Βαθμοί ελευθερίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Σε πολλά επιστημονικά πεδία, οι βαθμοί ελευθερίας ενός συστήματος είναι ο αριθμός των παραμέτρων του συστήματος, ο οποίος ενδέχεται να ποικίλει ανεξαρτήτως. Για παράδειγμα, η θέση ενός σχήματος πάνω σε ένα επίπεδο έχει τρεις βαθμούς ελευθερίας, τον προσανατολισμό και τις δύο συντεταγμένες του οποιουδήποτε σταθερού σημείου του σχήματος.

Στα μαθηματικά, η έννοια αυτή έχει επισημοποιηθεί ως διάσταση ενός πολυειδούς ή μιας αλγεβρικής ποικιλίας. Όταν χρησιμοποιούνται οι βαθμοί ελευθερίας αντί των διαστάσεων, αυτό συνήθως σημαίνει ότι το πολυειδές ή η ποικιλία των μοντέλων αυτών καθορίζουν το σύστημα μόνο σιωπηρά.

Περαιτέρω ανάγνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βαθμοί ελευθερίας (μηχανική), ο αριθμός των ανεξάρτητων κινήσεων που επιτρέπονται στο σώμα, ή στην περίπτωση μηχανισμού πολλών φορέων, ο αριθμός των πιθανών ανεξάρτητων σχετικών κινήσεων μεταξύ των τμημάτων του μηχανισμού.
  • Βαθμοί ελευθερίας (φυσικοχημεία), ένας όρος που χρησιμοποιείται για να εξηγήσει την εξάρτηση από τις παραμέτρους, ή τις διαστάσεις ενός χώρου φάσεων.
  • Βαθμοί ελευθερίας (στατιστική), ο αριθμός των τιμών κατά τον τελικό υπολογισμό μιας στατιστικής, οι οποίες είναι ελεύθερες να ποικίλλουν.
  • Πρόβλημα βαθμών ελευθερίας, το πρόβλημα του ελέγχου κυκλοφορίας οχημάτων δίνει άφθονους βαθμούς ελευθερίας.