας και έτοιμος. --Focal Point 17:26, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

μου λέει τον συνδεσμο που όμως δεν υπάρχει --Die euch das Buch stahlen 17:29, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ελέγκτε την εγκυροτητα του Πρότυπο:Copyright by Wikimedia παρακαλώ--Die euch das Buch stahlen 21:12, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Γιατί η σελίδα Λίβερπουλ Φ.Κ. μου ζητάει να κάνω download???? kai den anoigei --Die euch das Buch stahlen 21:18, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Σε εμένα ανοιγη κανονικά --✻tony esopi λέγε 21:20, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

σε εμένα πετιέται παράθυρο για download ξέρεις τι μπορεί να φταίει--Die euch das Buch stahlen 21:28, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Παράξενο, κανονικά τη βλέπω κι εγώ τη σελίδα. Τι πρόγραμμα χρησιμοποιείς για το web; --Sith Lord Makro 21:30, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

ie --Die euch das Buch stahlen 21:30, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

με firefox ανοιξε ????!!!!--Die euch das Buch stahlen 21:31, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

και με OPERA καταραμένη Mic....ft--Die euch das Buch stahlen 21:32, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Εγω με firefox είμαι οκ.--Diu 21:36, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Παρατηρώ ότι σε όλες τις ελληνικές ομάδες έχουμε ένα εννιαίο άρθρο για όλα τα αθλήματα στα οποία δραστηριοποιείται κάθε σύλλογος. Σίγουρα είναι σωστό να αναφέρονται όλα αυτά έστω και μερικώς στο κύριο άρθρο, όμως για τις μεγάλες ομάδες (για τις οποίες μπορεί να γράψει κάποιος πολλά πράγματα) δεν πρέπει να υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα π.χ. για το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ; Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός π.χ. θα έπρεπε να έχει ξεχωριστό άρθρο για το μπάσκετ. Παρατήρησα ότι αυτό ισχύει για πολλές ξένες ομάδες (με ξεχωριστά άρθρα για ποδόσφαιρο ή μπάσκετ) γιατί να μην ισχύει και για τις ελληνικές;; Με τον τρόπο αυτό περιορίζουμε και το (μεγάλο σε κάποιες ομάδες) μέγεθος του κυρίως άρθρου αναφέροντας τα βασικά και προσθέτοντας για περισσότερες πληροφορίες βλέπε το κυρίως άρθρο τάδε. Τι λέτε; --Sith Lord Makro 21:55, 23 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αν νομίζεις ότι είναι μεγάλο τότε δημιούργησε νέα άρθρα για κάθε τμήμα και γράψε περιληπτικά στο κύριο. Το θεμα είναι να μην δημιουργηθούν πολλά άρθρα 5 γραμμών. --Die euch das Buch stahlen 06:30, 24 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

επι του συγκεκριμένου το τμήμα του Παναθηναϊκου στο μπάσκετ αποτελείται απο 20 σειρές και 3 πίνακες προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να μεγαλώσει πρώτα αλλά ο καθένας είναι free to edit όπως πιστεύει καλύτερα --Die euch das Buch stahlen 06:33, 24 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Η προτεινόμενη οδηγία δεν έχει αλλάξει στην ουσία της από τις 30/3/07, εδώ και περίπου 2 μήνες. Θα ήθελα να υπενθυμίσω στους χρήστες ότι εκκρεμεί η υιοθέτησή της. Για αυτόν τον λόγο παρακαλώ να εκφραστούν τυχόν αντιρρήσεις εντός του επόμενου δεκαημέρου. Εφόσον δεν υπάρξει αντίθεση, με τη λήξη του δεκαημέρου θα ζητήσω την αποδοχή της. Ευχαριστώ!- Αχρήστης 11:38, 24 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Τερματισμός και διαγραφή της Βικιεπιχείρησης Πρότυπα Βικιπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιεπιχείρηση είναι πρακτικά νεκρή εδώ και πολύ καιρό. Γενικές οδηγίες για το πως μπορεί να γίνει αποτελεσματική οργάνωση των προτύπων μέσω κατηγοριών μπορούν να μπουν στη σελίδα Βικιπαίδεια:Πρότυπα. --Dead3y3 Συζήτηση 04:15, 25 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Εθνικοί ύμνοι[επεξεργασία κώδικα]

Όλα τα άρθρα για τους εθνικούς ύμνους είναι αναμφίβολα πολύ χρήσιμα αλλά γιατί έχουν σαν τίτλο τον τίτλο του ύμνου και όχι μια τυπική μορφή όπως πχ Εθνικός ύμνος της Ιταλίας;

