Βασίλης Λογοθετίδης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Λογοθετίδης
Ο Βασίλης Λογοθετίδης σε σκηνή από την ταινία Σάντα Τσικίτα (1953)
Γέννηση1898
Μυριόφυτο,
Ανατολική Θράκη
Θάνατος20 Φεβρουαρίου 1960 (62 ετών)
Αθήνα
Αιτία θανάτουκαρδιακή ανακοπή
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΠρώτο Νεκροταφείο Αθηνών
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότητακωμικός, ηθοποιός και θεατρικός σκηνοθέτης
Είδος τέχνηςΗθοποιός
Καλλιτεχνικά ρεύματαΚωμωδία
Σημαντικά έργαΟι Γερμανοί ξανάρχονται,
Η κάλπικη λίρα,
Ένας ήρως με παντούφλες,
Δεσποινίς ετών 39 κλπ.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης (Μυριόφυτο Θράκης, 1898 - 20 Φεβρουαρίου 1960) ήταν ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες κωμικούς ηθοποιούς του θεάτρου και του κινηματογράφου. Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Βασίλης Ταυλαρίδης[1]. Καθιέρωσε το επίθετο Λογοθετίδης με το ντεμπούτο του στο θέατρο το 1919.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε από Θρακιώτες γονείς το 1898 στο Μυριόφυτο της Ανατολικής Θράκης. Έζησε τα νεανικά του χρόνια στην Κωνσταντινούπολη. Το 1915 αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Γυμνάσιο και τον επόμενο χρόνο εμφανίσθηκε ερασιτεχνικά σε θεατρική σκηνή της Κωνσταντινούπολης κάνοντας μεγάλη εντύπωση. Το 1918 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και τον επόμενο χρόνο έκανε την εμφάνισή του ως επαγγελματίας πλέον ηθοποιός με τον θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη με τον οποίο και συνεργάσθηκε μέχρι το 1935 όταν για μία μόνο θεατρική περίοδο δημιούργησε ο ίδιος θίασο συνεταιρικά με την Αλίκη και τον Κώστα Μουσούρη.

Μετά το τέλος της περιόδου εκείνης επανήλθε στο θίασο της Κοτοπούλη παραμένοντας μέχρι το 1946. Κατά τη θερινή περίοδο του 1947 συνεργάσθηκε με την Κατερίνα Ανδρεάδη και τον χειμώνα του ίδιου έτους συγκρότησε αποκλειστικά δικό του θίασο.[2][1]

Είχε συνάψει δύο γάμους. Ο πρώτος ήταν στην Κωνσταντινούπολη και η πρώτη σύζυγός του ονομαζόταν Άννα, με την οποία χώρισαν το 1922 όταν βρίσκονταν στην Αθήνα.[3] Ο δεύτερος του γάμος ήταν με την Αμαλία Λογοθετίδου,[4] την οποία χώρισε αργότερα. Ο Λογοθετίδης αργότερα συνήψε μακροχρόνια ερωτική σχέση με την ηθοποιό Ίλια Λιβυκού, χωρίς να αποκτήσει ποτέ απογόνους.

Θέατρο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη διάρκεια της λαμπρής και πλούσιας σε επιτυχίες θεατρικής σταδιοδρομίας του έπαιξε σε περισσότερα από 200 ξένα θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων στο Αρσενικό και παλιά δαντέλα του Κέσερλινγκ, στο Έξυπνοι και κουτοί του Γκάρσον Κάνιν, στην κωμωδία του Σαίξπηρ Όπως σας αρέσει, στο Βολπόνε του Μπεν Τζόνσον, στο Γαμπρός του κ. Πουαριέ του Οζιέ, στο Κνοκ του Ζυλ Ρομαίν κ.ά. καθώς επίσης και σε περισσότερες από 110 κωμωδίες Ελλήνων συγγραφέων (Δημήτρη Ψαθά, Αλέκου Σακελλάριου, Χρήστου Γιαννακόπουλου, Σπύρου Μελά, Γεώργιου Ρούσσου κ.ά.). Ανάμεσά τους: Ένας ήρως με παντούφλες, Οι Γερμανοί ξανάρχονται, Ένας βλάκας και μισός, Ο φαταούλας κ.ά.. [5][6]

Κινηματογράφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλης Λογοθετίδης ήταν και από τους πρώτους ηθοποιούς του ελληνικού κινηματογράφου, όπου πρωτοεμφανίζεται το 1933, σε ταινίες που σχεδόν σε όλες πρωταγωνιστεί όπως Κακός δρόμος (1933), Μαντάμ Σουσού (1948), Οι Γερμανοί ξανάρχονται (1948), Ένα βότσαλο στη λίμνη (1952), Σάντα Τσικίτα (1953), Δεσποινίς ετών 39 (1954), Ούτε γάτα, ούτε ζημιά (1955), Η κάλπικη λίρα (1955), Ο ζηλιαρόγατος (1956), Δελησταύρου και υιός (1957) και Ένας ήρως με παντούφλες (1958) που ήταν και η τελευταία κινηματογραφική του παρουσία. Σε πολλές από τις ταινίες του συμπρωταγωνιστούσε η σύντροφός του, Ίλυα Λιβυκού.

