Βέλικο Καντίεβιτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Βέλικο ΚαντίεβιτςΚαντίγιεβιτς) (σερβικά: Вељко Кадијевић) (21 Νοεμβρίου 1925) είναι απόστρατος Στρατηγός του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού (ΓΛΣ) και Υπουργός Άμυνας της Γιουγκοσλαβικής Κυβέρνησης την περίοδο 1988-1992.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Καντίεβιτς γεννήθηκε στην Κροατία από πατέρα Σέρβο και μητέρα Κροάτισσα. Το 1942 προσχώρησε στην Παρτιζανική Γιουγκοσλαβική Αντίσταση και έγινε επιπλέον και μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γιουγκοσλαβίας. Μετά την Απελευθέρωση παρέμεινε στις Γιουγκοσλαβικές Ένοπλες Δυνάμεις ενώ σπούδασε στο Κολλέγιο του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ από όπου αποφοίτησε το 1963.

Το 1988 έγινε Υπουργός Άμυνας στην Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση. Από τη θέση αυτή, καθώς και με την ιδιότητά του ως Στρατηγού, ανέλαβε την ευθύνη να διαφυλάξει την ακεραιότητα της χώρας από τις αποσχιστικές εθνικιστικές τάσεις. Παράλληλα, με τη διάλυση της ΕΓΚ, συμμετείχε στην ίδρυση της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών-Κίνημα για τη Γιουγκοσλαβία. Ως Στρατηγός συμμετείχε στον Πόλεμο των δέκα ημερών και στον Πόλεμο της Κροατίας. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει πως αφού η πολιτική ηγεσία απέτυχε στην προσπάθεια να διατηρηθεί η ειρήνη, την αποστολή αυτή πλέον θα αναλάμβαναν οι ένοπλες δυνάμεις.[1]

Το 1991, παρά τις θέσεις του τότε Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς για βίαη καταστολή από το στρατό των διαδηλώσεων στο Βελιγράδι και για επιβολή στρατιωτικου νόμου με πραξικόπημα, ο Καντίεβιτς αρνήθηκε να συμμετάσχει σε τέτοιους σχεδιασμούς.

Το 1992 παραιτήθηκε από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση και αποστρατεύτηκε.

Ήδη από το έτος αυτός η Κροατία τον κατηγόρησε για εγκλήματα πολέμου, εις βάρος αμάχων. Από το 2007 καταζητείται και από την Interpol.[2]

Το 2001 κλήθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ως μάρτυρας για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Εντούτοις, απέφυγε να πάει στη Χάγη, φεύγοντας μάλιστα στη Ρωσία. Το 2008 μάλιστα ο Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ του έδωσε τη ρωσική υπηκοότητα.[3] Έκτοτε, η Ρωσική Κυβέρνηση έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να εκδόσει τον Στρατηγό Καντίεβιτς στην Κροατία.[4] Εξάλλου, ο Στρατηγός Καντίεβιτς σημειώνει πως στην πρώτη φάση των Γιουγκοσλαβικών Πολέμων-στην οποία ήταν ενεργός- δεν υφίστανται εγκλήματα πολέμου, καθώς ο ΓΛΣ ήταν ο μοναδικός νόμιμος στρατός αφού η Γιουγκοσλαβία υπήρχε ακόμα ως γαιοπολιτική οντότητα, σε αντίθεση με τα παραστρατιωτικά σώματα των διαφόρων δημοκρατιών τα οποία πολεμούσε.

Κατά τη διάρκεια της Εισβολής στο Ιράκ ο Καντίεβιτς διετέλεσε σύμβουλος των δυνάμεων της Συμμαχίας που εισέβαλε στο Ιράκ.

Σήμερα ζει στη Μόσχα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]