Α.Σ. Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Α.Σ. Διαγόρας Δρυοπιδέων)
Α.Σ. Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω
ΌνομαΑθλητικός Σύλλογος Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω
Ίδρυση1967
Χρώματα          Πράσινο, Λευκό
Ιστοσελίδαdiagorasdr.gr

Ο Αθλητικός Σύλλογος Διαγόρας Δρυοπιδέων είναι αθλητικό σωματείο που εδρεύει στο Αιγάλεω και ιδρύθηκε το 1967 (όταν συγχωνεύθηκαν αναγκαστικά από το τότε καθεστώς ο Π.Ο. Αγίου Σάββα και ο Κρόνος Αιγάλεω) από Θερμιώτες, κατοίκους δηλαδή της πόλης οι οποίοι κατάγονταν από το νησί της Κύθνου (αρχαϊκά Δρυοπίς ή Θερμιά). Διαθέτει διάφορα τμήματα, με πιο γνωστά το ποδοσφαιρικό και -εσχάτως- το καλαθοσφαιρικό. Πρόεδρος της ομάδας είναι ο Γιαννούλης Καλλίλας.

Τμήμα ποδοσφαίρου ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα του Διαγόρα Αιγάλεω με τον προπονητή της Κώστα Ζαμπέτα (αριστερά), της αγωνιστικής περιόδου 2009-10

Μεγαλύτερη επιτυχία του ποδοσφαιρικού τμήματος του συλλόγου ήταν η κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Αθηνών το 1979 και η εν συνεχεία συμμετοχή του στο Εθνικό Ερασιτεχνικό Πρωτάθλημα την περίοδο 1979-80. Έχοντας προπονητή αρχικά τον παλαίμαχο άσσο του Αιγάλεω και του Φωστήρα Σταύρο Μακρή και στη συνέχεια το Φώτη Γιαννίτσα, κατετάγη 15ος στον Α' Όμιλο, σημειώνοντας 7 νίκες, 7 ισοπαλίες και 24 ήττες, με τέρματα 31-56 και υποβιβάστηκε, επιστρέφοντας στις τοπικές διοργανώσεις. Το ποδοσφαιρικό τμήμα κατά την περίοδο 2018-19 έλαβε μέρος στην Γ΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ[1].

Γνωστοί ποδοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κώστας Χίος
  • Δημήτρης Τοπάλης
  • Γιαννούλης Βέρρας

Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α.Σ. Διαγόρας Δρυοπιδέων
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΑθλητικός Σύλλογος Διαγόρας Δρυοπιδέων Αιγάλεω
Ψευδώνυμο«Οι πράσινοι»
Ίδρυση1996
ΧρώματαΠράσινο & Άσπρο          
Έδρα«Σταύρος Βενέτης»
(χωρητικότητα: 2.000)
ΠεριοχήΑιγάλεω, Αθήνα, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΑναγεννήσεως 31, Τ.Κ. 12243, Αιγάλεω
Ιστότοποςwww.diagorasdr.gr
Πρόσωπα
Πρόεδρος Γιαννούλης Καλλίλας
Έφορος Σταυρόπουλος
Προπονητής Ζαβός
Συνεργάτης Βλάχος
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςΑ1΄ Εθνική Κατηγορία Κύπελλο Ελλάδας Ανδρών
Διακρίσεις
Τίτλοι1 Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής
1 Πρωτάθλημα A΄ Ε.Σ.Κ.Α.
1 Πρωτάθλημα Δ΄ Ε.Σ.Κ.Α.
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός

Το Τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών είναι το πιο επιτυχημένο του συλλόγου. Αφού κατέκτησε τέσσερις ανόδους τα τελευταία πέντε χρόνια (ξεκινώντας την περίοδο 2011-12 από την τρίτη κατηγορία της ΕΣΚΑ), την περίοδο 2013-14 με προπονητή το Γιάννη Παύλο [2] αναδείχθηκε πρωταθλητής στην Α΄κατηγορία[3] και το 2014-15 συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής, στον ίδιο μάλιστα όμιλο με το αντίστοιχο τμήμα του Αιγάλεω Α.Ο.[4]. Ωστόσο, μετά από την ήττα της ομάδας στο Κορωπί για την 9η αγωνιστική (2ος Όμιλος Γ΄ Εθνικής), οι δυο πλευρές προχώρησαν στη λύση της συνεργασίας, ύστερα από 3,5 έτη[5]. Την περίοδο 2016-17 ο Διαγόρας έφτασε έως τον Τελικό του Κυπέλλου ΕΣΚΑ[6] το οποίο και κατέκτησε, επικρατώντας του Α.Ο. Κορωπίου στο κλειστό γήπεδο του Πανελλήνιου, με σκορ 65-63[7] Την ίδια χρονιά το τμήμα κατέκτησε την 1η θέση στο 2ο όμιλο του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής και πήρε την άνοδο για τη Β΄ Εθνική κατηγορία[8], στην οποία πήρε την δεύτερη θέση στον Α΄ όμιλο και ανέβηκε στην Α2 κατηγορία ανδρών. Τη σεζόν 2019-20 έκανε μια ονειρική πορεία στο κύπελλο φτάνοντας στα ημιτελικά της διοργάνωσης. Την ίδια σεζόν προβιβάστηκε στην Basket League, ωστόσο δήλωσε αδυναμία συμμετοχής, παρέδωσε το ΑΦΜ του στον Ιωνικό Νικαίας και διαλύθηκε, ενώ οι περισσότεροι αθλητές του και ο προπονητής Αλέξανδρος Ζαβός προσχώρησαν στο τμήμα μπάσκετ ανδρών του Αιγάλεω Α.Ο., στο οποίο ο Γιαννούλης Καλλίλας ανέλαβε επικεφαλής.

Διακεκριμένοι αθλητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Βαγγέλης Καράμπουλας
  • Μιχάλης Πολυτάρχου
  • Νίκος Λιακόπουλος
  • Χρήστος Πετροδημόπουλος
  • Μιχάλης Καρασταμάτης
  • Γιώργος Κουκάς

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Στατιστικά στοιχεία από την επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΣ Αθηνών. Ανακτήθηκε στις 16/5/2019». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Μαρτίου 2019. Ανακτήθηκε στις 16 Μαΐου 2019. 
  2. Γ. Παύλου: Ήρθαμε για να μείνουμε![νεκρός σύνδεσμος]
  3. «Α΄ΕΣΚΑ: "Πρωταθλητής ο Διαγόρας Δρυοπιδέων"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2014. 
  4. «Το πρόγραμμα του 2ου ομίλου της Γ΄Εθνικής κατηγορίας ανδρών 2014-15 από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2014. 
  5. «"Παρελθόν ο Παύλος από τον Διαγόρα"». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2014. 
  6. "Διαγόρας Δρυοπιδέων-Κορωπί στον τελικό"
  7. Αλέξανδρος Τρίγκας στο sport24.gr: "Κυπελλούχος ΕΣΚΑ ο Διαγόρας Δρυοπιδέων"
  8. «Τελική βαθμολογία ομίλου από την επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ.». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 23 Αυγούστου 2017.