Α.Ο. Φοίνικας Σύρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Για άλλες χρήσεις, δείτε: Φοίνικας.
Α.Ο. Φοίνικας Σύρου
ΠροσωνύμιοΟι Πειρατές
Ίδρυση1980
ΣτάδιοΓυμναστήριο "Δημήτριος Βικέλας", Ερμούπολη
Πρόεδρος Χρήστος Καφτηράνης
Προπονητής Τσέντομιρ Ιλιτς
ΠρωτάθλημαΒόλεϊ Λιγκ
Ιστότοποςfoinikasclub.gr
Εμφανίσεις
Πρώτη εμφάνιση
Δεύτ. εμφάνιση

Ο Α.Ο. Φοίνικας Σύρου είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος, που ιδρύθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1980 από 52 ιδρυτικά μέλη στο χωριό Φοίνικας της Σύρου.

Το πλέον επιτυχημένο τμήμα του συλλόγου είναι αυτό της πετοσφαίρισης, το οποίο ιδρύθηκε το 1980 και σήμερα αγωνίζεται στη Βόλεϊ Λιγκ. Έδρα της ομάδας είναι το γυμναστήριο «Δημήτριος Βικέλας» στην Ερμούπολη. Χρώματα του συλλόγου είναι το κόκκινο και το μπλε.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ίδρυση και πρώτες επιτυχίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 21 Ιανουαρίου 1981 εγκρίθηκε το καταστατικό του από το Πρωτοδικείο Σύρου και έξι μήνες αργότερα, στις 9 Ιουλίου 1981, το Υπουργείο Πολιτισμού χορηγεί την «Αναγνώριση Αθλητικού Σωματείου». Τα πρώτα χρόνια, το σωματείο διατηρούσε μόνο ομάδα ποδοσφαίρου η οποία μετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων ανελλιπώς από το 1980 έως και το 1999, όπου αποφασίσθηκε η διάλυση του τμήματος προκειμένου να δοθεί βάρος στο τμήμα της πετοσφαίρισης. Επίσης, λειτουργούσε και τμήμα καλαθοσφαίρισης.

Στις 13 Φεβρουαρίου 1984 συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πετοσφαίρισης και ενέταξε στην δύναμή της τον Α.Ο. Φοίνικα στις 29 Φεβρουαρίου 1984. Συμμετείχε στο τοπικό πρωτάθλημα Κυκλάδων αμέσως μετά την ίδρυσή του και από την αρχή δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στα τμήματα υποδομής. Το 1992 συμμετείχαν στα πρωταθλήματα οι ομάδες πετοσφαίρισης των εφήβων και των παίδων. Το 1996 ιδρύθηκε το τμήμα γυναικών, κορασίδων και παγκορασίδων.

Η στήριξη της διοίκησης και η αγάπη των φιλάθλων του νησιού οδήγησαν στην κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος Κυκλάδων ανδρών το 1991, καθώς και σε άλλα 6 πρωταθλήματα στη συνέχεια (1994, 1995, 1996, 1997 και 1999 και 2000). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να ανέβει την περίοδο 2000-01 στη Γ' Εθνική κατηγορία. Την ίδια χρονιά, καταφέρνει και κατακτά το πρωτάθλημα, με αποτέλεσμα την αυτόματη άνοδο στη Β' Εθνική κατηγορία.

Οι επιτυχίες του σωματείου συνεχίστηκαν και τα επόμενα χρόνια, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας το 2005 και την απευθείας άνοδο στην Α2 Εθνική κατηγορία.

2005-2008: Η πορεία στην Α2[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την περίοδο 2005-06, αν και πρώτη του στην Α2, ο Φοίνικας κατακτά τελικά την τρίτη θέση (πίσω από ΑΕΚ και Άρη), χάνοντας μάλιστα την άνοδο στην Α1 στην ισοβαθμία με τον δεύτερο Άρη. Την περίοδο 2006-07, οι νησιώτες τερματίζουν πάλι στην τρίτη θέση, αλλά αρκετούς βαθμούς μακρία από Κηφισιά και Μίλωνα, που πήραν την άνοδο.