Περιοδεία-Διάκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1957 ανέλαβε καλλιτεχνική περιοδεία στις ΗΠΑ και Καναδά, οργανωμένη από τον Θόδωρου Κρίτα, με σκοπό τη καθιέρωση συστηματικής επαφής μεταξύ των θεάτρων όλων των χωρών της γης, δίνοντας παραστάσεις σε οκτώ πόλεις των ΗΠΑ όπου και θριάμβευσε. Ο θίασος Λογοθετίδη (Ίλια Λιβυκού, Σμάρω Στεφανίδου, Ευάγγελος Πρωτοπαπάς, Βύρων Πάλλης κ.α.) ταξίδεψε με το υπερωκεάνειο «Ολυμπία», όπου ο Λογοθετίδης μάλιστα γλύστρισε και έσπασε το χέρι του, αναγκαζόμενος να κάνει όλη την περιοδεία με σπασμένο χέρι χωρίς το κοινό να αντιληφθεί τίποτε, όπως διηγείται η Σμάρω Στεφανίδου σε τηλεοπτική εκπομπή.[1] Παρουσίασαν το "Ευτυχώς τρελλάθηκα" του Γεωργίου Ρούσσου και το "Ένας βλάκας και μισός", τη μεγάλη επιτυχία της χειμερινής περιόδου 1956-57, κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, ο οποίος μάλιστα συνόδευσε το θίασο με την σύζυγό του, δίνοντας και δύο διαλέξεις «Περί χιούμορ» στη Νέα Υόρκη και το Σικάγο. Η περιοδεία, που κράτησε τρεις μήνες, είχε θριαμβευτική επιτυχία. Ασφυκτικά γεμάτο το 3.000 θέσεων θέατρο «Κάρνεγκι Χολ» της Νέας Υόρκης, με εξαντλημένα τα εισιτήρια πολλές μέρες πριν από την πρεμιέρα, καθώς και η εξ ίσου μεγάλη αίθουσα της «Στίβικ Όπερα» του Σικάγου, διθυραμβικές οι κριτικές των αμερικανικών εφημερίδων. Οι «New York Times» σε άρθρο τους στις 25.5.1957 αποκαλούν τον Δημήτρη Ψαθά «Noel Κoward της Ελλάδας!».[2]

Κατά δε την υποδοχή του στη πόλη Πίτσμπουργκ, ο δήμαρχος της πόλης του παρέδωσε το χρυσό κλειδί της πόλης, τιμή που δεν έχει ξαναγίνει σε Έλληνα ηθοποιό. Ακριβώς σε αναγνώριση της συμβολής του αυτής για την πρόοδο της ελληνικής θεατρικής τέχνης και παρουσίας σε διεθνές κοινό, ο Βασιλιάς Παύλος του απένειμε τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος. Νωρίτερα (1952), είχε τιμηθεί και με το Έπαθλο Ξενόπουλου.[7][8]

Θάνατος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφέρεται, ότι, κατά τα δύο τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Βασίλης υπέφερε από καρδιακά προβλήματα[9], αρνούμενος όμως να κόψει το τσιγάρο και το ποτό ή να πάρει διακοπές από το θέατρο, όπως διηγούνται οι συνεργάτες του.[3] Εξ αιτίας της κατάστασής του, μάλιστα, αρνήθηκε να παίξει στην ταινία Ο Ηλίας του 16ου, ρόλο που είχε ενσαρκώσει με τόση επιτυχία στο θέατρο, φοβούμενος πως δεν θα μπορέσει να ολοκληρώσει τα γυρίσματα.

Ο Βασίλης Λογοθετίδης πέθανε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 1960 στις 17:45 από καρδιακή συγκοπή[10], σε ηλικία 62 ετών, ενώ ετοιμαζόταν να πάει στο θεάτρό του, όπου δίνονταν οι τελευταίες παραστάσεις του έργου Η γυνή να φοβήται τον άνδρα. Το επόμενο προγραμματισμένο έργο για το οποίο έκανε πρόβες ήταν Ο τελευταίος τίμιος, των Νίκου Τσιφόρου - Πολύβιου Βασιλειάδη. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο ίδιος ο Τσιφόρος και το ρόλο του Λογοθετίδη έπαιξε ο Χρήστος Ευθυμίου, ο οποίος ανέλαβε και τη διεύθυνση του θιάσου - αν και το σχήμα διαλύθηκε σύντομα.

Η είδηση του θανάτου του έγινε πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Μετά από εντολή του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή, η κηδεία του έγινε δημοσία δαπάνη στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας και συνέρρευσε τεράστιο πλήθος 50.000 Αθηναίων. Τάφηκε στο Α' Νεκροταφείο.

Ήταν διαζευγμένος και δεν είχε απογόνους ή στενούς συγγενείς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ελλείψει συγγενών, τα συλλυπητήρια των παρευρισκομένων μετά τη νεκρώσιμη ακολουθία δέχονταν οι συνάδελφοί του ηθοποιοί[1][2][5][6][7][8][10][9].