Είναι παράλογο να επικρατεί τέτοια περιττή ποικιλίσ. Βάζω το σχόλιο στην Αγορά γιατί είναι πιο πιθανό να το δουν όσοι εισήγαγαν τα άρθρα με τους ύμνους και τους θερμοπαρακαλώ οι ίδιοι πρώτοι από όλους να υιοθετήσουν για την συνεισφορά τους ένα πιο ορθολογικό όνομα κρατώντας το παλιό σαν ανακατεύθυνση. --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 23:29, 25 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Και εγώ είμαι υπέρ της μορφής «Εθνικός ύμνος της <χώρα>». Η διατήρηση του αυθεντικού τίτλου μπορεί να παρουσιάσει προβλήματα όσον αφορά την κωδικοποίηση των χαρακτήρων. Οι μεταφράσεις των τίτλων είναι ανεπίσημες, και υπάρχει συνεπώς πρόβλημα να βρεθούν πηγές για αυτές. Τέλος θεωρώ τη μεταγραφή γελοία (συγγνώμη αν προσβάλλω κάποιον, αλλά αυτό σκέφτομαι ειλικρινά). --Dead3y3 Συζήτηση 23:35, 25 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Μπορουν να έχουν το νέο που προτείνεις ως ανακατευθυνση και μπορείς να το κανεις και εσύ για να βοηθήσεις όσο για την "μεταφορα" στα ελληνικά καλό θα ήταν να υπάρξει πηγή. --Die euch das Buch stahlen 07:31, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Το έγραψα και επειδή ακριβώς φοβάμαι ότι θα κάνω κάποιο λάθος με τις ανακατευθύνσεις. Ποιο είναι το πιο σωστό στην περίπτωση των ύμνων: ανακατεύθυνση ή μεταφορά του λήμματος; Και, επίσης, συμφωνούμε ότι το ύμνος στον τίτλο θέλει πεζά; Τέλος, τί γίνεται αν ο ύμνος είναι και αυτόνομο κείμενο με λογοτεχνική αξία όπως ο ελληνικός; Θα υπάρχει ένα λήμμα για το λογοτεχνικό κείμενο και ένα για την ιστορία του σαν ύμνος και λχ την μουσική του επένδυση ή τις χρήσεις του; Ας τα συζητήσουμε τώρα πριν αρχίσουμε τις μετακινήσεις. --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 07:52, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Όταν μιλάμε για τίτλο, εννούμε αυτόν που έχει το άρθρο, όχι οι ανακατευθύνσεις. Δεν έχει νόημα να θέλουμε να κάνουμε ομοιογενή την κατηγοριοποίηση προσθέτοντας ανακατευθύνσεις: αυτές δεν μπαίνουν σε κατηγορίες, τα άρθρα μπαίνουν. Οπότε μιλάμε για την μετακίνηση των άρθρων σε τίτλους της μορφής «Εθνικός ύμνος της <χώρα>».

Αν οι εθνικοί ύμνοι είναι κείμενα με λογοτεχνική αξία, τότε αυτό περιγράφεται μέσα στο άρθρο, πιθανώς σε ξεχωριστή ενότητα. Δεν υπάρχει ανάγκη για δεύτερο άρθρο. Και αν αυτό υπάρχει ήδη, τότε συγχωνεύεται με το κυρίως.

Το «ύμνος» γράφεται με μικρά. --Dead3y3 Συζήτηση 07:59, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Συνήθως το κείμενο το κείμενο του ύμνου είναι μία ή δύο στροφές από κάποιο μεγαλύτερο ποίημα. Οπότε αν αυτό είναι αξιόλογο από μόνο του μπορεί να έχει τον τίτλο του ποιήματος --Antzervos 08:04, 26 Μαΐου 2007 (UTC)


