Βασίλης Γκιούσμας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Γκιούσμας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1937
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςνέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακαλαθοσφαιριστής

Ο Βασίλης Γκιούσμας (γεν. 1937, Κακόλακκος Πωγωνίου, Ιωάννινα, ύψος 1,85 μ.[1] ) είναι Έλληνας παλαίμαχος καλαθοσφαιριστής (που αγωνιζόταν τόσο ως περιφερειακός, όσο και σαν φοργουορντ), πρώην προπονητής μπάσκετ και διοικητικός παράγοντας του αθλήματος επί σειρά ετών.

Αγωνίσθηκε επί 16 συνεχόμενα χρόνια (1957-1973) στην ομάδα του Πανελληνίου. Σαν προπονητής, αναδείχθηκε δυο φορές πρωταθλητής Εφήβων, με τους συλλόγους του Πανελλήνιου (1973) και του Τρίτωνα (1979). Το 1982 επιλέχθηκε από την Ε.Σ.Κ.Α. ως εκλέκτορας της Μικτής Ομάδας της ένωσης, που αγωνίσθηκε σε διεθνές τουρνουά στη Λιβύη, κατακτώντας την πρώτη θέση. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Προπονητών Ελληνικής Καλαθοσφαίρισης (Σ.Π.Ε.Κ.) και μέλος του ΔΣ από το 1980 έως το 1984, ενώ από το 1997 μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου[2]. Επισης, από το 2009 μετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Παλαιμάχων Αθλητών Καλαθοσφαίρισης Ελλάδας (Σ.Π.Α.Κ.Ε.)

Προπονητική καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βασίλης Γκιούσμας εργάσθηκε κατά χρονολογική σειρά στους συλλόγους: Πανελλήνιος Γ.Σ., Έσπερος, Α.Ο. Τρίτων, Αιγάλεω Α.Ο., Α.Ο. Νήαρ Ηστ, Πειραϊκός Σύνδεσμος.

Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Μισηχρόνη και έχουν δυο παιδιά.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]