Βελγική Σχολή Αθηνών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βελγική Σχολή Αθηνών
Χάρτης
Είδοςερευνητικό ινστιτούτο και αρχαιολογικό ινστιτούτο
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°58′7″N 23°43′51″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Αθηναίων
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής1985
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Βελγική Σχολή Αθηνών (Ολλανδ.: Belgische School te Athene, Γαλλ.: École Belge d'Athènes) είναι ένα από τα 19 ξένα αρχαιολογικά ινστιτούτα που δρουν στην Ελλάδα.

Η Βελγική Σχολή ιδρύθηκε επίσημα το 1985, αν και αρχαιολογικές δραστηριότητες Βέλγων στην Ελλάδα είχαν ξεκινήσει από τις αρχές του 20ού αιώνα, κυρίως σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών. Από τα τέλη της δεκαετίας του '80, η Σχολή αντιμετώπιζε προβλήματα. Τελικά, το 1999 η Βελγική Κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια διάσωσης των βελγικών αρχαιολογικών ερευνών στην Ελλάδα, ενέκρινε μια ετήσια επιχορήγηση για τη διοικητική μέριμνα της Σχολής.

Η Σχολή έχει συνδέσει το όνομά της με το Θορικό Αττικής, όπου πραγματοποιεί ανασκαφές εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ αρχαιολογικές έρευνες διενεργεί και στις περιοχές Τιτάνη κοντά στην Κόρινθο και Σίσι στην Κρήτη.

Η Σχολή φιλοξενεί επίσης βιβλιοθήκη με βελγικές εκδόσεις περί ελληνικής αρχαιολογίας.

Το 2007, νέος διευθυντής της Σχολής ορίστηκε ο Δρ. Στίβεν Σέτενς, πρώην συνεργάτης του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών και επίκουρος καθηγητής στο Ινστιτούτο Γεωαρχαιολογίας και Βιοαρχαιολογίας στο Άμστερνταμ. Από τον Μάιο 2012, διευθυντής είναι ο Jan Driessen.

Η Βελγική Σχολή Αθηνών Βρίσκεται στην οδό Αναγνωστοπούλου, στο Κολωνάκι.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κόρκα, E. κ.α., Ξένες αρχαιολογικές σχολές στην Ελλάδα: 160 χρόνια, Αθήνα 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]