Εγω θα πρότεινα μετάφραση του τίτλου στα Ελληνικά και ανακατεύθυνση η ξένη γραφή και ανακατεύθυνση πάλι (ύμνος της Γκάμπιας π.χ.) --✻tony esopi λέγε 23:02, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ενα Παράδειγμα σε αυτό που λεω. --✻tony esopi λέγε 23:09, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Νομίζω ότι οι εθνικοί ύμνοι δεν είναι ευρέως γνωστοί ανά τον κόσμο με τον τίτλο του ποιήματος που τους αποτελεί αλλά περισσότερο σαν μία γενική περιγραφή του τύπου «Εθνικός υμνος του...» Υπάρχουν και εξαιρέσεις τύπου «Μασσαλιώτιδα» αλλά αυτές είναι μάλλον σπάνιες. Αν κρατήσουμε τον μεταφρασμένο τίτλο θα σπάσουμε μία πρακτική της εγκυκλοπαίδειας να έχει όμοιους τίτλους για όμοια πράγματα. Και ας μη γελιόμαστε, τα περισσότερα από τα ποιήματα των ύμνων δεν είναι και τίποτα σπουδαία λογοτεχνήματα για να αναφέρουμε με το όνομά τους. Πατριώτικά και δοξαστικά, ναι· έργα με βάρος και κύρος, όχι πάντα. (Το τελευταίο το καταθέτω πιο πολύ σαν παρατήρηση παρά σαν επιχείρημα). Κατά τα άλλα θα παραμείνω στα όσα έγραψα πιο πάνω. --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 23:15, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Το γεγονός είναι ότι γίνεται ένας μικρός χαμός με τις ονομασίες και θάπρεπε να γίνουν ομοιόμορφες. Ο δικός μου προβληματισμός έχει να κάνει με το ότι οι ύμνοι συνήθως είναι ποιήματα/αυτοτελείς δημιουργίες που έχουν δικό τους όνομα και ως άρθρα δεν ονοματοδοτούνται από τον προσδιορισμό τους - όπως για παράδειγμα η Βιγκντίς Φιννμπογκαντόττιρ δεν ονοματοδοτείται σαν Πρωθυπουργός της Ισλανδίας (παρόλο που δεν υπάρχει περίπτωση κανείς να καταλάβει από αυτό τον τίτλο ότι πρόκειται για την πρωθυπουργό) ή ο Ύμνος προς την Ελευθερία μάλλον δεν υπάρχει περίπτωση να πάει στο Εθνικός ύμνος της Ελλάδας. Νομίζω η καλύτερη λύση είναι να κρατηθεί η μετάφραση στα ελληνικά του τίτλου του ύμνου σαν τίτλος του άρθρου (είναι όλη κι όλη μια φράση, δε γίνεται να σημαίνει 500 διαφορετικά πράματα) και με τις ανακατευθύνσεις που λέει ο Τόνυ. Για την ευκολότερη πλοήγηση μπορεί να γίνει ένας κατάλογος "ύμνοι χωρών" ή και ένα πρότυπο-πινακάκι - Badseed απάντηση 23:19, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Μα ακριβώς επειδή πολλοί μεταφρασμένοι τίτλοι δεν θα μοιάζουν με τίτλο εθνικού ύμνου χρειάζεται η ομογενοποιηση/εξομάλυνση. Για παράδειγμα, ο ύμνος της Ισλανδίας λέγεται Lofsöngur και σημαίνει «Ο Θεός της Πατρίδας μας». Ένα άρθρο Ο Θεός της πατρίδας μας δεν μας δίνει καμία πληροφορία ότι πρόκειται για εθνικό ύμνο και δη της Ισλανδίας. Θα μπορούσε να έιναι βιβλίο ή τραγούδι ή θεατρικό έργο ενός Αβορίγινα συγγραφέα. Είναι ένας αδιαφανής τίτλος αντίθετα με το Εθνικός ύμνος της Ισλανδίας που δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολιών για το περί τινος πρόκειται. Και ούτω καθεξής. Και με αυτόν τι θα γίνει; --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 23:34, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πάλι ξαναμπλέκουμε το μέρος ενός άρθρου που θα φέρει την πληροφορία. Υπάρχουν χιλιάδες άρθρα για πρόσωπα και πράγματα στη Βικιπαίδεια, από τον τίτλο των οποίων δεν μπορεί να βγει κανένα μα κανένα συμπέρασμα για το τι είναι πάλι αυτό που λένε και αλλού. Μπορεί κανείς να βγάλει συμπέρασμα για το τι είναι το Σονάτα του Σεληνόφωτος; Όχι βέβαια, αν δεν είναι σχετικός με το αντικείμενο. Αν το βρει όμως στην κατηγορία Ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου, θα βγάλει κάποιο συμπέρασμα. Όπως και με τον Καλκότ Ματασκελέκελε, αν τον βρει στην κατηγορία Πολιτικοί από το Βανουάτου, διαφορετικά θα μπορούσε άνετα να είναι κάποιος Αφρικανός ποδοσφαιριστής ή η πολεμική κραυγή των Σιού: no clue at all . Η λύση σε τέτοια προβλήματα ειναι η κατηγοριοποίηση, και τα βοηθητικά πρότυπα. Ας θυμόμαστε ότι το κύριο μέρος ενός άρθρου είναι το περιεχόμενο όπου (πρέπει να) περιέχεται και η πληροφορία. - Badseed απάντηση 23:47, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Δεν συμφωνώ. Καταρχάς, να επαναλάβω ότι οι εθνικοί ύμνοι συνήθως δεν είναι γνωστοί με τον τίτλο τους και πάντως όχι έξω από τα σύνορα της χώρας όπου τραγουδιούνται/ψάλλονται. Το point μου είναι ότι τα άρθρα με τίτλους «Εθνικός ύμνος ... » είναι περισσότερο περιγραφικά για κα΄τι που ούτως ή άλλως δεν σφύζει πρωτοτυπίας και ότι δεν χρειάζεται να μεταθέτουμε αμέσως το κομμάτι της παροχής πληροφοριών στις κατηγορίες ή στα πρότυπα (την χρηστικότητα των οποίων δεν αρνούμαι ούτε γενικά ούτε και σε αυτήν την περίπτωση). --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 00:19, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Προσωπικά θα προτιμούσα να παρέμεναν οι αυθεντικοί τίτλοι των ύμνων, σε όποια γλώσσα κι αν είναι, με όσους περίεργους χαρακτήρες κι αν περιέχουν. Φυσικά η μετάφραση του τίτλου θα υπάρχει στο εκάστοτε άρθρο. Να φτιαχτούν ανακατευθύνσεις και να φτιαχτεί και το αντίστοιχο πρότυπο. Η μετάφραση των τίτλων στα ελληνικά νομίζω πως δεν έχει νόημα, όπως δεν έχει νόημα να μεταφράσουμε τους muse ή τους queen, και δεν το λέω από άποψη δυσκολίας μετάφρασης. To ότι οι ύμνοι δεν είναι γνωστοί με τον τίτλο τους εκτός των συνόρων της αντίστοιχης χώρας δε μου λέει κάτι. Από τη στιγμή που έχουν όνομα, δεν υπάρχει λόγος να μη το κρατήσουμε. Όπως δεν έχουμε άρθρα Πρωθυπουργός της Ισλανδίας, έτσι δε θα μου άρεσαν και τα άρθρα Ύμνος της Χώρας. Τέλος, τα πρότυπα μην τα υποτιμάς, προσφέρουν μια ταχύτατη πλοήγηση. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μου φαίνεται μάλιστα και επιτακτική η δημιουργία ενός! AmalgamΣυζήτηση 00:55, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ ακριβώς με αυτό που λέει ο Amalgam. Συμπληρώνω/διευκρινίζω πως οι σελίδες Εθνικός ύμνος της Τάδε θα πρέπει, κατά τη γνώμη μου, να ανακατευθύνουν στο αντίστοιχο άρθρο για ευκολότερη αναζήτηση. ∫lnxdx =xlnx - x + c 01:25, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Να κάνω ανακεφαλαίωση της πρότασης:

