Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Αϊσέ Σενιγιεπερβέρ Σουλτάν (1761 - 11 Δεκεμβρίου 1828) (τούρκικα:Ayşe Seniyeperver Sultan) ήταν η βουλγαρικής καταγωγής σύζυγος του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄ και μητέρα του σουλτάνου Μουσταφά Δ΄.

Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αϊσέ γεννήθηκε το 1761 στη Ροδόπη της Βουλγαρίας που τότε ανήκε στην οθωμανική αυτοκρατορία. Η Αισέ ήταν μία απο τις 2 συζύγους του σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Α΄.Μετά τον θάνατο του άντρα της το 1789 ο ανιψιός του άντρα της Σελίμ Γ΄ τον διαδέχθηκε. Το 1807 ο ανιψιός της καθαιρέθηκε και εκτελέστηκε απο τους γενίτσαρους και τον Μπαϊρακτάρ Μουσταφά και έτσι ο γιός της Μουσταφά Δ΄ έγινε σουλτάνος. Εκτός απο βαλιντέ σουλτάν έγινε και αντιβασιλέας του κράτους για 14 μήνες γιατί τότε ξέσπασε εξέγερση με επικεφαλής τον Αλεμαντάρ Μουσταφά και ο Σουλτάνος Μουσταφά δολοφονήθηκε και έτσι σουλτάνος έγινε ο ετεροθαλής αδερφός του, Μαχμούτ Β΄. Η Αισέ πέθανε 20 χρόνια μετά τον θάνατο του γιου της. Τάφηκε στο Τέμενος Εγιούπ Σουλτάν.Ήταν καλόψυχη, όμως χοντρή και ασκημη

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ayşe Seniyeperver Sultan της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).