Βαλκανικό και Κεντροευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1947

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Βαλκανικό και Κεντροευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου 1947 υπήρξε η συνέχεια των Βαλκανικών ποδοσφαιρικών αγώνων του 1946, που με τη σειρά τους αποτελούσαν μια προσπάθεια αναβίωσης του προπολεμικού θεσμού του Βαλκανικού Κυπέλλου που είχε διακοπεί μετά το 1936. Ήταν η ένατη διοργάνωση στη σειρά αν συνυπολογιστεί και το Βαλκανικό Κύπελλο 1931 το οποίο δεν συμπεριλαμβανόταν στην επίσημη αρίθμηση. Διοργανώθηκε από τις τέσσερις φιλοσοβιετικές λαϊκές δημοκρατίες των Βαλκανίων: Αλβανία, Γιουγκοσλαβία, Βουλγαρία και Ρουμανία με την προσθήκη της Ουγγαρίας, γι' αυτό και τροποποιήθηκε η ονομασία της διοργάνωσης. Η Ελλάδα και η Τουρκία, που ανήκαν στο δυτικό στρατόπεδο, δεν προσκλήθηκαν, με συνέπεια να μην αναγνωρίσουν τη διοργάνωση ως συνέχεια της προπολεμικής.

Το πρωτάθλημα ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1947. Το κατέκτησε η πανίσχυρη Ουγγαρία για πρώτη και μοναδική φορά στην ιστορία του θεσμού.

Η διοργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1947 τα φιλοσοβιετικά βαλκανικά κράτη είχαν τη γενικότερη τάση να διευρύνουν προς την κεντρική Ευρώπη τις βαλκανικές αθλητικές διοργανώσεις, με τη συμμετοχή και άλλων χωρών του ανατολικού μπλοκ. Αυτό συνέβη και στο στίβο με τη διοργάνωση των Βαλκανο-κεντροευρωπαϊκών Αγώνων Στίβου 1947. Το ίδιο συνέβη και στο ποδόσφαιρο. Οι τέσσερις βαλκανικές λαϊκές δημοκρατίες με την συμμετοχή της Ουγγαρίας αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων με τον τίτλο "Βαλκανικό και Κεντροευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου", το οποίο θεωρείται μια μορφή συνέχειας του προπολεμικού Βαλκανικού Κυπέλλου.

Η διοργάνωση έγινε με ένα νέο πρωτότυπο σύστημα. Οι ομάδες αγωνίστηκαν σε ενιαίο όμιλο με βαθμολογία 2-1-0, σε ένα γύρο (τέσσερα ματς) αλλά οι αγώνες δεν διεξήχθησαν ως τουρνουά σε μία πόλη, όπως παλιότερα. Καταρτίστηκε πρόγραμμα τέτοιο ώστε η κάθε χώρα να δώσει δύο ματς εντός έδρας και δύο εκτός. Έτσι έγιναν από δύο αγώνες σε κάθε χώρα, από δύο στις 4 πρωτεύουσες: Τίρανα, Σόφια, Βουκουρέστι και Βουδαπέστη και από ένας στο Βελιγράδι και στο Ζάγκρεμπ της Γιουγκοσλαβίας.

Η διοργάνωση διάρκεσε 4,5 μηνες, αφού ξεκίνησε στις 25 Μαΐου και ολοκληρώθηκε στις 12 Οκτωβρίου 1947. Νικήτρια αναδείχθηκε η πανίσχυρη τότε Ουγγαρία, με τέσσερις νίκες και 18-2 γκολ, πετυχαίνοντας μερικά εντυπωσιακά σκορ, όπως το 9-0 επί της Βουλγαρίας.

Πρώτος σκόρερ αναδείχθηκε ο Ούγγρος Φέρεντς Ντέακ με 5 γκολ.

Η βαθμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Αγ. Ν. Ισ. Ήτ. Γκολ Βαθμοί
 Ουγγαρία 4 4 0 0 18-2 8
Σοσιαλιστική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας Γιουγκοσλαβία 4 3 0 1 11-7 6
 Ρουμανία 4 2 0 2 8-8 4
Βουλγαρία Βουλγαρία 4 1 0 3 5-14 2
Αλβανία Αλβανία 4 0 0 4 2-13 0

Τα αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι σκόρερς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γκολ Σκόρερς
5
Φέρεντς Ντέακ

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]