  • Το κάθε άρθρο ύμνου ας έχει τους αυθεντικούς τίτλους, σε όποια γλώσσα κι αν είναι, με όσους περίεργους χαρακτήρες κι αν περιέχουν (άντε να αποκτήσουμε και άρθρο με κινέζικο, γιαπωνέζικο, αραβικό τίτλο). Είναι εύκολο, είναι πρωτότυπο, είναι σωστό.
  • Για το κάθε άρθρο ύμνου ας υπάρχει η ανακατεύθυνση Εθνικός ύμνος της χχχχ χώρας
  • Δημιουργία προτύπου με τους εθνικούς ύμνους {{Εθνικοί ύμνοι}} (προτείνω μάλιστα το περιεχόμενο του προτύπου με τη μορφή [[Allons enfants de la Patrie|Γαλλία]])

Αρχίζω με το πρότυπο (η συνεισφορά μου στο μπλα-μπλα αλλά και επί του πρακτέου), σκεφτείτε τα και προχωρείστε με μετακινήσεις / ανακατευθύνσεις αν καταλήξετε.--Focal Point 07:06, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πήγα να αρχίσω, αλλά διαπίστωσα ότι θα ήταν τεράστιο, ενώ στην αγγλική βικιπαίδεια, λύθηκε το πρόβλημα με πρότυπα εθνικών ύμνων ανά ήπειρο.--Focal Point 07:11, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


  1. Η διαφορά μεταξύ του «Εθνικός ύμνος της Ελλάδας» και του «Ύμνος στην Ελευθερία» βρίσκεται στο κυρίως θέμα που θεωρητικά αντιπροσωπεύει: Εάν τυχόν άλλαζε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας, το «Ύμνος στην Ελευθερία» θα χρειαζόταν ελάχιστες αλλαγές, ενώ αν ονομαζόταν «Εθνικός ύμνος της Ελλάδας» θα το μετακινούσαμε στον τίτλο του ποιήματος ή σε «Πρώην Εθνικός ύμνος της Ελλάδας», ενώ το «Εθνικός ύμνος της Ελλάδας» θα παρουσιάζε την ιστορία όλων των ύμνων που έχουν υιοθετηθεί κλπ. (στην Ελλάδα δεν έχει αλλάξει ποτέ ο Ε.Υ. αλλά σε άλλες χώρες αρκετές φορές). Προτιμώ τον τίτλο του ύμνου και όχι "Εθνικός ύμνος του τάδε".
  2. Ανακατευθύνσεις OK
  3. Έλεος με τα πρότυπα! Δεν νομίζω ότι έχει οποιαδήποτε χρησιμότητα ένα πρότυπο που αντικαθιστά την λειτουργία ενός καταλόγου ή μιας κατηγορίας. Προτιμώ να μην υπάρχει τέτοιο πρότυπο ούτε ανά ήπειρο. — Geraki ΣΜ - 2007-05-27T 07:22Z.

