Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1973

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι 32οι Βαλκανικοί Αγώνες Στίβου 1973 έγιναν από 24 ως 26 Αυγούστου στον Πειραιά, στο Στάδιο Καραϊσκάκη, με εξαίρεση τον μαραθώνιο δρόμο που διεξήχθη στην κλασική διαδρομή: Μαραθώνας - Παναθηναϊκό Στάδιο, την Κυριακή 26/8. Μετείχαν αθλητές και αθλήτριες από τις πέντε βαλκανικές χώρες, εκτός από την Αλβανία, ενώ η Τουρκία δεν μετείχε στις γυναίκες. Νικήτρια στους άνδρες αναδείχθηκε η Ρουμανία. Στις γυναίκες επικράτησε η Βουλγαρία.

Αξιοσημείωτα των αγώνων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρά τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, η Ελλάδα, νικήτρια της προηγούμενης διοργάνωσης στη Σμύρνη, δεν κατάφερε να τερματίσει πρώτη, αν και συγκέντρωσε 134 βαθμούς, που αποτελούσε μεταπολεμικό ρεκόρ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αποδοκιμασίες από τον κόσμο κατά ορισμένων αθλητών και κυρίως κατά του Χρήστου Παπανικολάου, ο οποίος τραυματίστηκε στην προθέρμανση και δεν έλαβε μέρος στον αγώνα. Το θέμα πήρε διαστάσεις έπειτα από δηλώσεις του αθλητή κατά των υπευθύνων του ΣΕΓΑΣ, οι οποίοι δεν ενημέρωσαν τον κόσμο και άφησαν τους αθλητές στο έλεος του κοινού, ενώ όταν πετυχαίνουν κάποια νίκη ή ρεκόρ σπεύδουν πρώτοι και καλύτεροι να φωτογραφηθούν μαζί τους. Ο ΣΕΓΑΣ αναγκάστηκε να εκδώσει απολογητική ανακοίνωση για το θέμα.

Στα θετικά της ελληνικής παρουσίας καταγράφονται τα δυο μετάλλια που κατέκτησε σε αγωνίσματα γυναικών για πρώτη φορά στην ιστορία των αγώνων. Στα αξιοσημείωτα ήταν πως η Γιουγκοσλαβία τερμάτισε στην τρίτη θέση αν και πήρε τις περισσότερες πρώτες νίκες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Εντύπωση έκανε ο ταυτόχρονος τερματισμός στην πρώτη θέση των δύο Τούρκων μαραθωνοδρόμων Ακτάς και Ακτσάι, οι οποίοι είχαν δημιουργήσει ένα αχτύπητο δίδυμο στα βαλκάνια για πολλά χρόνια. Τέλος, ξεκίνησε η χρήση ηλεκτρονικού χρονόμετρου στους δρόμους.

Αποτελέσματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]