Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βιβλιοθήκη Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας
Είδοςακαδημαϊκή βιβλιοθήκη
Διοικητική υπαγωγήΠεριφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
ΤοποθεσίαΚοζάνη[1], Καστοριά[1], Φλώρινα[1] και Γρεβενά[1]
ΧώραΕλλάδα
ΙδιοκτήτηςΤεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Δυτικής Μακεδονίας

Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της Δυτικής Μακεδονίας είναι μέλος του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών. Απευθύνεται σε όλα τα μέλη του Ιδρύματος, δηλαδή στο διδακτικό/διοικητικό προσωπικό και τους σπουδαστές αλλά και στο ευρύ κοινό που επισκέπτεται την βιβλιοθήκη και ωφελείται από τις υπηρεσίες της.

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριος σκοπός της βιβλιοθήκης είναι η προώθηση και προβολή του έργου και του ρόλου του Ιδρύματος, η υποστήριξη των εκπαιδευτικών και ερευνητικών διαδικασιών των χρηστών της και η κάλυψη των πληροφοριακών τους αναγκών μέσα από υπηρεσίες, συλλογές και πηγές πληροφόρησης που διαθέτει. Επιπλέον στόχοι της είναι η απόκτηση και διαχείριση του υλικού της αλλά και ο εμπλουτισμός του σύμφωνα με τις ανάγκες των χρηστών, η διαχείριση των οικονομικών πόρων για αγορά υλικού και αναβάθμιση των υπηρεσιών της, η παρακολούθηση των εξελίξεων της Τεχνολογίας και των επιστημών πληροφόρησης, η εφαρμογή των εθνικών και διεθνών προτύπων και η απασχόληση εκπαιδευμένου προσωπικού το οποίο να είναι σε θέση να πληροφορεί τον χρήστη και να τον καθοδηγεί στη σωστή χρήση των υπηρεσιών της. Η συλλογή της περιλαμβάνει υλικό που καλύπτει όλα γνωστικά αντικείμενα που διδάσκονται στο πανεπιστήμιο, στα πλαίσια των προγραμμάτων σπουδών.[2]

Η βιβλιοθήκη συγκεντρώνει επίσης ψηφιακό υλικό και διοργανώνει εκδηλώσεις που σχετίζονται με τη σύγχρονη ιστορία της δυτικής Μακεδονίας.[3]

Παραρτήματα της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα παραρτήματα της Βιβλιοθήκης του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας είναι:

  • Η βιβλιοθήκη του παραρτήματος Φλώρινας.
  • Η βιβλιοθήκη του παραρτήματος Καστοριάς.[4]
  • Η βιβλιοθήκη παραρτήματος Γρεβενών.

Υπηρεσίες της βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βιβλιοθήκη διαθέτει και παρέχει στους χρήστες της, τις εξής τοπικές και ηλεκτρονικές υπηρεσίες:

  • Δανεισμός. Η βιβλιοθήκη δανείζει το έντυπο υλικό της, εκτός από το πληροφοριακό που δίνεται για επιτόπια χρήση, στα μέλη της κοινότητας του Ιδρύματος τα οποία έχουν εκδώσει κάρτα μέλους της βιβλιοθήκης, ενώ οι εξωτερικοί χρήστες έχουν το δικαίωμα μόνο για επιτόπια χρήση του υλικού.
  • Διαδανεισμός. Μέσω της υπηρεσίας του διαδανεισμού, ο χρήστης μπορεί να εντοπίσει και να παραγγέλλει βιβλία και άρθρα περιοδικών από άλλες βιβλιοθήκες που συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο Βιβλιοθηκών, εφόσον δεν υπάρχουν σε αυτήν.
  • Εκπαίδευση χρηστών. Οργανώνει σεμινάρια εκπαίδευσης και επιμόρφωσης των χρηστών για την σωστή χρήση των υπηρεσιών της και την εξοικείωση τους με τα πληροφοριακά εργαλεία. Δίνονται οδηγίες για τις στρατηγικές αναζήτησης και έρευνας, για τη δομή της επιστημονικής εργασίας, για τα στάδια συγγραφής κ.ά.
  • Αναγνωστήριο. Είναι η αίθουσα αναγνωστηρίου όπου ο χρήστης μπορεί να μελετήσει υλικό που δε δανείζεται.
  • Ο κατάλογος της βιβλιοθήκης (OPAC).[5] Πρόκειται για τον αυτοματοποιημένο κατάλογο της σε ηλεκτρονική μορφή, μέσω του οποίου γίνεται η αναζήτηση στο υλικό της.
  • Βάσεις Δεδομένων. Η πρόσβαση στις βάσεις δεδομένων πραγματοποιείται μόνο από το χώρο του Ιδρύματος για αναζήτηση και εντοπισμό πληροφοριών.
  • RefWorks. Είναι ένα online πρόγραμμα για τη δημιουργία και τη διαχείριση προσωπικής βάσης βιβλιογραφικών δεδομένων, ενώ απαραίτητη είναι η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού.
  • Ιδρυματικό Καταθετήριο Ανάκτησης.[6] Μέσω αυτής της υπηρεσίας, παρέχεται ελεύθερη πρόσβαση σε επιστημονικό και ερευνητικό υλικό (πλήρη κείμενα και μεταδεδομένα) και καταχωρούνται οι πτυχιακές και μεταπτυχιακές εργασίες του Ιδρύματος σε ηλεκτρονική μορφή.
  • Θεματικές πύλες. Μέσω των θεματικών πυλών, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει σε ψηφιακές πηγές για συγκεκριμένες θεματικές κατηγορίες.
  • Κατάλογος πτυχιακών Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας. Διατηρεί αρχείο με πτυχιακές που εκπονήθηκαν από τα τμήματα των σχολών του Ιδρύματος.
  • Συλλογικός κατάλογος.[7] Παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης πρόσβασης στους Κατάλογους Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Κ.Ε.Α.Β.).

Ωράριο λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βιβλιοθήκη λειτουργεί από Δευτέρα έως Τετάρτη τις ώρες 8:30-19:00 και Πέμπτη έως Παρασκευή τις ώρες 8:30-14:30. Το Καλοκαίρι και τις αργίες ή εορτές υπάρχουν κάποιες μεταβολές στο πρόγραμμα και η ενημέρωση παρέχεται από το προσωπικό της βιβλιοθήκης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 library.teiwm.gr?page_id=59.
  2. «Στόχοι της βιβλιοθήκης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 19 Σεπτεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2018. 
  3. Εικόνες από τους Εβραίους της Καστοριάς
  4. «Βιβλιοθήκη του Παραρτήματος Καστοριάς». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Kατάλογος (OPAC)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Ιδρυματικό Καταθετήριο Ανάκτησης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 
  7. «Συλλογικός Kατάλογος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 5 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2012. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]