Έφτιαξα αυτό: Πρότυπο:Εθνικοί ύμνοι Νοτίου Αμερικής για αρχή. Θέλει δουλειά βέβαια. Αντιστοίχιση εθνικών ύμνων που ήδη έχουμε με άλλα ονόματα, κουτάκι γύρω-γύρω (ή εναλλακτικά να βρούμε ή να φτιάξουμε πρότυπο σαν το αγγλικό navigation), κατηγορία. Όποιος ενδιαφέρεται το συνεχίζει και όταν γίνει όμορφο και εφόσον υπάρχει συμφωνία με τα παραπάνω, ας το βάλουμε στα άρθρα. Καλημέρα Γεράκι, είχαμε σύγκρουση επεξεργασίας. Αν τελικά αρέσει στους άλλους η ιδέα με τα πρότυπα, προτείνω /ιατρικό disclaimer/ κρέμα για την αλλεργία :))) . Λίγο πιο σοβαρά, ίσως αρκεί κατηγορία αντί για πρότυπα, ζω και με τα δυο. .--Focal Point 07:33, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Γενικά, θα επιθυμούσα (εκτός αν έμενα τελευταίος :-)) λήμματα της μορφής «Εθνικός ύμνος ...» γιατί είναι τίτλος-ομπρέλα που καλύπτει όλες τις περιπέτειες αποδοχής ή χρήσης του ύμνου για μία χώρα. Δεν χρειάζεται ανακατευθύνσεις και άλλες περιπολκές αν αλλάξει κάτι στην μελλοντική χρήση του ύμνου (αν πχ εκπέσουν στίχοι όπως έχει γίνει στον γερμανικό) και στέκεται αυτόνομα. Συμφωνεί άλλωστε με άλλα παρόμοια λήμματα του τύπου «Σημαία της ...» ή «Εθνόσημο της ...». Ωστόσο, Γεράκι, αν εννοείς το «Εθνικός ύμνος της Ελλάδας» να κατευθύνει στο «Υμνος στην Ελευθερία» κοκ, μάλλον συμφωνώ. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι ξεχωριστή γιατί πρόκειται για ένα αυθύπαρκτο λογοτεχνικό έργο και μάλιστα ενός αναγνωρισμένα μεγάλου δημιουργού που ορθώς ήδη έχει δικό του λήμμα. --(cubic[*]star(Συζήτηση(Email))) 08:16, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Βασικά εάν τα άρθρα κρατήσουν τις αυθεντικές ονομασίες των εθνικών ύμνων, το πρότυπο είναι απαραίτητο για την εύκολη πρόσβαση σε αντίστοιχα άρθρα. Είναι ανέφικτο μέσω των κατηγοριών να περάσει π.χ. κάποιος από τον ύμνο της Πολωνίας Mazurek Dabrowskiego σε αυτόν της Εσθονίας Mu isamaa, mu õnn ja rõõm. Θα πρέπει να πάει στην κατηγορία Ύμνοι Ευρωπαϊκών χωρών και να ψάχνει στα τυφλά. Ή θα γράψει Εθνικός ύμνος της Εσθονίας ή θα βρει ένα πρότυπο στο κάτω μέρος της σελίδας και θα κάνει κλικ! Ένας κατάλογος σίγουρα θα βοηθούσε, απλά θα έπρεπε να μπει σε κάθε σελίδα εθνικού ύμνου σε μορφή Δείτε επίσης: Κατάλογος εθνικών ύμνων ευρωπαϊκών χωρών, κάτι που είναι σχεδόν ίδιο με το να τοποθετήσουμε ένα πρότυπο! AmalgamΣυζήτηση 10:32, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Η αλήθεια είναι ότι το σχετικό πρότυπο θα γινόταν αεροπλανοφόρο, όμως είναι καλή κ η ιδέα του Φόκαλ για χωρισμό κατά ηπείρους. Πάντως υπάρχει και ο Κατάλογος εθνικών ύμνων και μπορεί εύκολα να μπει σε αυτά τα άρθρα - {{Badseed}} απάντηση 13:20, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Whatever, και τα δύο πρακτικά είναι! AmalgamΣυζήτηση 17:05, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Εκείνο που δεν έχει υπάρξει προβληματισμός κατά την άποψή μου είναι το πού πραγματικά ανήκει κάθε ύμνος. Στην πραγματικότητα ανήκει στη Βικιθήκη ως έχει. Σε ό,τι αφορά στους ύμνους πολύ λίγη προσπάθεια έχει γίνει να γραφτούν κάποια άρθρα για αυτούς. Πρωτότυπο κείμενο και μετάφραση πάλι κατά την άποψή μου δεν είναι αρκετά για να αιτιολογούν την ύπαρξη άρθρου. Το πρωτότυπο κείμενο ανήκει στις εκάστοτε Βικιθήκες λειτουργικά, ενώ ένα άρθρο που να αιτιολογεί τουλάχιστον την επιλογή ενός εθνικού ύμνου και να αναλύει κάποιες κοινωνικές ή εθνικές συνιστώσες της δημιουργίας του είναι απλά ένα πολύ καλοδεχούμενο άρθρο. Να μαθαίνουμε και κάτι ρε παιδιά. Όχι να τρέχουμε να αντιγράφουμε σπασμωδικά και πρόχειρα--ΗΠΣΤΓ 13:43, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Παρατήρησα τη δημιουργία μια νέας κατηγορίας Κατηγορία:Χαρακτήρες κόμικς. Πιστεύω θα ήταν καλύτερα να χρησιμοποιούσαμε κάποια άλλη μορφή κατηγοριοποίησης γιατί υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά το ότι πολύ συχνά (τις περισσότερες φορές) ένα άρθρο για έναν χαρακτήρα κόμικς είναι κοινό με αυτό για το περιοδικό - έντυπο στο οποίο εμφανίζεται. Για παράδειγμα το άρθρο Τεντέν αναφέρεται τόσο στον χαρακτήρα του Τεντέν όσο και γενικά στα άλμπουμ της σειράς, και το ίδιο ισχύει και για τον Λεονάρντο, τον Θόργκαλ, τον Κόρτο Μαλτέζε κ.ο.κ. Επειδή άρχισαν να πληθαίνουν τα άρθρα για τα κόμικς, σκεφτόμουν κι εγώ να τα κατηγοριοποιήσουμε κάπως περισσότερο, αλλά σκέφτομαι το χωρισμό τους σε κατηγορίες για ελληνικά, αμερικανικά και ευρωπαϊκά κόμικς (για τα ιαπωνικά υπάρχει ήδη κατηγορία). --Sith Lord Makro 15:47, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Ναι, κι εγώ το σκέφτηκα αυτό που λες, γι' αυτό και δε συνέχισα την κατηγοριοποίηση. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε μια καινούρια κατηγορία τύπου βιβλία κόμικς (αν και είναι λίγο αδόκιμη η φράση, κάτι αντίστοιχο της comic books τέλος πάντων), ώστε να τα κατηγοριοποιούμε και στις 2 όπου χρειάζεται. Το 300 (κόμικς) δηλαδή, θα πάει στη δεύτερη. Ο Θόργκαλ και ο Κόρτο Μαλτέζε και στις δύο! Ο χωρισμός που σωστά προτείνεις σε ελληνικά, αμερικανικά κ.λ.π., μπορεί να γίνει με δημιουργία υποκατηγοριών στη δεύτερη που ανέφερα παραπάνω. AmalgamΣυζήτηση 15:59, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Δεν χρειάζεται καθόλου κατηγορία στο στυλ "βιβλία κόμικς", αφού είναι το ίδιο με το "κόμικς". Θα φτιάξω τις υποκατηγορίες ανάλογα με την ήπειρο προέλευσης και αν θέλουμε να κρατήσουμε και την Κατηγορία:Χαρακτήρες κόμικς τα βάζουμε και στις δύο, αλλιώς την καταργούμε. --Sith Lord Makro 16:55, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
OΚ! Νομίζω πως καλή είναι πάντως και η Κατηγορία:Χαρακτήρες κόμικς, για άρθρα όπως Αστερίξ (κύριοι χαρακτήρες). AmalgamΣυζήτηση 18:06, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]
Σωστός. --Sith Lord Makro 23:38, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Το άρθρο για τον Κόρτο Μαλτέζε όπως είναι τώρα γραμμένο, αναφέρεται στον χαρακτήρα. Νομίζω πως αν υπάρχουν ξεχωριστά άρθρα για χαρακτήρα και περιοδικό, οι χαρακτήρες θα πρέπει να έχουν τίτλο άρθρου της μορφής: Σι Κέι (χαρακτήρας) και το περιοδικό: Σι Κέι ή Σι Κέι (περιοδικό κόμιξ). Το σε ποια κατηγορία μπαίνει το καθένα είναι προφανές μετά. ∫lnxdx =xlnx - x + c 18:52, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Τα περισσότερα σχετικά άρθρα ενσωματώνουν όλες τις πληροφορίες μαζί και το μέγεθός τους δεν απαιτεί χωριστά άρθρα για περιγραφή του χαρακτήρα και των περιοδικών του, οπότε σε αυτή την περίπτωση απλά βάζουμε και τις δύο σχετικές κατηγορίες. Το Κόρτο Μαλτέζε αναφέρει άλλωστε και τα άλμπουμ της σειράς και όχι μόνο ποιός είναι ο Κόρτο. --Sith Lord Makro 23:38, 26 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πόσο μία Εγκυκλοπαίδεια μπορεί να περιγράφη "ουδέτερα" κάτι,χωρίς να "θίγεται" ο εις έκαστος αναγνώστης ή να "θίγεται" συνολικά ο Βικι-"χώρος"? Τί θα μπορούσε μία "Αγορά" να την κάνη Αγορά χωρίς απόψεις δυϊστάμενες, ακόμα και "οριακά" εκφρασμένες? Βεβαιώτατα, φθάνει αυτές να μην προσβάλλουν,να μην διασύρουν και να μην προκαλούν τον πάσα ένα. Βασικό,θεμελιώδες,κύριο και απαραίτητο στοιχείο, είναι η ανταλλαγή απόψεων, με μόνον κέρδος την διανοητική και νοητική οφέλεια,ευχαρίστηση και απόλαυση, τόσο αυτού που καταθέτει τις απόψεις του όσο και αυτών που τις προσεγγίζουν (διαβάζουν). Όσο δε για τις προτάσεις, ακόμη και όταν αυτές δεν γίνονται ως τέτοιες, ακόμη και όταν δεν το αρνούνται ότι είναι τέτοιες (προτάσεις), δεν παύουν να μην είναι π ρ ο τ ά σ ε ι ς.