Ο θάνατός του είχε σφοδρή απήχηση σ'όλους όχι μόνο γιατί χάθηκε ένας από τους μεγαλύτερους κωμικούς της γενιάς του αλλά και γιατί ο Βασίλης Λογοθετίδης ενσάρκωνε αυτόν ακριβώς τον μέσο μεταπολεμικό Νεοέλληνα μικροαστό που έβγαινε από τη μιζέρια και προχωρούσε προς μια ελπιδοφόρα ανάπτυξη. Ο "τύπος" του ενέπνευσε πολλούς συγγραφείς, το πηγαίο ταλέντο και η εύφορη φαντασία του υπήρξαν γνώμονας για νεότερους ηθοποιούς και τα έργα που πρωτοπαρουσίασε ανέδειξαν τους κωμικούς της νεότερης γενιάς. [4]

Φιλμογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Λογοθετίδης σε φωτογραφία του 1938
Έτος Τίτλος Σενάριο Σκηνοθεσία Ρόλος Παρ.
1933 Κακός δρόμος Γρηγόριος Ξενόπουλος Μουχσίν Ερτογρούλ Αλεξόπουλος
1948 Μαντάμ Σουσού Νίκος Τσιφόρος από το βιβλίο του Μποστ Τάκης Μουζενίδης Παναγιωτάκης
Οι Γερμανοί ξανάρχονται Αλέκος Σακελλάριος Αλέκος Σακελλάριος Θόδωρος Γκινόπουλος [11]
1952 Ένα βότσαλο στη λίμνη Αλέκος Σακελλάριος

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Αλέκος Σακελλάριος Μανώλης Σκουντρής
1953 Σάντα Τσικίτα Αλέκος Σακελλάριος

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Αλέκος Σακελλάριος Φώτης Φαγκρής
1954 Δεσποινίς ετών 39 Αλέκος Σακελλάριος

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Αλέκος Σακελλάριος Τηλέμαχος Καραντάρης [12]
1955 Η κάλπικη λίρα Γιώργος Τζαβέλλας Γιώργος Τζαβέλλας Ανάργυρος Λουμπαρδόπουλος
Ούτε γάτα, ούτε ζημιά Αλέκος Σακελλάριος

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Αλέκος Σακελλάριος Λαλάκης Μακρυκώστας
1956 Ο ζηλιαρόγατος Γιώργος Τζαβέλλας Γιώργος Τζαβέλλας Πότης Αντωνόπουλος [13]
1957 Δελησταύρου και υιός Χρήστος Γιαννακόπουλος Αλέκος Σακελλάριος Αντώνης Δελησταύρου
1958 Ένας ήρως με παντούφλες Αλέκος Σακελλάριος Αλέκος Σακελλάριος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλας [14]
Κάτω από τους ουρανοξύστες

(μικρού μήκους)

Δημήτρης Ψαθάς Βασίλης Μάρος

Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1919 - 1934: Θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεατρική

περίοδος

Τίτλος Συγγραφέας Θίασος Θέατρο Σκηνοθέτης Ρόλος
1919-20 Θίασος Κοτοπούλη
1920-21 Θίασος Κοτοπούλη
1921-22 Θίασος Κοτοπούλη
1922-1923 (;) Αγνός γλεντζές Φραντς Άρνολντ & Έρνστ Μπαχ Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Κοτοπούλη (Ομόνοια) Μαξ Στίγκλιτς
1923-1924 Η κυρία με τας καμελίας Αλέξανδρος Δουμάς υιός Θίασος Κοτοπούλη θέατρο Κοτοπούλη (Ομόνοια) Σεγκοντέν
1923-1924 (;) Εσύ φταίς Θεόδωρος Ν. Συναδινός Κοτοπούλη Κοτοπούλη Πέτρος Κλάδης
1926-1927 Η νοικοκυρά Θεόδωρος Ν. Συναδινός Κοτοπούλη Κοτοπούλη Νίκος Φαρκίδης
1923-1924 Αγνός γλεντζές Φραντς Άρνολντ & Έρνστ Μπαχ Θίασος Κοτοπούλη Ελδοράδο, Πόρτ Σαϊντ, Αίγυπτος

8/4/1924

Μαξ Στίγκλιτς
Το καπόνι Θίασος Κοτοπούλη
Το κορδόνι Θίασος Κοτοπούλη Βαρνάβας
1928-1929 Εραστής της κ. Βιντάλ Λουί Βερνέιγ (μτφ. Β. Λογοθετίδη) Θίασος Κοτοπούλη Φιλίπ
1930? Οι μαιτρέσσες του μπαμπά Ζακ Ντεβάλ Θίασος Κοτοπούλη
Παρντόν Μαντάμ Αντρέ Ριβουάρ & Ρομαίν Κολύς Θίασος Κοτοπούλη
Η δικηγορίνα Ζωρζ Μπερ και Λουί Βερνέιγ Θίασος Κοτοπούλη
Δεν είμαστε καλά Λεοπόλντ Μαρσάν Θίασος Κοτοπούλη
1932 (θερινή) Σολομονέξ Νόελ Κάουαρντ Θίασος Κοτοπούλη Κοτοπούλη Αθήνα Έλλιοτ Τζέϊζ
1932 (θερινή) Κοσμική κίνησις Θεόδωρος Ν. Συναδινός Θίασος Κοτοπούλη Μαρίκας θερινό