Η δικαίωση έρχεται την περίοδο 2007-08, με τον Φοίνικα να τερματίζει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας (πίσω από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς) στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος και να εξασφαλίζει τελικά το εισιτήριο της ανόδου μέσα από τη διαδικασία των πλέι οφ, νικώντας στους ημιτελικούς τους ΑΣΠ Ίωνες (με 2-1 νίκες) και στους τελικούς την Ορεστιάδα (με 3-2 νίκες). Έτσι, ο Φοίνικας γίνεται η πρώτη ομάδα από το νομό Κυκλάδων που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία πρωταθλήματος σε οποιοδήποτε άθλημα της χώρας.

2008-2009: Η πρώτη συμμετοχή στην Α1[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περίοδος 2008-09 ξεκινά, με την ομάδα να έχει ως βασικό της στόχο την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία. Το τέλος, όμως, του πρώτου γύρου βρίσκει τον Φοίνικα στην όγδοη θέση της βαθμολογίας, έχοντας πραγματοποιήσει πολύ καλές εμφανίσεις, ιδιαίτερα στα εκτός έδρας παιχνίδια. Έτσι, κέρδιζει την είσοδο του στα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας, όπου χάνει από τον μετέπειτα φιναλίστ του θεσμού Παναθηναϊκό. Στο πρωτάθλημα, πραγματοποιεί έναν εξαιρετικό δεύτερο γύρο με 7 σερί νίκες (κερδίζει κατά σειρά εκτός έδρας τους Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκό), και τερματίζει τελικά στην 6η θέση της βαθμολογίας στην κανονική διάρκεια.

Στην προημιτελική φάση των πλέι οφ, χάνει στις λεπτομέρειες την πρόκριση στους ημιτελικούς από την Ε.Α. Πατρών (1-2 νίκες) και αγωνίζεται πια μόνο για τις θέσεις 5-8. Με μεγάλες εμφανίσεις, ξεπερνά Γ.Σ. Λαμία (2-0 νίκες) και Άρη (2-1 νίκες και μάλιστα με μειονέκτημα έδρας), τερματίζει στην 5η θέση της τελικής βαθμολογίας και κερδίζει την είσοδο στο Τσάλεντζ Καπ της περιόδου 2009-10, στην παρθενική του εμφάνιση στα «μεγάλα σαλόνια».

2009-2011: Υποβιβασμός και άμεση επιστροφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σε αντίθεση με την εξαιρετική πορεία της προηγούμενης σεζόν, η περίοδος 2009-10 είναι η χειρότερη στη σύγχρονη ιστορία του συλλόγου. Το ρόστερ της ομάδας αλλάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό, ενώ οι περισσότερες επιλογές στα νέα μεταγραφικά αποκτήματα δεν απέδωσαν όσα χρειάζονταν. Ως συνέπεια αυτών, στο πρωτάθλημα ο Φοίνικας τερματίζει στην τελευταία θέση της βαθμολογίας και υποβιβάζεται στην Α2 έχοντας μόλις 4 νίκες σε 22 παιχνίδια. Στο Τσάλεντζ Καπ, αντιμετωπίζει την Αζερνέφτ Μπακού από το Αζερμπαϊτζάν για τη φάση των "32" του θεσμού. Πετυχαίνει ιστορική νίκη στην Ερμούπολη με 3-2 σετ, αλλά χάνει εκτός έδρας με 3-1 και αποκλείεται. Στο Κύπελλο Ελλάδας, κερδίζει τον ΠΑΟΚ με 3-2 για την Α' φάση, αλλά χάνει στα προημιτελικά από την Ε.Α. Πατρών (με 0-3) και μένει εκτός συνέχειας.