  <sainoglou@yahoo.gr)


Σύνδεσμοι και γραμμές[επεξεργασία κώδικα]

Ανοίγοντας τυχαία γύρω στις 20 περίπου κύριες σελίδες διαφορετικών βικιπαιδειών, παρατήρησα ότι μόνο 2 από αυτές διατηρούν ακόμα την υπογράμμιση στους συνδέσμους. Θα ήταν πολύ πιο όμορφη αισθητικά η εικόνα της βικιπαίδειας εάν έφευγαν οι υπογραμμισμένοι σύνδεσμοι. Είναι εφικτό κάτι τέτοιο; AmalgamΣυζήτηση 09:18, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Είναι. Και το υποστηρίζω για ακόμη μια φορά, νομίζω πως είναι η τρίτη. Καλό θα ήταν να δούμε τις προηγούμενες συζητήσεις, είναι νομίζω πολλοί πια αυτοί που το υποστηρίζουν. Αν είμασταν κάποιο άλλο site, θα διαφωνούσα. Αλλά ως Βικιπαίδεια χαρακτηριζόμαστε από heavy linking, και η υπογράμμιση συνδέσμων φέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, όσον αφορά την ευκολία ανάγνωσης. Δεν νομίζω επίσης ότι το Ίδρυμα Wikimedia ενδιαφέρεται να είναι τα sites του validated από το W3C και όλα τα σχετικά. Προέχει η άνεση της κοινότητας των χρηστών όπως η ίδια την επιθυμεί, όχι μια πιστοποίηση. --Dead3y3 Συζήτηση 09:33, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Συμφωνώ κι εγώ. --Focal Point 10:47, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Μετά από όσα γράφηκαν παρακάτω, αν και προτιμώ 100% να μην υπάρχουν υπογραμμίσεις, το εφαρμόζω για τον εαυτό μου μέσα από τη ρύθμιση "Προτιμήσεις"->"Διάφορες ρυθμίσεις"->"Υπογράμμιση συνδέσμων"->Επιλογή "Ποτέ". Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν χρήστες με άλλα χαρακτηριστικά από τα δικά μου, αν και δεν είχα φανταστεί ότι αυτές οι ενοχλητικές υπογραμμίσεις είναι για αυτούς σωτηρία. Μια παράκληση για τον Dead3y3: Δείχνει να έχεις υπόψη σου το en:World Wide Web Consortium και την υπηρεσία validation ([1]) , κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τους υπόλοιπους. Αν δε σε βαραίνει, βάλε και κανένα σύνδεσμο, βοηθά πολύ.--Focal Point 14:09, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Σταθερά διαφωνώ.

