Βαλκανικό και Κεντροευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1948

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το 2ο Βαλκανικό και Κεντροευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1948, το οποίο δεν ολοκληρώθηκε, υπήρξε η τρίτη μεταπολεμική διοργάνωση των βαλκανικών κρατών στην προσπάθεια αναβίωσης του προπολεμικού θεσμού του Βαλκανικού Κυπέλλου που είχε διακοπεί μετά το 1936. Ήταν η δέκατη βαλκανική ποδοσφαιρική διοργάνωση αν συνυπολογιστεί και το Βαλκανικό Κύπελλο 1931 το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη αρίθμηση. Διοργανώθηκε από τις τέσσερις φιλοσοβιετικές λαϊκές δημοκρατίες των Βαλκανίων: Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και Ρουμανία με την προσθήκη τριών κρατών της κεντρικής ευρώπης: Ουγγαρίας, Τσεχοσλοβακίας και Πολωνίας, γι' αυτό και η τροποποιημένη ονομασία της διοργάνωσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία, που ανήκαν στο δυτικό στρατόπεδο, δεν προσκλήθηκαν, με συνέπεια να μην αναγνωρίσουν τη διοργάνωση ως συνέχεια της προπολεμικής.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 4 Απριλίου και συνεχίστηκε ως τις 7 Νοεμβρίου 1948, οπότε διακόπηκε χωρίς να συνεχιστεί. Ως τότε προηγείτο με διαφορά η πανίσχυρη Ουγγαρία.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1947 τα φιλοσοβιετικά βαλκανικά κράτη είχαν τη γενικότερη τάση να διευρύνουν προς την κεντρική Ευρώπη τις βαλκανικές αθλητικές διοργανώσεις, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών του ανατολικού μπλοκ. Αυτό συνέβη και στο στίβο με τη διοργάνωση των Βαλκανο-κεντροευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου 1947. Στο ποδόσφαιρο οι τέσσερις βαλκανικές λαϊκές δημοκρατίες με την συμμετοχή της Ουγγαρίας πραγματοποίησαν το 1947 το "Βαλκανικό και Κεντροευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου", το οποίο θεωρήθηκε μια μορφή συνέχειας του προπολεμικού Βαλκανικού Κυπέλλου. Το 1948 επανέλαβαν τη διοργάνωση διευρύοντάς τη με τη συμμετοχή άλλων δύο κεντροευρωπαϊκών κρατών του αντολικού μπλόκ: της Τσεχοσλοβακίας και της Πολωνίας. Έτσι οι ομάδες έγιναν επτά και η προσπάθεια θύμιζε το προπολεμικό Διεθνές Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης (International European Cup ή Coupe Internationale Européen), το οποίο δεν είχε αναβιώσει ακόμα.

Η διοργάνωση αποφασίστηκε να διεξαχθεί ως κανονικό πρωτάθλημα. Δηλαδή οι ομάδες εντάχθηκαν σε ενιαίο όμιλο, με αγώνες εντός και εκτός έδρας σε δύο γύρους (12 ματς για κάθε χώρα) και με βαθμολογία 2-1-0. Καταρτίστηκε πρόγραμμα και οι αγώνες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 1948 με προοπτική να ολοκληρωθούν το 1949. Ως το Νοέμβριο του 1948 είχαν γίνει 16 ματς (από τα 42 συνολικά), αλλά δεν υπήρχε ισορροπία στους αγώνες των ομάδων. Η Ουγγαρία και η Ρουμανία είχαν δώσει από 6 αγώνες, η Βουλγαρία και η Πολωνία από 5, η Τσεχοσλοβακία 4 και από 3 η Αλβανία και η Γιουγκοσλαβία. Μάλιστα η Ουγγαρία είχε δώσει και ένα ματς του β΄ γύρου, με τη Ρουμανία. Ανισορροπία υπήρχε και στις έδρες. Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία είχαν δώσει τέσσερις αγώνες εντός έδρας, αντίστοιχα σε Σόφια (4), Βουκουρέστι (4) και Βαρσοβία (3) - Χορζόβ (1). Η Ουγγαρία είχε δώσει δύο αγώνες εντός στη Βουδαπέστη, και από έναν η Αλβανία στα Τίρανα και η Γιουγκοσλαβία στο Βελιγράδι. Αντιθέτως η Τσεχοσλοβακία είχε αγωνιστεί και τις τέσσερις φορές εκτός έδρας.

Ως τη διακοπή της διοργάνωσης διαφαινόμενη νικήτρια ήταν η πανίσχυρη τότε Ουγγαρία, που είχε ξεφύγει στη βαθμολογία με 9 β. έχοντας 4 νίκες, μια ισοπαλία, μία ήττα και 22-5 γκολ, πετυχαίνοντας μερικά εντυπωσιακά σκορ, όπως 9-0 εντός και 5-1 εκτός επί της Ρουμανίας και 6-2 εκτός επί της Πολωνίας. Η σχεδόν ταυτόχρονη έναρξη του Διεθνούς Πρωταθλήματος Κεντρικής Ευρώπης, στις 21/4/1948 είχε ως αποτέλεσμα η Ουγγαρία και η Τσχεοσλοβακία να βρεθούν στη δύσκολη θέση να μετέχουν σε δύο διοργανώσεις ταυτόχρονα. Κατ' αρχήν αποφασίστηκε το αποτέλεσμα του μεταξύ τους αγώνα να μετρήσει και στις δύο διοργανώσεις. Αλλά μοιραία απέσυραν το ενδιαφέρον τους από την χαμηλότερης δυναμικότητας βαλκανική διοργάνωση. Το τελειωτικό χτύπημα έδωσαν οι πολιτικές διαμάχες και η διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Αλβανίας και της Γιουγκοσλαβίας με τις υπόλοιπες χώρες που παρέμειναν φίλες προς τη Σοβιετική Ένωση. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα αφ' ενός να διακοπεί η διοργάνωση αφ' ετέρου να μην υπάρξει συνέχεια τα επόμενα έτη και για τρεις περίπου δεκαετίες.

Ως τη διακοπή στους σκόρερ προηγείτο ο ανερχόμενος τότε Ούγγρος επιθετικός Φέρεντς Πούσκας με 8 γκολ.

Η ημιτελής βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η βαθμολογία όταν διακόπηκε το πρωτάθλημα είχε ως εξής:

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθμοί
 Ουγγαρία 6 4 1 1 22-5 9
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας Γιουγκοσλαβία 3 2 1 0 4-1 5
 Ρουμανία 6 2 1 3 6-18 5
Βουλγαρία Βουλγαρία 5 2 1 2 6-7 5
Αλβανία Αλβανία 3 1 2 0 1-0 4
Πολωνία 5 1 2 2 6-9 4
Τσεχοσλοβακία 4 0 0 4 3-8 0

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα αποτελέσματα όσων αγώνων έγιναν ήταν τα ακόλουθα:

*Ο αγώνας Ουγγαρίας-Τσεχοσλοβακίας μέτρησε και για το Διεθνές Κύπελλο Κεντρικής Ευρώπης που ξεκίνησε την ίδια περίοδο.

Οι σκόρερς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκολ Σκόρερς*
8
Φέρεντς Πούσκας

*Μέχρι τη διακοπή του πρωταθλήματος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]