Έτσι, η περίοδος 2010-11 βρίσκει τον Φοίνικα και πάλι στην Α2 κατηγορία, όπου καλείται να κάνει μία νέα αρχή. Το καλοκαίρι του 2010 δημιουργείται η Λέσχη Φίλων Α.Ο. Φοίνικα με στόχο την ενεργοποίηση των φιλάθλων της ομάδας σε διάφορους τομείς, ούτως ώστε να μπορέσουν να βοηθήσουν τη διοίκηση στο δύσκολο έργο της. Η διοίκηση αλλάζει και τη θέση του προέδρου αναλαμβάνει ο Δημήτρης Παλιόπορτας ο οποίος, αφού αρχικά "νοικοκύρεψε" τα οικονομικά του συλλόγου, προσέλαβε για προπονητή τον Νίκο Νεόφυτο και πρόσθεσε στο ρόστερ αρκετούς έμπειρους αθλητές ώστε η ομάδα να επανέλθει γρήγορα στις επιτυχίες. Σημαντική βοήθεια στο έργο της διοίκησης έδωσαν τα ενεργά μέλη Κώστας Νικολούζος Αντώνης Ρούσσος και Μανώλης Βαμβακούσης.

Η προσπάθεια αυτή έφερε τα αποτελέσματα που περίμεναν όλοι στον σύλλογο καθώς ο Φοίνικας μπαίνει δυνατά στο πρωτάθλημα και τερματίζει στην πρώτη θέση της βαθμολογίας με άνεση (20 νίκες σε 22 παιχνίδια). Μαζί με τον δεύτερο Παμβοχαϊκό παίρνουν τα εισιτήρια της ανόδου για τη Βόλεϊ Λιγκ της επόμενης περιόδου.

2011-2012: Μία νίκη μακριά από το πρωτάθλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2011, η διοίκηση του συλλόγου κινείται δυναμικά στο μεταγραφικό παζάρι και αποκτά έμπειρους και ικανούς αθλητές, όπως οι Έλληνες Βασίλης Κουρνέτας, Δημήτρης Σουλτανόπουλος, Ηλίας Λάππας, αλλά και ο Σέρβος Τόμισλαβ Ντόκιτς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δυναμώσει η ομάδα και να γίνει φαβορί για την κατάκτηση μιας από τις πρώτες θέσεις του πρωταθλήματος.

Η νέα περίοδος ξεκινά και στο πρωτάθλημα ο Φοίνικας πραγματοποιεί πολύ καλή πορεία από την αρχή, που τον φέρνει σταθερά στις πρώτες τέσσερις θέσεις. Μάλιστα, την τελευταία αγωνιστική προσπερνά στην βαθμολογία τον Ολυμπιακό και κατακτά τελικά τη δεύτερη θέση στην κανονική διάρκεια. Παράλληλα, η διοίκηση της ομάδας πετυχαίνει να φέρει στη Σύρο τη διοργάνωση τόσο του πρώτου Λιγκ Καπ (που διοργανώθηκε λόγω των υποχρεώσεων της Εθνικής ομάδας στο Προολυμπιακό Τουρνουά), όσο και του Κυπέλλου Ελλάδας. Στο Λιγκ Καπ, ο Φοίνικας κερδίζει στα ημιτελικά τον Α.Ο. Κηφισιάς με 3-0 και στον τελικό τον Απόλλωνα Καλαμαριάς με το ίδιο σκορ κατακτώντας τον τίτλο μέσα στο γήπεδο του. Στο Κύπελλο όμως δεν θα έχει ανάλογη επιτυχία καθώς χάνει στα προημιτελικά από τον μετέπειτα φιναλίστ Γ.Σ. Λαμία.

Έτσι, η ομάδα στρέφει την προσοχή της στα Πλέι-οφ της Βόλεϊ Λιγκ για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ελλάδας. Στα ημιτελικά αντιμετωπίζει με πλεονέκτημα έδρας τον Ολυμπιακό τον οποίο κερδίζει τόσο στην Ερμούπολη όσο και στο κλειστό του Ρέντη και παίρνει την πρόκριση για τους τελικούς (για πρώτη φορά στην ιστορία νησιώτικης ομάδας), όπου και αντιμετωπίζει τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης.