  • Αξίωμα 1ο: «Μας διαβάζουν πολλοί περισσότεροι από όσο νομίζουμε» (FocalPoint).
  • Αξίωμα 2ο: Σκοπός της Βικιπαίδειας είναι η διάδοση της γνώσης σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο.
  • Υπενθυμίσεις:
    • Οι αναγνώστες της Βικιπαίδειας είναι περισσότεροι από τους συντάκτες της
    • Οι μη συνδεδεμένοι αναγνώστες δεν έχουν την δυνατότητα άμεσης παραμετροποίησης του περιβάλλοντος
    • Πολλοί μπορεί να έχουν πρόσβαση μέσω δανεικού ή κοινόχρηστου υπολογιστή έτσι ώστε δεν είναι δυνατό να παραμετροποιήσουν τον broswer τους.
    • Είναι πολύ πιθανό να μην διαθέτουν καν την γνώση ώστε να παραμετροποιήσουν τον browser τους.
    • Ανάμεσα σε όλους είναι απόλυτα πιθανό να περιλαμβάνονται άτομα με προβλήματα όρασης και ηλικιωμένοι (επίσης με προβλήματα όρασης).

Δεν είναι θέμα καμίας πιστοποίησης από το W3C, αλλά το αν θέλουμε να είναι εύκολο σε οποιονδήποτε να περιηγηθεί στην εγκυκλοπαίδεια. Αν ενδιαφερόμαστε να είναι προσβάσιμο το περιεχόμενο και στον παππού που δυστυχώς δεν μπορεί να ξεχωρίσει τα μαύρα από τα μπλε γράμματα, θα πρέπει να διατηρηθεί η υπογράμμιση. Αν ενδιαφερόμαστε περισσότερο για την αισθητική και μας αρκεί το περιεχόμενο να είναι προσβάσιμο από ανθρώπους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα, μπορούμε να ξεχάσουμε όλες τις οδηγίες, προτροπές και καλές ιδέες και να στείλουμε το διαδίκτυο λίγα χρόνια ακόμη πίσω, όπου μπορούσε να βγάλει άκρη μόνο όποιος είχε εμπειρία στους υπολογιστές. — Geraki ΣΜ - 2007-05-27T 13:35Z.

Να υπενθυμίσω εδώ ότι η υπογράμμιση -τουλάχιστον με το σκεπτικό που το έθεσε το Geraki και με το οποίο συμφωνώ απόλυτα, παρόλο που αισθητικά θα προτιμούσα χωρίς υπογράμμιση- είναι πως η Βικιπαίδεια γίνεται αντικείμενο χρήσης και από ανθρώπους με κάποιες ιδιαιτερότητες σε ό,τι αφορά στην όραση και ότι η υπογράμμιση είναι το μοναδικό μέσο για να αναγνωρίζουν την ύπαρξη συνδέσμου. Και μόνο για αυτό είμαι αντίθετος σε οποιαδήποτε αλλαγή στο συγκεκριμένο θέμα. Άλλωστε το θέμα για κάθε χρήστη ξεχωριστά μπορεί να λυθεί με τη δημιουργία ενός ατομικού monobook.--ΗΠΣΤΓ 13:37, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Υπενθύμιση: Ούτε καν ατομικό monobook. Ειδικό:Preferences -> Διάφορες ρυθμίσεις -> Υπογράμμιση συνδέσμων. — Geraki ΣΜ - 2007-05-27T 13:54Z.

Βασικά μόλις τώρα έμαθα ότι μπορεί να γίνει αυτό από τα preferences :). Αναθεωρώ λοιπόν και λέγω πως για μένα δεν υφίσταται πλέον το θέμα, λαμβάνοντας υπ' όψιν το (ελαφρώς συγκινησιακό :)) επιχείρημα του γερακιού. Ακόμη περισσότερο μάλιστα, από τη στιγμή που μπορεί ο καθένας να επιλέξει αυτό που του αρέσει. AmalgamΣυζήτηση 14:07, 27 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Νομίζω ότι αδικείται η άλλη πλευρά με αυτό το άνισο δίλλημα που έθεσε το Geraki. Μάλιστα, για την αντιστροφή αυτού, αναφέρω ότι σε αυτή την σελίδα η Βικιπαίδεια, για τον συνδυασμό υπογράμμισης-υπερβολικά πολλών συνδέσμων/ανά σελίδα έχει χαρακτηριστεί εποχής 1995. Οι αδαείς τεχνολογικά περισσότεροι τότε έπρεπε να προσπαθήσουν για κάτι που οι λίγοι γνώστες το πετύχαιναν πανεύκολα. Έτσι έχει και η κατάσταση τώρα: οι περισσότεροι αναγνώστες είναι αυτοί που αναγκάζονται να εγγραφούν και να αλλάξουν τις προτιμήσεις τους, αν γνωρίζουν πως να το κάνουν, ενώ όσοι λίγοι έχουν προβλήματα όρασης δεν χρειάζεται να κάνουν καμία αλλαγή.

Σκοπός της Βικιπαίδειας είναι πράγματι αυτός που είπε το Geraki. Να προσθέσω όμως ότι η παράμετρος "παρουσίαση" είναι αναμφίβολα μέρος αυτού. Η καλή παρουσίαση προσελκύει περισσότερα άτομα για περισσότερο χρόνο.

Οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να αλλάξει την επιλογή υπογράμμισης από τις προτιμήσεις του. Αυτό έχω κάνει και εγώ. Μόνο που εδώ ξεχνάμε το επίθετο εγγεγραμμένος πριν από το χρήστης. Όπως είπε το Geraki και ισχύει, υπάρχουν περισσότεροι αναγνώστες από (εγγεγραμμένους) χρήστες, και συμπληρώνω ότι η πλειοψηφία αυτών δεν παρουσιάζει προβλήματα όρασης. Και φυσικό είναι να δυσανασχετούν με την υπογράμμιση.

