Βασίλειο της Ετρουρίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Regno di Etruria
Βασίλειο της Ετρουρίας

Flag of the Grand Duchy of Tuscany (1840).svg 1801 – 1807 Flag of France.svg


Flag of the Kingdom of Etruria.svg
Royal Coat of Arms of Etruria.svg
Σημαία
Εθνόσημο

Κράτος-δορυφόρος της Α' Γαλλικής Αυτοκρατορίας

Map Kingdom of Etruria.jpg
Το Βασίλειο της Ετρουρίας

Διάρκεια 1801 – 1807
Γλώσσα Ιταλικά
Πρωτεύουσα Φλωρεντία
Πολίτευμα Μοναρχία
Ηγέτης Βασιλιάς
Θρησκεία Καθολικισμός

Νόμισμα Τοσκάνικη Λίρα
Διάδοχα κράτη (σήμερα) Flag of Italy.svg Ιταλία

Το Βασίλειο της Ετρουρίας υπήρξε κράτος της κεντρικής Ιταλίας που ιδρύθηκε το 1801, περιλαμβάνοντας ένα μεγάλο τμήμα της Τοσκάνης. Διαλύθηκε το 1807.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βασίλειο της Ετρουρίας οφείλει το όνομά του στην Ετρουρία, αρχαία ρωμαϊκή ονομασία των εδαφών των Ετρούσκων.

Με το μυστικό σύμφωνο του Σαν Ιλδεφόνσο (1800), ο ύπατος της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης υπόσχεται την δημιουργία στην Ιταλία ενός κράτους υπό ισπανική κατοχή ως αντάλλαγμα για την επιστροφή της Λουιζιάνας από την Ισπανία. Στην ουσία, με αυτό το σύμφωνο «οι Βουρβώνοι είχαν ανταλλάξει μια αυτοκρατορία με μια επαρχία»[εκκρεμεί παραπομπή]. Τα σύμφωνα του Λυνεβίλ (9 Φεβρουαρίου 1801) και του Αρανχουέθ (21 Μαρτίου 1801) επιβεβαιώνουν την δημιουργία του. Το στέμμα του ανατίθεται στον Λουδοβίκο των Βουρβώνων, γιο και διάδοχο του δούκα της Πάρμα Φερδινάνδου Α΄ που πεθαίνει το 1802.

Μετά την απομάκρυνση του δούκα της Τοσκάνης, ο Φερδινάνδος Γ΄ των Αψβούργων-Λωρραίνης, λαμβάνει ως αποζημίωση εκκλησιαστικά εδάφη που ανήκαν στην αρχιεπισκοπή του Σάλτσμπουργκ.

Για τον Ναπολέοντα, ο Λουδοβίκος Α΄ της Ετρουρίας έχει «οριστικά» παραιτηθεί από την διεκδίκηση του Δουκάτου της Πάρμα που τελικά προσαρτάται από τη Γαλλία και γίνεται το κέντρο του γαλλικού νομού του Τάρο.

Όταν ο βασιλιάς Λουδοβίκος πεθαίνει, το 1803, η γυναίκα του Μαρία-Λουίζα των Βουρβώνων (κόρη του Καρόλου Δ΄ της Ισπανίας) αναλαμβάνει την αντιβασιλεία για λογαριασμό του γιου της Λουδοβίκου Β΄.

Πάντως, το 1807, ο Ναπολέων προσαρτά το Βασίλειο της Ετρουρίας στην Γαλλική Αυτοκρατορία, μεταμορφώνοντάς το σε τρεις γαλλικούς νομούς (Άρνο, Μεσόγειος και Ομπρόνε). Η Ελίζα Βοναπάρτη δέχεται τον τίτλο της «Μεγάλης Δούκισας της Τοσκάνης», πρόκειται όμως απλώς για τίτλο που της παρέχει επιρροή στη διοίκηση των τριών αυτών νομών.

Ο βασιλιάς και η μητέρα του πρέπει να λάβουν ως αντάλλαγμα, σύμφωνα με τους όρους της Συνθήκης του Φοντενεμπλώ που υπογράφτηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία, τα Βόρεια της Πορτογαλίας, προσφάτως κατακτηθείσα, αλλά, το 1808, το θόλωμα στις σχέσεις του Ναπολέοντα και των Βουρβώνων που βασίλευαν στην Ισπανία διακόπτει τις διαπραγματεύσεις.

Όταν το 1814, με το Συνέδριο της Βιέννης, η Τοσκάνη έχει ξαναφτιαχτεί και επιστραφεί στους μεγάλους δούκες των Αψβούργων-Λωρραίνης, οι Βουρβώνοι της Πάρμα αποζημιώνονται με την εκχώρηση προς αυτούς του Δουκάτου της Λούκα: εννοείται πως θα τους επιστραφεί το Δουκάτο της Πάρμα που τους δίνεται ως «viager» (με τον Ναπολέων Β΄ να έχει τελικώς αποκλειστεί από αυτή την διαδοχή) στην Αυτοκράτειρα Μαρία-Λουίζα με τον θάνατο της τελευταίας και τότε το Δουκάτο της Λούκα θα προσαρτηθεί από το Μεγάλο Δουκάτο της Τοσκάνης.

Βασιλείς της Ετρουρίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λουδοβίκος Α΄ της Ετρουρίας 1801-1803
  2. Κάρολος-Λουδοβίκος της Ετρουρίας 1803-1807, ονομαζόμενος επίσης Λουδοβίκος Β΄ της Ετρουρίας από ορισμένους συγγραφείς. Την αντιβασιλεία ανέλαβε η μητέρα του Μαρία-Λουίζα των Βουρβώνων, μερικές φορές ονομαζόμενη ως βασίλισσα Μαρία-Λουίζα (για να διακρίνεται από την αυτοκράτειρα Μαρία-Λουίζα σύζυγο του Ναπολέοντα)

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Kingdom of Etruria της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).