Οι τελικοί του πρωταθλήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τους τέσσερις πρώτους αγώνες, οι δύο ομάδες πήραν από δύο νίκες στην έδρα τους και οδηγήθηκαν σε πέμπτο αγώνα που ήταν προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 28 Απριλίου. Την ημέρα όμως του τελικού, ο διαιτητής του αγώνα Γιώργος Καραμπέτσος αποφάσισε την αναβολή του αγώνα λόγω της παρουσίας υπεράριθμων φιλάθλων στις εξέδρες του κλειστού της Μίκρας.[1] Στη συνέχεια η ΕΣΑΠ δεν κατάφερε να φτάσει σε απόφαση για νέα ημερομηνία διεξαγωγής του τελικού[2] και με επέμβαση του Γ.Γ. Αθλητισμού, Πάνου Μπιτσαξή, ο τελικός ορίστηκε να γίνει μετά τις βουλευτικές εκλογές της έκτης Μαΐου.[3]

Μετά την απόφαση αυτή, η ΕΣΑΠ στις 2 Μαΐου με τη σειρά της αποφάσισε η διεξαγωγή του 5ου τελικού να γίνει στις 14 Μαΐου.[4] Την ίδια ήμερα, ο Φοίνικας Σύρου κατέθεσε ένσταση ζητώντας το πρωτάθλημα στα χαρτιά,[5] η οποία όμως δεν έγινε αποδεκτή από τον Αθλητικό δικαστή στις 9 Μαΐου.[6] Ο αγώνας ορίστηκε και επίσημα από την ΕΣΑΠ να γίνει στις 14 Μαΐου στη Μίκρα ως ματς ειδικών συνθηκών, με την παρουσία 1000 φιλάθλων, 500 με ονομαστικές προσκλήσεις και 500 οπαδούς του Ηρακλή.[7]

Οι διοικούντες του Φοίνικα είχαν ήδη αποφασίσει να μην αγωνιστούν και την ημέρα του τελικού, μετά από 15λεπτη αναμονή των διαιτητών για την εμφάνιση των παικτών του Φοίνικα στο κλειστό της Μίκρας, το φύλλο αγώνα έκλεισε με νίκη των γηπεδούχων με 3-0 σετ (25-0 πόντους το κάθε σετ) άνευ αγώνα, με αποτέλεσμα ο Ηρακλής Θεσσαλονίκης να κατακτήσει το 5ο πρωτάθλημα της ιστορίας του.

Ημερομηνία Γηπεδούχος Σκορ Φιλοξενούμενη 1ο σετ 2ο σετ 3ο σετ 4ο σετ 5ο σετ
20/4/2012 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 3-1 Φοίνικας Σύρου 20-25 25-17 44-42 26-24
21/4/2012 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 3-0 Φοίνικας Σύρου 25-22 25-19 25-23
24/4/2012 Φοίνικας Σύρου 3-2 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 16-25 25-18 25-19 20-25 15-12
25/4/2012 Φοίνικας Σύρου 3-0 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 25-22 25-23 25-23
14/5/2012 Ηρακλής Θεσσαλονίκης 3-0 α.α. Φοίνικας Σύρου 25-0 25-0 25-0

2012-2020: Σταθεροποίηση στους κορυφαίους της χώρας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2012, η ομάδα αλλάζει προπονητή και τη θέση του Νίκου Νεόφυτου παίρνει ο Χρήστος Πάτρας, ενώ αρκετοί αθλητές ανανεώνουν για μία ακόμη χρονιά τα συμβόλαιά τους. Αν και είχε κατακτήσει τη δεύτερη θέση του πρωταθλήματος, ο Φοίνικας δεν συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ της περιόδου 2012-13 καθώς δεν πληρούσε τις γηπεδικές προϋποθέσεις. Αντίθετα, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Πετοσφαίρισης του χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια συμμετοχής στο Τσάλεντζ Καπ, όπου αντιμετώπισε στον 1ο γύρο την ελβετική Νάιφελς. Με δύο νίκες στην Ερμούπολη, οι νησιώτες πήραν την ιστορική πρώτη τους πρόκριση σε ευρωπαϊκή διοργάνωση και στον 2ο γύρο κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την Πρεφάξις Μένεν από το Βέλγιο, από την οποία αποκλείστηκαν με δύο ήττες. Στο πρωτάθλημα, ο Φοίνικας τερματίζει στην πέμπτη θέση, ενώ μένει εκτός φάιναλ-4 στο Λιγκ Καπ, όμως κάνει εντυπωσιακή πορεία στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου χάνει στον τελικό από τον Ολυμπιακό Πειραιώς με 3-0 σετ.