Μια λύση που δυσχεραίνει σημαντικά τους περισσότερους για χάρη των λίγων δεν μου αρέσει. Δεν έχω κάτι εναντίον των ατόμων με προβλήματα όρασης. Αλλά από την άλλη αναγνωρίζω ότι τα άτομα αυτά είναι μειοψηφία στο σύνολο του πληθυσμού, και ότι οι ειδικές περιπτώσεις έχουν ειδικές λύσεις. Στην περίπτωσή μας υπάρχει η απλή ρύθμιση από τις επιλογές του browser ή ειδικά προγράμματα. Τέλος, θεωρώ ότι το προαναφερόμενο όφελος που προσφέρει η καλή παρουσίαση υπερέχει του μειονεκτήματος να αποκλείεται μια υποομάδα (όσοι δεν γνωρίζουν να παραμετροποιήσουν τον browser τους) της υποομάδας των ατόμων με προβλήματα όρασης του συνολικού πληθυσμού.

Αυτό το αποκλείεται δεν είναι πάλι απόλυτο: αυτά τα άτομα μπορούν να εγγραφούν και αλλάξουν τις προτιμήσεις τους για υποχρεωτική υπογράμμιση. Είναι προφανές ότι είναι πιο λειτουργικό να εγγραφούν τα 10 άτομα από τα 100, απ' ότι τα 90 από τα 100, όσον αφορά μια απλή αλλαγή της υπογραμμισης. Και οποσδήποτε είναι πιο εύκολο για εμάς να απαντήσουμε στις απορίες για την υπογράμμιση 10 ατόμων απ' ότι για 90.

(Σημειωτέον, σε δανεικό ή κοινόχρηστο υπολογιστή, υπάρχει σχεδόν πάντα η δυνατότητα αλλαγής των επιλογών υπογράμμισης και κατόπιν επαναφοράς τους μετά το πέρας της εργασίας. Στον Firefox μάλιστα το τελευταίο γίνεται με ένα κουμπί). --Dead3y3 Συζήτηση 03:59, 30 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

ΤΣΑΓΚΛΙ-ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ[επεξεργασία κώδικα]

ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΨΑΧΝΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΧΩΡΙΟ-ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΤΣΑΓΚΛΙ ΣΤΗ ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ Ο ΝΙΚΟΣ.ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΤΕ----ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αναφορά στη Βικιπαίδεια από τον Τομέα Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων[επεξεργασία κώδικα]

Στις καινούργιες σελίδες του Τομέα Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων γίνεται αναφορά στον ορισμό που δίνει η Βικιπαίδεια για τη Γλωσσολογία. --Valentin 18:49, 28 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Hello there. I was just made aware that there is a DVD of Wikipedia that came out in a magazine in Greece. I am looking for someone to help me with this matter to know exactly what this is about. Please contact me on my meta page or better by email at dmenard [at] wikimedia [punto] org, or on irc on #wikimedia (nick: delphine). If any of you happens to have bought the DVD and can give me a review of its quality (respect of the license, naming of the authors, use of the logo etc.) that's even better. Thanks in advance for your help and sorry for addressing you in English, my Greek is... non-existant :-) . notafish }<';> on meta 11:40, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

υπάρχει δυνατότητα ανεβάσματος flash αρχείων?? --Die euch das Buch stahlen 13:16, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Απ' όσο θυμάμαι όχι, και δεν πρέπει και να υποστηρίζονται - Badseed απάντηση 22:13, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Βανδαλισμός[επεξεργασία κώδικα]

Κάποιος με url 84.9.198.134 o οποίος βανδάλισε το άρθρο Γέρων Παΐσιος. Παρακαλώ αν γίνεται να παρθεί κάποιο μέτρο, ωστε να μην ξαναεπαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό.--Θεοδωρος 21:25, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Δεν πειράζει. Θα γίνεται αυτό. Αν γίνει συνήθεια κάτι θα κάνουμε.--Diu 21:34, 29 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]

Πολιτική για ομάδες[επεξεργασία κώδικα]

Η συζήτηση μεταφέρθηκε στη σελίδα: Συζήτηση:Πολιτική για αθλητικά θέματα. ∫lnxdx =xlnx - x + c 17:34, 31 Μαΐου 2007 (UTC)[απάντηση]


Καλό μήνα και καλό καλοκαίρι[επεξεργασία κώδικα]

Καλό μήνα σε όλους τους φίλους και τις φίλες. Να που μπήκε και ημερολογιακά το καλοκαιράκι. Ας ελπίσουμε να μην έχει τις βροχές που έριξε το Μάη. --Lemur12 00:09, 1 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Επίσης, καλό μήνα. --Dead3y3 Συζήτηση 00:51, 1 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Αλλαγή στα πρότυπα προτάσεων διαγραφής[επεξεργασία κώδικα]

Έκανα μια αλλαγή στα πρότυπα αγδ και σγδ, ώστε να μην αλλάζει ο σύνδεσμος προς τη σελίδα συζήτησης όποτε αλλάζει ο μήνα ή το έτος. Για να λειτουργήσει αυτό όμως, είναι απαραίτητο να αντικαθίστανται με τη λειτουργία subst. Δέχονται επίσης 2 πάραμέτρους, όνομα μήνα ή έτος, σε περίπτωση που πρέπει να γίνει κάποια διόρθωση προς το σύνδεσμο. --Dead3y3 Συζήτηση 00:51, 1 Ιουνίου 2007 (UTC)[απάντηση]