Βαρύ ύδωρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Το βαρύ ύδωρ είναι νερό που αντί για δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου, έχει δύο άτομα ενός ισότοπου του υδρογόνου, του δευτερίου, και ένα άτομο οξυγόνου. Λέγεται αλλιώς οξείδιο του δευτερίου και ο χημικός του τύπος είναι D2O.

Το βαρύ ύδωρ είναι υγρό, άχρωμο και άοσμο και βρίσκεται αναμειγμένο με το κοινό νερό. Έχει σημείο βρασμού 101,4οC, σημείο πήξης 3,8 οC και λαμβάνεται από το κοινό νερό με ηλεκτρόλυση. Επίσης η πυκνότητά του είναι μεγαλύτερη από εκείνη του κοινού νερού. Για πρώτη φορά παρασκευάστηκε από τον καθηγητή Τέυλορ, σύμφωνα με τον οποίο 5.000 μέρη κοινού νερού περιέχουν ένα μέρος οξειδίου του δευτερίου.

Μετά από διάφορα πειράματα που έχουν γίνει, διαπιστώθηκε ότι το βαρύ ύδωρ επηρεάζει την ανάπτυξη των ζωικών οργανισμών μέσα σ'αυτό, μόνο ως προς το ότι επιβραδύνει το ρυθμό της. Οι ίδιοι οργανισμοί δηλαδή αναπτύσσονται με μεγαλύτερη ταχύτητα μέσα στο κοινό νερό παρά μέσα στο βαρύ ύδωρ.

Μεγάλη σημασία έχει η ιδιότητα που έχει το βαρύ ύδωρ να μειώνει την ενέργεια των νετρονίων. Ακριβώς γι'αυτόν το λόγο χρησιμοποιείται στους πυρηνικούς αντιδραστήρες ως επιβραδυντής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]