Κατά τις δύο επόμενες περιόδους, ο Φοίνικας τερματίζει εντός τετράδας στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος και ηττάται σε δυνατούς αγώνες από τον Ολυμπιακό στους ημιτελικούς των πλέι-οφ. Παράλληλα, φτάνει μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ το 2014, όπου χάνει το τρόπαιο στις λεπτομέρειες από την ΑΕΚ, καθώς και στο φάιναλ-4 του Κυπέλλου Ελλάδας το 2015 στην Ερμούπολη, όπου χάνει στα ημιτελικά από τον ΠΑΟΚ. Ακολουθούν η δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα της περιόδου 2015-16, χάνοντας το τρόπαιο από τον ΠΑΟΚ με συνολικό σκορ 3-1 στις νίκες και η τρίτη θέση στο πρωτάθλημα της περιόδου 2017-18, όπου ηττήθηκε στα ημιτελικά των πλέι-οφ πάλι από τον ΠΑΟΚ με συνολικό σκορ 3-0 στις νίκες.

Την περίοδο 2018-19 κατακτά πάλι την τρίτη θέση στο Πρωτάθλημα Ελλάδας, χάνοντας από τον Ολυμπιακό Πειραιώς στους ημιτελικούς με 3-1 νίκες. Στο Κύπελλο Ελλάδας της ίδιας περιόδου φτάνει έως τον ημιτελικό, όπου ηττάται στη Θεσσαλονίκη από τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης με 3-2 σετ, ενώ στο Λιγκ Καπ συμμετέχει στον τελικό της διοργάνωσης, όπου ηττάται εντός και εκτός έδρας από τον Ολυμπιακό.

Η περίοδος 2019-20 χαρακτηρίστηκε από την έλευση της Πανδημίας COVID-19, που προκάλεσε αναστάτωση σε όλες τις διοργανώσεις. Τα πλέι οφ του πρωταθλήματος διεξήχθησαν βάσει της βαθμολογίας της 16ης αγωνιστικής, που ήταν η τελευταία που διεξήχθη και στην οποία ο Φοίνικας κατείχε την τέταρτη θέση. Στους ημιτελικούς αντιμετώπισε τον Ολυμπιακό, αλλά παρά την νίκη του με 3-2 στο «Μελίνα Μερκούρη», έχασε τα επόμενα δύο παιχνίδια και αποκλείστηκε από τους τελικούς. Στο Κύπελλο είχε φτάσει πριν τη διακοπή έως τους ημιτελικούς, όπου θα αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη, ενώ στο Λιγκ Καπ που είχε ήδη διεξαχθεί, αποκλείστηκε από τον Παναθηναϊκό σε διπλούς αγώνες για ένα σετ.

2020-: Επιστροφή στους τίτλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο σύλλογος επιστρέφει στους τίτλους την περίοδο 2020-21 με την κατάκτηση του Λιγκ Καπ. Στον ημιτελικό της τελικής φάσης που διεξήχθη στη Βέροια, επικρατεί εύκολα του Ολυμπιακού με 3-0 σετ, ενώ στον τελικό κερδίζει με 3-1 τον τοπικό Φίλιππο. Παράλληλα, παίρνει το δικαίωμα να αγωνιστεί και για το Σούπερ Καπ, καθώς το Κύπελλο Ελλάδας δεν διεξήχθη εκείνη τη σεζόν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα. Στον αγώνα που έγινε στις 22/12/2021 στη Ρόδο, ο Φοίνικας κερδίζει τον πρωταθλητή Ολυμπιακό με 3-0 σετ και κατακτά τον πρώτο του τίτλο στον θεσμό.

