Αυτοκρατορία του Γιοβάν Νενάντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Αυτοκρατορία του Νενάντ
Η σημαία της Αυτοκρατορίας

Η Αυτοκρατορία του Γιοβάν Νενάντ (σερβικά: Српско царство Јована Ненада) ήταν ένα βραχύβιο Σερβικό κράτος, που προέκυψε μετά την στρατιωτική ήττα του Βασιλείου της Ουγγαρίας στο Μόχακς το 1526. Διατηρήθηκε μόλις ένα έτος έως το 1527 όταν τα εδάφη του έπεσαν υπό την κυριαρχία των Αψβούργων, και στη συνέχεια, υπό την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Το 1526 ο Νενάντ κατέλαβε την Ουγγρική, τότε, πόλη Σουμπότιτσα όπου αυτοανακηρύχθηκε βασιλιάς. Γρήγορα όμως έχασε την Σουμπότιτσα από τον Ουγγρικό στρατό και τον Βαλεντίν Τέρεκ, και αναγκάστηκε να μεταφέρει την πρωτεύουσα του στο Σζέγκεντ. Το 1527 αύξησε σημαντικά τα εδάφη του και ο Νενάντ αυτοανακηρύχθηκε αυτοκράτορας. Την ίδια χρονιά δέχτηκε την επίθεση του ουγγρικού στρατού υπό την αρχηγία του Ιωάννη Α΄ Ζαπόλια , σκοτώθηκε σε κάποια σύγκρουση τον Ιούλιο του 1527 και μαζί του έσβησε και η αυτοκρατορία του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Веселин П, Џелетовић, "Последњи Српски Цар, Јован Ненад“, Београд , 2007.
  • Др Алекса Ивић, "Историја Срба у Војводини“, Нови Сад, 1929.
  • Милорад Екмечић, "Дуго Кретање између Клања и Орања; Историја Срба у Новом Веку (1492-1992)", Београд, 2008.
  • Драго Његован, "Присаједињење Војводине Србији", Нови Сад, 2004.
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Српско царство Јована Ненада της Σερβικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).