29/7/32

Θανάσης Μαγαλαράς
1932 (θερινή) Φιλήστε με Τριστάν Μπερνάρ Θίασος Κοτοπούλη Μπουκατέλ, έμπορος κρασιών
1932-1933 Ο νικητής Θεόδωρος Ν. Συναδινός θίασος Κοτοπούλη θέατρο Κεντρικόν ρόλος: Α' Γάλλος στρατιώτης
1932-1933 Ας μείνωμε φίλοι Ανρί Ζανσόν Θίασος Κοτοπούλη Κεντρικόν Ντιντιέ Κολλέ
1933 (θερινή) Γνωρίζετε ότι Θεόδωρος Ν. Συναδινός Θίασος Κοτοπούλη θέατρο Μαρίκας Θερινό Χρήστος Μάραντος
1933-1934 Ο καραγκιόζης Θεόδωρος Ν. Συναδινός Θίασος Κοτοπούλη Δημοτικό Πάτρα Μπάρμπα- Σπύρος
1933-1934 -, Αδελφή μου πολυτελείας Αντρέ Μπιραμπώ Θίασος Κοτοπούλη θέατρο Κοτοπούλη Αθήνα Ζαν Γκριμώ
1934 (θερινή) Αυτός είμαι Θεόδωρος Ν. Συναδινός θίασος Κυβέλης - Μαρίκας Κοτοπούλη, Ελεύθερον Θέατρον θέατρο Μαρίκας (θερινό) και Μπομπονιέρα (Κηφισιά) Τάσος
1934-1935 Ο Αννίβας προ των πυλών Ρόμπερτ Έμμετ Σέργουντ (μτφ. Δ. Μυράτ) θίασος Κυβέλης - Μαρίκας Κοτοπούλη, Ελεύθερον Θέατρον Κυβέλης (πρώην Διονύσια) Φάβιος Μάξιμος

1930-31 θίασος Ηνωμένων Καλλιτεχνών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

(Ελένη Παπαδάκη - Νίκος Δενδραμής Βασίλης Λογοθετίδης κ.ά.)

Θεατρική

περίοδος

Τίτλος Συγγραφέας Θέατρο Ρόλος
1930-31 Εμείς τα ζώα Θεόδωρος Ν. Συναδινός Μοντιάλ (πρώην Πανελλήνιον) Ο κοιμησμένος Ένορκος

1934-35 θίασος Αλίκης Θεοδωρίδη-Βασίλη Λογοθετίδη-Κώστα Μουσούρη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1929 ξεκίνησε η σταδιοδροµία του Μουσούρη ως θιασάρχη και πρωταγωνιστή µε σκηνοθετικές αρµοδιότητες, όταν ίδρυσε τον θίασο Μουσούρη- Θεοδωρίδη µαζί µε την Αλίκη Θεοδωρίδη. Από τον Δεκέµβριο του 1934 έως τον Οκτώβριο του 1935 στον θίασο συνέπραξε και ο Βασίλης Λογοθετίδης. Σύμφωνα με μία πηγή[15] Το τζιτζίκι παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 1934 οπότε δεν αποκλείεται η συνεργασία τους να ξεκίνησε μ'αυτήν την περιστασιακή συνεργασία.

Οι παραστάσεις δίνονταν, το χειμώνα, στο Θέατρο Αλίκης, πλατεία Καρύτση 6 (Εδουάρδου Λω) , ενώ το καλοκαίρι στο θερινό θέατρο Αλίκης, στην οδό Ιουλιανού. (Φυσικά υπήρχαν και περιοδείες) Σκηνοθέτης σε όλα τα έργα ήταν ο Κώστας Μουσούρης.

Θεατρική

περίοδος

Τίτλος Συγγραφέας Θέατρο Ρόλος
1934-35 Το Μπουρίνι Δημήτρης Μπόγρης Αλίκης
1934-1935 Μιγκό Μαρσέλ Ασάρ Αλίκης
1934-35 Ο Γαμπρός μου ο Εξοχώτατος Δημήτρης Μπόγρης
1934-35 Λίλιομ Φέρεντς Μολνάρ Αλίκης Φίκσουρ
1934-35 Το τζιτζίκι[15]

Σημ.: Η πηγή γράφει "1934 (θερινή)"

Τίμος ΜωραΪτίνης Αλίκης -Ο Λάμπης

-Θαμώνας -Ο  νέος Αρμάνδος -Ο μαρμαράς - Μέλος της εξεταστικής επιτροπής -Ένας που γυρεύει λεφτά

1934-35 Αυτός είμαι Θεόδωρος Ν. Συναδινός Κινηματοθέατρο «Παλλάς» Θεσσαλονίκη Τάσσος Γιωργάρας
1934-35 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Σπύρος Μελάς Αλίκης (θερινό) Προκόπης Κολαούζος
1935 (θερινή) Η κυρία με τα πράσινα γάντια Ρενέ Φωσουά Ολύμπια Καβάλα Αχιλλεύς Προσκά
1935 (θερινή) Έτσι είμαι γω! Θεόδωρος Ν. Συναδινός Ολύμπια Καβάλα Τάσσος Γιωργάρας
1935 (θερινή) Χτες σήμερα αύριο Θεόδωρος Ν. Συναδινός Αλίκης (θερινό)
1935-1936 (;) Μούβιτον (Β΄ σειρά) Δημήτρης Γιαννουκάκης Θέατρο Αλίκης - Ο μαέστρος

- Ο Αρλεκίνος - Ο νεοφερμένος - Ο σπήκερ - Ο γαμπρός

1935 - 1946: Θίασος Μαρίκας Κοτοπούλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεατρική

περίοδος

Τίτλος Συγγραφέας Θέατρο Σκηνοθέτης Ρόλος
1935-36 Κοσμική κίνησις Θεόδωρος Ν. Συναδινός Ελδοράδο Αίγυπτος, Πορτ Σάιντ Θανάσης Μαγαλαράς
1935-36

(12/12/'35)

Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Σπύρος Μελάς περιοδεία

δημοτικόν Αίγυπτος, Μανσούρα

Προκόπης Κολαούζος
1935-36

(29/12/'35)

Κοσμική κίνησις Θεόδωρος Ν. Συναδινός  θέατρο Παλάς Θανάσης Μαγκλαράς
1936 (θερινή) - Ο Ρουμπής, η Κουμπή και τα κουμπιά Σπύρος Μελάς - θέατρο Μαρίκας (θερινό) Ρουμπής
1936-37 Αυτός είμαι Θεόδωρος Ν. Συναδινός Δημοτικό Πάτρας 13/12/

36

και Πάνθεον, Μυτιλίνη Ιαν.1937

Τάσος
1936-37 Όπως αγαπάτε Ουίλλιαμ Σαίξπηρ

(μτφ. Μανώλη Σκουλούδη)

Κοτοπούλη-Rex Γιαννούλης Σαραντίδης Γελωτοποιός
1937 (θερινή) Η φράπα Αντρέ Μπιραμπώ Κοτοπούλη-Rex Λουδοβίκος Ονζαίν
1937 (θερινή) Μιλάει το κρασί Ρομπέρ ντε Φλερ & Φρανσίς ντε Κρουασσέ Κοτοπούλη-Rex Γιαννούλης Σαραντίδης Ανρί Λεβριέ
1937-38 Κάντιντα Τζ. Μπέρναρντ Σω Θέατρο Rex Γιαννούλης Σαραντίδης Τζον Μπουλ

Κύριος Μπόυρτζες

1937-38 Ο κόσμος ανάποδα Δημήτρης Φωτιάδης Κοτοπούλη-Rex ιαννούλης Σαραντίδης Φουρτούνας Α’
1937-38 Όλα θ' αλλάξουν Δημήτρης Μπόγρης Θέατρο Rex Γιαννούλης Σαραντίδης Ηρακλής Φραγκούλης
1937-38 Α-μπε-σε-ντε Τίμος Μωραϊτίνης Κοτοπούλη-Rex Γιαννούλης Σαραντίδης Πέτρος Φαρλής
1938 (θερινή) Ευτυχώς επτωχεύσαμεν Θεόδωρος Ν. Συναδινός θέατρο Πάνθεον Χίος Μανώλης Σαρακηνός
1938-39 Αίθουσα αναμονής Γιαννούλης Σαραντίδης Κοτοπούλη-Rex Ο άνθρωπος με την αρμόνικα
1939 (θερινή) Το μεράκι του άρχοντα Νίκος Κατηφόρης Κοτοπούλη-Rex Κάρολος Κουν Λάμπης Στρατής
1939-40 O κύριος εισαγγελεύς Ροζέ Φερντινάν

(μτφ. Γιαννούλης Σαραντίδης)

Περιοδεία: Θεσσαλονίκη Ζερμαίν Ωντεκέρ
1939-40 Αγώνας για το τομάρι Τζων Γκαλσγουόρθυ (μτφ. Μανώλης Σκουλούδης) Κοτοπούλη-Rex Χορνμπλόερ, ένας νεόπλουτος
1939-40 Κωμωδίες της ζωής Δημήτρης Γιαννουκάκης, Δημήτρης Κ. Ευαγγελίδης θέατρο Αλίκης
1939-40

και 1940 (θερινή)