Τίτλοι - Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 7 Πρωταθλήματα Κυκλάδων ανδρών: 1991, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000
  • 1 Πρωτάθλημα Κυκλάδων γυναικών: 2012

Μικρές ηλικίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 8 Πρωταθλήματα Κυκλάδων εφήβων: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001
  • 1 Πρωτάθλημα Κυκλάδων νεανίδων: 2002
  • 10 Πρωταθλήματα Κυκλάδων παίδων: 1993, 1994, 1995, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001, 2008, 2010
  • 7 Πρωταθλήματα Κυκλάδων κορασίδων: 2001, 2002, 2003, 2005, 2008, 2010, 2012
  • 1 Πρωτάθλημα Αιγαίου παγκορασίδων: 2012
  • 4 Πρωταθλήματα Κυκλάδων παγκορασίδων: 2008, 2009, 2010, 2012

Πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Πρωτάθλημα Κύπελλο Λιγκ Καπ Σούπερ Καπ
Κατηγορία Τελική θέση
2005–06 Α2 Δεν συμμετείχε Δεν διεξήχθη Δεν συμμετείχε
2006–07 Α2 Δεν συμμετείχε Δεν συμμετείχε
2007–08 Α2 Δεν συμμετείχε Δεν συμμετείχε
2008–09 Α1 Προημιτελικοί Δεν διεξήχθη
2009–10 Α1 12η Προημιτελικοί Δεν συμμετείχε
2010–11 Α2 Δεν συμμετείχε Δεν διεξήχθη
2011–12 Βόλεϊ Λιγκ Προημιτελικοί Κυπελλούχος
2012–13 Βόλεϊ Λιγκ Φιναλίστ Προκριματική φάση
2013–14 Βόλεϊ Λιγκ Φάση των 16 Φιναλίστ
2014–15 Βόλεϊ Λιγκ Ημιτελικοί Προκριματική φάση
2015–16 Βόλεϊ Λιγκ Φάση των 16 Ημιτελικοί
2016–17 Βόλεϊ Λιγκ Φάση των 16 Προκριματική φάση
2017–18 Βόλεϊ Λιγκ Φάση των 16 Ημιτελικοί
2018–19 Βόλεϊ Λιγκ Ημιτελικοί Φιναλίστ
2019–20 Βόλεϊ Λιγκ Διακοπή λόγω πανδημίας Ημιτελικοί
2020–21 Βόλεϊ Λιγκ Ματαίωση λόγω πανδημίας Κυπελλούχος Κυπελλούχος
2021–22 Βόλεϊ Λιγκ Φιναλίστ Ημιτελικοί Δεν συμμετείχε
2022–23 Βόλεϊ Λιγκ Προημιτελικοί Ημιτελικοί Δεν συμμετείχε

