Βαλκανικό πεύκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαλκανικό πεύκο
Βαλκανικό πεύκο
Βαλκανικό πεύκο
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Φυτά (Plantae)
Συνομοταξία: Κωνοφόρα (Pinophyta)
Ομοταξία: Πευκόψιδα (Pinopsida)
Τάξη: Πευκώδη (Pinales)
Οικογένεια: Πευκοειδή (Pinaceae)
Γένος: Πεύκη (Pinus)
Είδος: P. peuce
Διώνυμο
(Pinus peuce)
Griseb.

Το βαλκανικό ή μακεδονικό ή πενταβέλονο πεύκο (Pinus peuce) είναι ένα είδος πεύκου, ιθαγενές των βουνών της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας, της Αλβανίας και της Σερβίας[1]. Στην Ελλάδα απαντάται στην οροσειρά της Ροδόπης και στον Βόρα (Καϊμακτσαλάν). Φυτρώνει σε υψόμετρα από 600 μέχρι 2.300 μέτρα, φτάνοντας συχνά στην αλπική ζώνη. Τα ώριμα δέντρα έχουν ύψος 35 έως 40 μέτρα και διάμετρο κορμού 1,5 μέτρο.

Ανήκει στην ομάδα του υπογένους Strobus και όπως όλα τα μέλη αυτής της ομάδας, οι βελόνες του φύονται ανά πέντε σε βραχυκλάδια, μήκους 6 έως 9 εκατοστών[2]. Οι κώνοι έχουν συνήθως μήκος 8-16 εκατοστά (σπάνια φτάνουν τα 20 εκατοστά). Οι σπόροι έχουν μέγεθος 6 έως 7 χιλιοστά και διαδίδονται μέσω του ανέμου, αλλά και με τη βοήθεια του πτηνού καρυοθραύστης (Nucifraga caryocatactes). Είναι πολύ ανθεκτικό στον μύκητα Cronartium ribicola.

Το Βαλκανικό πεύκο είναι, επίσης, δημοφιλές διακοσμητικό δέντρο σε πάρκα και μεγάλους κήπους. Μεγαλώνει αργά και σταθερά και είναι ανθεκτικό στους ανέμους και στο δριμύ χειμερινό ψύχος, αφού αντέχει τουλάχιστον στους -45° C.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pinus peuce» (στα αγγλικά). Βοτανική. http://votaniki.gr/xlorida/eidi/ksilodi-eidi-tis-elladas/pinus-peuce/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-24. 
  2. «Pinus peuce» (στα αγγλικά). Βοτανική. http://votaniki.gr/xlorida/eidi/ksilodi-eidi-tis-elladas/pinus-peuce/. Ανακτήθηκε στις 2018-07-24. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Pinus peuce στο Wikimedia Commons