Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιβλιοθήκη Απολλόδωρου)
Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου
ΣυγγραφέαςΨευδο-Απολλόδωρος
ΤίτλοςΒιβλιοθήκη
Γλώσσααρχαία ελληνικά
Ημερομηνία δημιουργίας0η χιλιετία
Θέμαελληνική μυθολογία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Βιβλιοθήκη του Απολλοδώρου είναι αρχαίο ελληνικό λογοτεχνικό έργο, το οποίο περιγράφει την ελληνική μυθολογία. Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο γιατί, μαζί με την Θεογονία του Ησιόδου σε συνδυασμό και με άλλων συγγραφέων της αρχαιότητας, αναφέρει όλες τις μυθολογικές ιστορίες όπως την Αργοναυτική εκστρατεία, το κυνήγι του Καλυδώνιου κάπρου, τους άθλους του Ηρακλή, του Θησέα και άλλων ηρώων όπως του Περσέα, Ιάσονα, Βελλερεφόντη, Αταλάντη, Μελάμποδα κ.α. και φτάνει μέχρι την Ιλιάδα και την Οδύσσεια, δίνοντας παράλληλα και σχεδόν όλη την γενεαλογία των Θεών, των ηρώων, των Ελλήνων και άλλων φυλών σε όλη την ιστορική αυτή διαδρομή απο την αρχή του κόσμου μέχρι τους απογόνους του Οδυσσέα καθώς επίσης και τις πάμπολλες αποικίες αυτών.

Αποτελείται από 4 βιβλία, από τα οποία έχουν χαθεί μέρος του τρίτου και το τέταρτο (αν και οι Μέγας Φώτιος και Τζέτζης είχαν διαβάσει όλο το τρίτο), αλλά σημαντικό μέρος του περιεχομένου τους έχει σωθεί μέσα από «επιτομή» (περίληψη) που έφθασε σε εμάς μέχρι σήμερα.

Μελέτη των βιβλίων της Βιβλιοθήκης και σύγκρισή τους με τις πηγές που αναφέρουν και έχουν σωθεί δείχνει ότι ο συγγραφέας έχει καταγράψει με ακρίβεια τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτά, κάτι που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στο έργο, αφού συμπεραίνει κανείς ότι και οι υπόλοιπες αναφορές του, σε έργα που έχουν σήμερα χαθεί, είναι επίσης ακριβείς.

Η Βιβλιοθήκη είναι γραμμένη έτσι ώστε να χρησιμοποιείται στα σχολεία, τόσο κατά την αρχαιότητα, όσο και κατά τους νεότερους χρόνους. Περιλαμβάνει συνοπτική αφήγηση των ελληνικών μύθων κατά γενεαλογική σειρά. Το δε ύφος του έργου μιμείται τον Διόδωρο. Το έργο βασίζεται στο Περί θεών του πραγματικού Απολλοδώρου του Αθηναίου, προς το οποίο πάντως εμφανίζει αντιφάσεις.

Απολλόδωρος και Ψευδο-Απολλόδωρος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φέρεται να γράφτηκε από κάποιον Απολλόδωρο. Αρχικά πιστευόταν ότι αυτός ήταν ο Απολλόδωρος ο Αθηναίος (γεννημένος στο 180 π.Χ.), μαθητής του Αριστάρχου, για τον οποίο υπάρχουν αναφορές ότι είχε γράψει για την μυθολογία. Από το περιεχόμενο των βιβλίων φαίνεται ότι το έργο έχει γραφτεί κατά τον 1ο αιώνα μ.Χ., έτσι λοιπόν ο συγγραφέας συχνά αποκαλείται «Ψευδο-Απολλόδωρος» αν και μπορεί να ήταν μαθητής του Απολλόδωρου ή πρόκειται για εγχειρίδιο που χρησιμοποιούσαν οι μαθητές του Απολλόδωρου ή λόγο Ρωμαικής κυριαρχίας, γεγονότων και διωγμών, ο ίδιος, ή μαθητής του, μετέτρεψε το κείμενο έτσι ώστε να προστατέψει την πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα, σώζοντας παράλληλα τον κορμό της Ελληνικής μυθολογίας συνοπτικά ή πρόκειται για τον Διόδωρο Σικελιώτη γιατί μοιάζει στο ύφος και ο οποίος παράλληλα με το έργο που του ανέθεσαν οι Ρωμαίοι, μπορεί να έγραψε και το ανάλογο έργο με ψευδώνυμο για ευνόητους λόγους, αλλά μπορεί να πρόκειται και για έναν εντελώς άγνωστο Έλληνα συγγραφέα το οποίο όμως είναι εντελώς αβάσιμο, γιατί αυτός ο Απολλόδωρος δείχνει να γνωρίζει πολύ καλά την μυθολογία των Ελλήνων και την έχει συλλέξει από αρκετούς συγγραφείς με πολύ μεγάλη εμπειρία και μαεστρία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]