Τιμόνι στον έρωτα Θεόδωρος Ν. Συναδινός, Θέατρο Rex

Θέατρο Αλίκης

Κάρολος Κουν Κωστής Δημουλιάς
1940 (θερινή) Το ξύπνημα Αλέκος Λιδωρίκης Κοτοπούλη-Rex Κάρολος Κουν Σταύρος Κλάδης, θείος της Μάρως
1940 (θερινή) Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Σπύρος Μελάς θέατρο Λυρικόν Προκόπης Κολαούζος
1940 (θερινή) Εσύ κι εμείς Θεόδωρος Ν. Συναδινός, θέατρο Λυρικόν και διευθυντής θιάσου
1940 (θερινή) Το ταξίδι του κ. Περισόν Εζέν Λαμπίς & Εντουάρ Μαρτέν (μτφ Δ.Σ. Δεβάρης) Λυρικόν Αθήνα Κάρολος Κουν Περισόν, αμαξοποιός
1940 (θερινή) Το ξύπνημα Αλέκος Λιδωρίκης Λυρικόν Τάσος
1940-1941 Τα πολεμικά παναθήναια 1940 Δημήτρης Γιαννουκάκης Κοτοπούλη-Rex Ο κ. Βασιλάκης, κομπέρ
1941 (θερινή) Το φωτισμένο παράθυρο Δημήτρης Ιωαννόπουλος Μουσούρη θερινό
1941-42 Ο εαυτούλης μου Δημήτρης Ψαθάς Κοτοπούλη-Rex Βασίλης Λογοθετίδης
1942 (θερινή) Η μέθοδος των τριών Σπύρος Μελάς Παρκ
1942 (θερινή) Μαιτρ ντ’οτέλ Αντρέ Μπιραμπώ Παρκ Βικτώρ
1943-1944 Κνοκ, ο θρίαμβος της ιατρικής Ζυλ Ρομαίν Κοτοπούλη-Rex Κνοκ
1943-1944 Φουσκοθαλασσιές Δημήτρης Μπόγρης Κοτοπούλη-Rex Καπετάν Νικόλας
1944-1945 (;) Η διαθήκη μου Σασά Γκιτρύ Κοτοπούλη-Rex Ζαν Μαρσελέν
1944/1945 Τοπικός παράγων Π. Καγιας Θέατρο Rex Σπύρος Δαλέγκος
1944-1945 Το μπουρίνι Δημήτρης Μπόγρης Κοτοπούλη-Rex Λευτέρης Φούτσης
1944-1945 Ρούπελ Δημήτρης Ιωαννόπουλος Κοτοπούλη-Rex Δημήτρης Ιωαννόπουλος στρατιώτης Μπαρδάκος
1945 (θερινή) Το φωτισμένο παράθυρο Δημήτρης Ιωαννόπουλος Μουσούρη θερινό
1945-1946 Αρσενικό και παλιά δαντέλα Γιόζεφ Κέσσελρινγκ (μτφ. Δημ. Μυράτ) Κοτοπούλη-Rex Φράνκλιν Μπρούστερ
1945-1946 Η Δεξιά, η Αριστερά και ο κυρ Παντελής Αλέκος Σακελλάριος -Χρήστος Γιαννακόπουλος Κοτοπούλη-Rex
1945-1946 Παραμύθι ενός φεγγαριού Γιώργος Θ. Τζαβέλλας Κοτοπούλη-Rex Ο υπηρέτης
1945-1946 Δαυίδ και Γολιάθ Θεόδωρος Ν. Συναδινός Κοτοπούλη-Rex Δήμος Βλαντής, τραπεζίτης
1946-47 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Θέατρο Rex Κυρ Θόδωρος
1946-1947 Οι τελευταίοι Έλληνες Βασίλης Σπυρόπουλος & Παναγιώτης Παπαδούκας Κοτοπούλη-Rex Δημήτρης Παπαδόπουλος

1947 καλοκαίρι,  θίασος Κατερίνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεατρική

περίοδος

Τίτλος Συγγραφέας Θίασος Θέατρο Σκηνοθέτης Ρόλος
1947 (θερινή) Μια κυρία ατυχήσασα Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κατερίνας Κατερίνας (θερινό) και

Κατερίνας Ανδρεάδη Αθήνα

Φανούρης Πετρόχειλος
1947 (θερινή) Δε θυμάμαι τίποτα


Δημήτρης Ψαθάς

Κατερίνας Κατερίνας (θερινό) και

Κατερίνας Ανδρεάδη Αθήνα

Μιχάλης

1947-1960: Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε όλες τις παραστάσεις είναι ο δικός του θίασος και ο ίδιος έκανε τη σκηνοθεσία.

Έπαιζαν επί το πλείστον στο θέατρο Κεντρικόν στην πλατεία Κολοκοτρώνη (σήμερα κατεδαφισμένο), αργότερα στο θέατρο Αθηνών στην οδό Γιαν Σματς (σήμερα Βουκουρεστίου) 10, ενώ το καλοκαίρι στο θέατρο Μακέδο (οδός Θεμιστοκλέους, μεταξύ Πανεπιστημίου και Γαμβέττα), αργότερα στο θέατρο Παρκ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Θεατρική

περίοδος

Τίτλος Συγγραφέας Θέατρο Ρόλος
1947-48

(11/10/1947)

Ένας ήρως με παντούφλες Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

1947-48

(25/11/1947)

Ένας απρόσκλητος μουσαφίρης Ανίτα Χαρτ-Μόρις Μπραντέλ

(μτφ. Δημ. Γιαννουκάκη) 

Κεντρικόν
1947-48

(27/2/1948)

Τρωικός πόλεμος Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν


Μενέλαος

1947-48

(31/3/1948)

Παντρευτείτε µας κύριε Ζαν ντε Λετράζ Κεντρικόν
1947-48

(22/6/1948)

Ερωτικό κυνήγι Ζαν ντε Λετράζ Τιερρύ Ζοσλέν
1948 (θερινή)

(25/8/1948)

Έγκλημα πάρτυ Μαξ Ρενιέ

μτφ. Δημ. Γιαννουκάκη

Μακέδο
1948-49

(2/11/1948)

Καινούργια αφεντικά Πωλ Νιβουά
1948-49 (;) Απαγορεύεται το κυνήγι Ζαν ντε Λετράζ
1948-49

(14/12/1949)

Χωρίστε τη γυναίκα σας Γ. Παΐζης & Παναγιώτης Καγιάς Κεντρικόν Νίκος Καρλής
1948-49

21/2/1949

Τα χάπια της αλήθειας Δημήτρης Γιαννουκάκης
1948-49

(19/3/1949)

Ο γυιος μου γαμπρός μου Ζερμαίν Λεφράνκ Πάνθεον Γκαμπριέλ Καστίγ
1949 (θερινή)

(15/6/1949)

Όλοι τα ίδια κάνουμε Ζαν ντε Λετράζ Μακέδο Ρεμύ ντε λα Μπρεβιλ
1949 (θερινή)

(10/8/1949)