Ευρωπαϊκοί αγώνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αγων. περίοδος Διοργάνωση Γύρος Ημερομηνία Γηπεδούχος Σκορ Φιλοξενούμενη 1ο σετ 2ο σετ 3ο σετ 4ο σετ 5ο σετ Χρυσό σετ Προκρ.
2009-2010 Τσάλεντζ Καπ 2ος γύρος 02/12/2009 Φοίνικας Σύρου 3-2 Αζερνέφτ Μπακού 21-25 25-16 25-19 20-25 19-17
09/12/2009 Αζερνέφτ Μπακού 3-1 Φοίνικας Σύρου 25-20 25-23 19-25 25-14
2012-2013 Τσάλεντζ Καπ 1ος γύρος 26/10/2012 Φοίνικας Σύρου 3-1 Νάιφελς 25−17 25-23 21-25 25-20
28/10/2012 Νάιφελς 0-3 Φοίνικας Σύρου 21-25 18-25 24-26
2ος γύρος 14/11/2012 Φοίνικας Σύρου 0-3 Πρεφάξις Μένεν 21-25 18-25 14-25
21/11/2012 Πρεφάξις Μένεν 3-1 Φοίνικας Σύρου 25-17 25-14 21-25 25-20
2013-2014 Τσάλεντζ Καπ 2ος γύρος 05/11/2013 Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ
3-1
Φοίνικας Σύρου
25-19
23-25
25-21
25-19
26/11/2013 Φοίνικας Σύρου
0-3
Σαχτιόρ Σολιγκόρσκ
22-25
23-25
22-25
2015-2016 Κύπελλο CEV Φάση των 32 04/11/2015 Τόπβολεϊ Άντβερπ
3-1
Φοίνικας Σύρου
26-28
25-15
25-18
25-15
18/11/2015 Φοίνικας Σύρου
3-0
Τόπβολεϊ Άντβερπ
25-09
25-23
25-20
15-11
Φάση των 16 03/12/2015 Βαλέπα Σασταμάλα
3-0
Φοίνικας Σύρου
25-22
25-16
26-24
16/12/2015 Φοίνικας Σύρου
3-2
Βαλέπα Σασταμάλα
22-25
25-22
23-25
27-25
15-12
2017-2018 Τσάλεντζ Καπ Φάση των 32 06/12/2017 Βίκινγκ
0-3
Φοίνικας Σύρου
15-25
22-25
19-25
20/12/2017 Φοίνικας Σύρου
3-2
Βίκινγκ
25-15
18-25
25-14
17-25
15-12
Φάση των 16 17/01/2018 Μοντάνα
3-1
Φοίνικας Σύρου
25-22
23-25
25-17
25-23
31/01/2018 Φοίνικας Σύρου
3-2
Μοντάνα
29-31
25-22
23-25
25-22
15-12
2021-2022 Κύπελλο CEV Φάση των 32 01/12/2021 Λέουβεν
3-0
Φοίνικας Σύρου
25-21
28-26
25-19
08/12/2021 Φοίνικας Σύρου
3-1
Λέουβεν
21-25
25-17
25-15
25-17
13-15

Τρέχουσα σύνθεση (2023-24)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός Παίκτης Θέση Ύψος Γέννηση
1 Αναστάσιος Κουτσομύτης Ακραίος 1.93 24.08.1998
4 Φραγκίσκος Ρηγούτσος Λίμπερο 1.78 05.12.2006
6 Κόρεϊ Τσάβερς Ακραίος 1.96 17.01.1997
7 Μπένιαμιν Ντάτσα Κεντρικός 2.03 23.06.1994
8 Δημήτρης Ποχάνης Διαγώνιος 2.00 28.07.1997
9 Γκουστάβο Μπράιαν Κεντρικός 1.98 20.06.1997
10 Μίλτος Τσαρκατόγλου Κεντρικός 1.97 11.01.1997
11 Τάσος Ασπιώτης Διαγώνιος 2.01 19.03.1991
12 Γκόμες Πέδρο Ακραίος 1.98 21.10.1994
13 Απόστολος Πετσιάς Πασαδόρος 1.93 29.07.2003
14 Γκαρσία Χόγουαρντ Πασαδόρος 1.89 08.02.1994
17 Ευάγγελος Τσινός Ακραίος 1.80 16.10.1990
18 Σπύρος Μπαρμπούνης Ακραίος 1.90 01.08.2000
21 Αναστάσιος Σωνάκης Λίμπερο 1.84 09.11.2001
23 Βασίλης Μανωλάκης Κεντρικός 2.01 08.12.1994
Τεχνικό επιτελείο
Προπονητής Τσέντομιρ Ίλιτς
Βοηθός Προπονητή Σταύρος Μαραγκός
Στατιστικολόγος Άννα Μουστάκα
Φυσιοθεραπευτής Κώστας Μπογιατζόπουλος
Τιμ Μάνατζερ Μανώλης Βαμβακούσης
Φροντιστές Νίκος Ρούσος
Ζαννής Ρούσος
Εκπρόσωπος Τύπου Δήμητρα Βουτσαρά

Συνθέσεις προηγούμενων περιόδων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι πετοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

BoyanYordanov

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι - Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]