Πλατεία Βάθης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βάθη (συνοικία))

Συντεταγμένες: 37°57′N 23°42′E / 37.950°N 23.700°E / 37.950; 23.700

Βάθη
Χάρτης
Είδοςσυνοικία
Γεωγραφικές συντεταγμένες37°59′14″N 23°43′36″E
Διοικητική υπαγωγήΑθήνα
ΧώραΕλλάδα
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος

Η Πλατεία Βάθης (επίσημο όνομα Πλατεία Ανεξαρτησίας) είναι πλατεία η οποία βρίσκεται κοντά στην Πλατεία Ομονοίας στο κέντρο της Αθήνας, γύρω από την οποία έχει αναπτυχθεί η ομώνυμη συνοικία.

Η Πλατεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πλατεία Βάθης

Στην πλατεία αυτή συγκλίνουν οι οδοί Αριστοτέλους, Χαλκοκονδύλη, Μάρνη, Μαιζώνος, Λιοσίων, Μενάνδρου, Καματερού και Καρόλου Ι΄. Πήρε το όνομα Πλατεία Βάθης από τα άλλοτε λιμνάζοντα νερά του χείμαρρου Κυκλοβόρου, στο ύψος της σημερινής οδού Μάρνη,[1] επειδή στο σημείο εκείνο το έδαφος κάπως βάθαινε. Γράφει ο Κώστας Μπίρης στο Αι Τοπωνυμίαι της πόλεως και των περιχώρων των Αθηνών: «Βάθεια και μεταγενέστερα Βάθη: Παλαιά τοπωνυμία προκύψασα από το χαμήλωμα του εδάφους προς την κοίτη του Κυκλοβόρου εις το σημείο όπου εγίνετο η διάβασις του δρόμου του Μενιδιού. Μετά το πέρασμα του ρέματος ο δρόμος εχωρίζετο εις δύο κλάδους κατευθυνόμενους προς το Μενίδι και προς τα Λιόσια» (πρόκειται για τις σημερινές οδούς Αχαρνών και Λιοσίων που ξεκινούν από την πλατεία Βάθης).

Η ομώνυμη συνοικία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός από την πλατεία, η ονομασία Πλατεία Βάθης[2] αναφέρεται και στην ομώνυμη συνοικία, η οποία βρίσκεται στ' αριστερά της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, πολύ κοντά στην Ομόνοια. Εκτός απ' αυτή τη συνοικία συνορεύει και με τις συνοικίες Πλατεία Βικτωρίας, Πολυτεχνείο, Σταθμός Λαρίσης, Μουσείο, Πεδίον του Άρεως, Άγιος Παντελεήμονας, Άγιος Παύλος και Κυψέλη. Πήρε το όνομά της απ' την Πλατεία Βάθης γύρω απ' την οποία αναπτύχθηκε. Εξυπηρετείται απ' τους σταθμούς του μετρό Βικτώρια, Μεταξουργείο, Ομόνοια, Σταθμός Λαρίσης, καθώς και από πολλές γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ.

Ιστορικό της περιοχής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όταν ανακηρύχθηκε η Αθήνα πρωτεύουσα της Ελλάδας από τον Όθωνα και εγκαταστάθηκαν σε αυτήν από το Ναύπλιο οι δημόσιες υπηρεσίες, η περιοχή αυτή ήταν σχεδόν ερημική και εκτός του σχεδίου πόλεως.

Αργότερα, με την επέκταση της πόλης, περιλήφθηκε και η περιοχή αυτή στο σχέδιο και άρχισαν να ανεγείρονται και οι πρώτες κατοικίες. Όταν ήλθε στην Αθήνα ο άλλοτε ηγεμόνας της Μολδαβίας Μιχαήλ Σούτσος, εγκαταστάθηκε σε αυτή την περιοχή, αγοράζοντας μία μεγάλη έκταση, όπου και ανέγειρε το μέγαρό του, το σημερινό Άσυλο της Αγίας Αικατερίνης, μέσα σ' έναν τεράστιο κήπο που διαμόρφωσε ο ίδιος. Αργότερα ο κήπος αυτός κατατμήθηκε σε οικόπεδα από τα οποία και δημιουργήθηκε η εν λόγω συνοικία. Ακολούθησε η διάνοιξη των οδών Αχαρνών, Αλκιβιάδου, Λιοσίων και Μιχαήλ Βόδα προς τιμή του ίδιου, καθώς και η πλατεία Νικολάου Μαυροκορδάτου, ενώ ο χείμαρρος Κυκλόβορος μετασχηματίστηκε σε λεωφόρο Μάρνη, δημιουργώντας έτσι στη μεγάλη συμβολή των οδών την ομώνυμη τριγωνική πλατεία. Παλαιότερα την πλατεία αυτή σκίαζε μια τεράστια λεύκα, η περίφημη λεύκα της Βάθειας, η οποία αποκόπηκε το 1926.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ονομάστηκε έτσι προς τιμή της συμμαχικής νίκης στη Μάχη του Μάρνη κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το φθινόπωρο του 1914. Άρα είναι σφάλμα ο τύπος *Μάρνης, που ακούγεται κατά καιρούς.
  2. Για συντομία ονομάζεται Βάθη ή Βάθεια.
  3. Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. 6, σ. 466.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τόμ. Στ΄, σ. 466.