Βασίλης Υψηλάντης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης
Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
18 Ιουλίου 2019
Βουλευτής Δωδεκανήσων του Ελληνικού Κοινοβούλιου
Περίοδος
6 Μαΐου 2012 – 31 Δεκεμβρίου 2014
Περίοδος
7 Ιουλίου 2019 – 22 Απριλίου 2023
Εν ενεργεία
Ανέλαβε καθήκοντα
3 Ιουλίου 2023
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση25 Σεπτεμβρίου 1962 (1962-09-25) (61 ετών), Ρόδος, Ελλάδα
ΕθνότηταΕλληνική
Πολιτικό κόμμαΝέα Δημοκρατία
ΣύζυγοςΧρυσάνθη Παπαπαύλου
ΠαιδιάΑναστάσης, Αντώνης
ΕπάγγελμαΔικηγόρος
ΘρήσκευμαΧριστιανός Ορθόδοξος
Ιστοσελίδαypsilantis.gr

Ο Βασίλειος Νικόλαος Υψηλάντης είναι Έλληνας δικηγόρος, βουλευτής και Α' Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στη Ρόδο στις 25 Σεπτεβριου του 1962. Αποφοίτησε από το Βενετόκλειο Λύκειο Ρόδου και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Φοίτησε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα του Κολλεγίου της Ευρώπης σε θέματα Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Δικαίου στη Μπρυζ- Βελγίου και διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπήρξε ιδρυτικό Μέλος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Δωδεκανήσου και επί δωδεκαετία Γενικός Γραμματέας και Α΄ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και πρόεδρος της οικογενειακής εμπορικής και βιομηχανικής επιχείρησης «ΥΨΗΚΕΡΑΜ Α.Ε». Ως εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου συμμετείχε στο Δ.Σ του Ινστιτούτου Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και του Ναυτικού Δικαίου Ρόδου.

Είναι δικηγόρος στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την ιδιότητα του μέλους του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου και διατηρεί, στη Ρόδο, δικηγορικό γραφείο. Έχει συγγράψει μελέτες και άρθρα επιστημονικού και Δωδεκανησιακού ενδιαφέροντος που έχουν δημοσιευθεί.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται πρώτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκανήσα και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και πάλι πρώτος βουλευτής. Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 εκλέγεται βουλευτής στα Δωδεκάνησα με την Νέα Δημοκρατία. Εκλέχθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ά Κοσμήτορας της Βουλής, ενώ επανεξελέγη και στα δυο του καθήκοντα στις εκλογές της 9η Ιουνίου 2023.

Είναι παντρεμένος με τη Χρυσάνθη Παπαπαύλου και έχει δυο παιδιά, τον Αναστάση – Παναγιώτη γεννημένο το 1996 και τον Αντώνη- Μιχαήλ το 1999. Είναι εγγονός του αείμνηστου Δημάρχου Ρόδου Μιχαήλ Πετρίδη.

Πολιτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επικεφαλής ΔΩΔ.Ε.Κ.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2006 τίθεται επικεφαλής της ανεξάρτητης νομαρχιακής παράταξης «Δωδεκανησιακή Ενωτική Κίνηση» (ΔΩΔ.Ε.Κ) και είναι υποψήφιος Νομάρχης Δωδεκανήσου. Η παράταξή του, παρά τη μικρή διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα, κατετάγη τελικά δεύτερη και για την περίοδο 2006-2010 είναι ο επικεφαλής της Μείζονος Μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Δωδεκανήσου και μέλος στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος (Ε.Ν.Α.Ε). Ένα μήνα πριν τη λήξη της θητείας του παραιτείται συμβολικά από τη θέση του διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική επιλογή να μην αποτελέσει η Δωδεκάνησος, στα πλαίσια του «Καλλικράτη», για εθνικούς, ιστορικούς, πολιτιστικούς, αναπτυξιακούς, διοικητικούς, λειτουργικούς λόγους, αυτοτελή περιφέρεια.

Κοινοβουλευτική Θητεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λίγες μέρες πριν τις εκλογές της 4ης Οκτώβρη 2009 καλείται να στελεχώσει το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ όπου κατετάγη δεύτερος επιλαχών.

Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 εκλέγεται πρώτος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα Δωδεκανήσα και επανεκλέγεται στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012 και πάλι πρώτος βουλευτής.

Υπήρξε γραμματέας της Μόνιμης Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων και μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Σχέσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις εθνικές εκλογές του 2015 είναι πρώτος επιλαχών βουλευτής.

Στις εκλογές της 7ης Ιουλίου του 2019 εκλέγεται βουλευτής στα Δωδεκάνησα με την Νέα Δημοκρατία. Εκλέχθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Ά Κοσμήτορας της Βουλής. Συμμετέχει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ως Πρόεδρος, στην Επιτροπή Βιβλιοθήκης της Βουλής ως Αντιπρόεδρος, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας και στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης ως μέλος, ενώ στην ειδική Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής διερεύνησης τυχόν εμπλοκής σε παραδικαστικό κύκλωμα του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου συμμετείχε ως Αντιπρόεδρος.

Υπήρξε εισηγητής 9 σχεδίων νόμων, πιο αναλυτικά, ''Ρύθμιση δεσμευμένων ή κατασχεμένων χρηματικών απαιτήσεων και μετρητών και άλλες διατάξεις'', ''Για την καταπολέμηση ορισμένων μορφών και εκδηλώσεων ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου'', ''Πρόληψη και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και προστασία των θυμάτων αυτής'', ''Δίκαιη ικανοποίηση λόγω υπέρβασης της εύλογης διάρκειας της δίκης, στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια και στο Ελεγκτικό Συνέδριο'', ''Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις'', ''Ένταξη των περιοχών ισχύος του κτηματολογικού κανονισμού Δωδεκανήσου στο Εθνικό Κτηματολόγιο'', ''Εκλογή Βουλευτών'', ''Εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου'', ''Πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας''. Τέλος, κατά την συγκεκριμένη κοινοβουλευτική περίοδο, έγινε ο πρώτος και μόνος Βουλευτής Δωδεκανήσου που συμμετείχε στις διαδικασίες της Συνταγματικής Αναθεώρησης του 2021.

Στις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2023, επανεκλέγεται Βουλευτής Δωδεκανήσου και την 4η Ιουλίου εκλέγεται και πάλι Α' Κοσμήτορας της Βουλής των Ελλήνων. Την συγκεκριμένη Κοινοβουλευτική Περίοδο, ορίζεται Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Αντιπρόεδρος της Βιβλιοθήκης της Βουλής και μέλος στις παρακάτω κοινοβουλευτικές επιτροπές:

  • Ειδική Επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων
  • Διαρκής Επιτροπή δημόσιας διοίκησης, δημόσιας τάξης και δικαιοσύνης
  • Ειδική μόνιμη επιτροπή κοινοβουλευτικής δεοντολογίας
  • Εξεταστική Επιτροπή για το δυστύχημα στα Τέμπη.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]