Σύζυγος με το στανιό Άλντο ντε Μπενεντέττι Μακέδο Αλμπέρτος Σπινέλλι
1949-50

(18/10/1949)

Πολυγαμία Γρηγόριος Ξενόπουλος Κεντρικόν Σπύρος Γράβας
1949-50

(29/11/1949 )

Ο καλός καλό δε βλέπει Νίκος Τσεκούρας Κεντρικόν
1949-50

(13/1/1950)

Η μέθοδος των τριών Σπύρος Μελάς Κεντρικόν
1949-50

(8/3/1950)

Δεσποινίς ετών 39 Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν Τηλέμαχος Καραντάρης
1950 (θερινή)

(19/8/1950)

Μια νύχτα στο σπίτι σας κυρία μου Ζαν ντε Λετράζ Μακέδο Γκαστόν Ντυμπρέϊγ
1950- 51 Ταξίδι μετ’εμποδίων Άρθουρ Μακ Ραίη Κεντρικόν Ρέτζι Πέλχαμ
1950-51 Επάτησε την πεπονόφλουδα Τίμος Μωραϊτίνης Κεντρικόν
1950- 51

(03/1951)

Ούτε γάτα ούτε ζημιά Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν Λαλάκης Μακροκώστας
1950- 51 Οι γυναίκες του Λωτ Ζαν ντε Λετράζ Κεντρικόν Γουσταύος
1951 (θερινή) Σκάνδαλο στη Ντωβίλ Ζαν ντε Λετράζ Μακέδο Αρμάνδος Σωβινέ
1951 (θερινή) Η κυρία του Μαξίμ Ζωρζ Φεντώ Μακέδο Κος Πετιπόν
1951- 52 Δελησταύρου και υιός Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν Αντώνης Δελησταύρου
1951- 52

(05/1951)

Ένα βότσαλο στη λίμνη Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Μακέδο Μανώλης Σκουντρής
1951-52 Μασκαράς περιωπής Παναγιώτης Καγιάς               Κεντρικόν Σάββας Γλυκής
1952 (θερινή) Η ζωή είναι ωραία Δημήτρης Ψαθάς Μακέδο
1952-53

(11/ 1952)

Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν Φώτης Φαγκρής
1952-53

(04/1953)

Η Ρένα εξώκειλε Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν Ορέστης Καλλιγαρίδης
1952-53 Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε Αντρέ Ρουσέν Κεντρικόν Κάρολος Ζατιέ
1953 (θερινή) Ερωτικές βιταμίνες Γεώργιος Ρούσσος Μακέδο
1953- 54

(11/1953)

Τα λεονταράκια Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Κεντρικόν Σάββας Τσιπικλής
1953-54

(12/1953)

Μειδιάστε παρακαλώ Δημήτρης Γιαννουκάκης Κεντρικόν Παρασκευάς
1953-54

(02/1954)

Ο σκληρός άντρας Γεώργιος Ρούσσος Ηρακλής Λεοντόπουλος
1954 (θερινή) Το κορόϊδο Ζωρζ Φεντώ Μακέδο Ποντανιάκ
1954-55 Τρίτη και 13 Γεώργιος Ρούσσος Αργυροπούλου Κοσμάς Καλογιάννης
1954-1955 Οι δικοί μας άνθρωποι Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Αργυροπούλου Λουκάς Μπόμπολας
1954-55

(ή 1955-56)

Ο θάνατός σου, η ζωή μου Αλέκος Σακελλάριος Ριάλτο Λαυρέντης Πιτσιλός
1955-1956 Ένας βλάκας και μισός Δημήτρης Ψαθάς Αθηνών Θωμάς Κατσαρός
1955 (θερινή) Ξυλιές στα μαλακά Ζαν ντε Λετράζ Ριάλτο Λουκιανός Πουσέ
1955 (θερινή) Ο εραστής έρχεται Γεώργιος Ρούσσος Πότης
1955-56 Ένας βλάκας και μισός Δημήτρης Ψαθάς Αθηνών Θωμάς Κατσαρός
1956 (θερινή) Θα σε κάνω βασίλισσα Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Πάρκ Αντώνης Τσιλιβίκης
1956- 57 Ένας βλάκας και μισός Δημήτρης Ψαθάς - Carnegie Hall, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) Θωμάς Κατσαρός
1956- 57

1957 (θερινή)

Ευτυχώς τρελλάθηκα Γεώργιος Ρούσσος - Αθηνών

- Carnegie Hall, Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) - Παρκ (θερινό)

Χαρίλαος Μαραζιώτης
1957 (θερινή) Προς Θεού, μεταξύ μας Δημήτρης Ψαθάς Παρκ Θανάσης
1957 (θερινή) Ένας βλάκας και μισός Δημήτρης Ψαθάς Παρκ Θωμάς Κατσαρός
1957-58 Τιμόνι στον έρωτα Παναγιώτης Καγιάς Αθηνών Κωστής Δημούλιας
1958 (θερινή) Πούλμαν για το Τέξας Σπύρος Μελάς Παρκ Μέμος Τζιράτος
1958 (θερινή) Ο Ηλίας του 16ου Αλέκος Σακελλάριος-Χρήστος Γιαννακόπουλος Παρκ Ηλίας
1958- 59 Ο κούνελος Μαρσέλ Φρανκ Αθηνών
1958- 59 Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος Στέφανος Φωτιάδης Αθηνών Μελέτης Καψομανώλης
1958-59 Ο Ηλίας του 16ου Αλέκος Σακελλάριος -

Χρήστος Γιαννακόπουλος

Αθηνών Ηλίας
1959-60 Η γυνή να φοβήται τον άνδρα Γιώργος Τζαβέλλας Αθηνών Αντωνάκης Κοκοβίκος

Μ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμπληρωματικός κατάλογος θεατρικών παραστάσεων του Βασίλη Λογοθετίδη.[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1934/1935 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Προκόπης Κολαούζος Θίασος Αλίκης Νορ - Βασίλη Λογοθετίδη - Κώστα Μουσούρη Θέατρο Αλίκης (θερινό) Κώστας Μουσούρης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1935/1936 Ο μπαμπάς εκπαιδεύεται Προκόπης Κολαούζος Θίασος Κοτοπούλη περιοδεία
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1937/1938 Κάντιντα Τζον Μπουλ
Κύριος Μπόυρτζες
Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Γιαννούλης Σαραντίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1937/1938 Όλα θ' αλλάξουν Ηρακλής Φραγκούλης Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex Γιαννούλης Σαραντίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1939/1940 Τιμόνι στον έρωτα Κωστής Δημουλιάς Ημικρατικός Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex
Θέατρο Αλίκης
Κάρολος Κουν
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1944/1945 Τοπικός παράγων Σπύρος Δαλέγκος Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1946/1947 Οι Γερμανοί ξανάρχονται Κυρ Θόδωρος Θίασος Κοτοπούλη Θέατρο Rex
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1947/1948 Ερωτικό κυνήγι Τιερρύ Ζοσλέν Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Μακέδο Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1948/1949 Χωρίστε τη γυναίκα σας Νίκος Καρλής Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Πολυγαμία Σπύρος Γράβας Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1949/1950 Δεσποινίς ετών 39 Τηλέμαχος Καφαντάρης Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Δελησταύρου και υιός Αντώνης Δελησταύρου Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1951/1952 Μασκαράς περιωπής Σάββας Γλυκής Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Ο Φώτης Φαγκρής και η Τσικίτα Λοπέζ Φώτης Φαγκρής Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1952/1953 Αυξάνεσθε και πληθύνεσθε Σαρλ Ζακιέ Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Κεντρικό Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1954/1955 Ο θάνατός σου, η ζωή μου Λαβρέντης Πιτσιλός Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Ριάλτο Βασίλης Λογοθετίδης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1957/1958 Τιμόνι στον έρωτα Κωστής Δημουλιάς Θίασος Βασίλη Λογοθετίδη Θέατρο Αθηνών Βασίλης Λογοθετίδης
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Λογοθετίδης Βασίλης». Ελληνικός κινηματογράφος. 11 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  2. 2,0 2,1 «Λογοθετίδης Βασίλης». www.karagiannis-karatzopoulos.com. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  3. Η πρώτη σύζυγος του Λογοθετίδη προβάλει κληρονομικά δικαιώματα Εφημερίδα «Ταχυδρόμος» Αλεξάνδρειας, Δευτέρα 01 Μαρτίου 1960, σελίδα 1η.
  4. [Το μικρό όνομα της τότε συζύγου του προκύπτει από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Λογοθετίδης στις αρχές του 1929, περιοδικό «Εβδομάς» τεύχος 68ο της 26ης Ιανουαρίου 1929]
  5. 5,0 5,1 Έσβησε ο Βασίλης Λογοθετίδης, Ιστορικό Λεύκωμα 1960, Καθημερινή (1997)
  6. 6,0 6,1 «Βασίλης Λογοθετίδης: Ο αστείρευτος κωμικός που έπαθε καρδιακή προσβολή στο μπάνιο, ενώ ήθελε να πεθάνει στο θέατρο». Infowoman. 20 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  7. 7,0 7,1 «Βασίλης Λογοθετίδης: Ο βασιλιάς της κωμωδίας πέθανε ενώ ξυριζόταν». culturepoint.gr. 20 Φεβρουαρίου 2023. 
  8. 8,0 8,1 «Βασίλης Λογοθετίδης, ο μεγάλος πρωταγωνιστής - Αφιέρωμα για τα 56 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου μας κωμικού». www.eirinika.gr. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  9. 9,0 9,1 Φύλλο εφημερίδας "Έθνος" της 22 Φεβρουαρίου 1960, σελ. 1 (συντάκτης Αχιλλέας Μαμάκης): "Ο Βασίλης Λογοθετίδης κηδεύεται το απόγευμα"
  10. 10,0 10,1 «Το ξαφνικό τέλος του σπουδαίου ηθοποιού Βασίλη Λογοθετίδη- Τον βρήκε νεκρό στο μπάνιο η οικιακή βοηθός του». TheCaller.Gr. 20 Φεβρουαρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 
  11. «Οι Γερμανοί ξανάρχονται». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  12. «Δεσποινίς ετών 39». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  13. «Ο ζηλιαρόγατος». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  14. «Ένας ήρως με παντούφλες». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 23 Σεπτεμβρίου 2023. 
  15. 15,0 15,1 «ΕΛΙΑ (ψηφιοποιημένα τεκμήρια-θεατρικά προγράμματα)». Ψηφιοποιημένες συλλογές ΕΛΙΑ. Ανακτήθηκε στις 29/3/2024.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]