Αυτοκινητόδρομος 22 (Ελλάδα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Aυτοκινητόδρομος 22
Σέρρες - Καβάλα
Πληροφορίες δρόμου
Μήκος(112) χλμ.
Σημαντικοί κόμβοι
Βόρειο τέρμαΣέρρες
Νότιο τέρμαΚαβάλα
Δίκτυο αυτοκινητοδρόμων
Αυτοκινητόδρομοι της Ελλάδας

Ο Αυτοκινητόδρομος 22 (Α22) σχεδιάζεται να συνδέσει απευθείας τις Σέρρες με την Καβάλα. Στο ύψος της Μεσορράχης θα συναντάται με το δρόμο Αμφίπολης - Δράμας και έτσι θα επιτυγχάνεται η σύνδεση των τριών πρωτευουσών των νομών. Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα συνδεθεί με την Εγνατία Οδό λίγο δυτικότερα από τον κόμβο της Εξοχής. Το σύνολο της προτεινόμενης διαδρομής είναι 112 χλμ. και υποδιαιρείται σε 4 επιμέρους τμήματα.

Τμήματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Η Περιαστική οδός Σερρών μήκους 15,5 χλμ., έχει ολοκληρωθεί η προωθημένη αναγνωριστική μελέτη και το εκτιμώμενο κόστος είναι 90.000.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.
  2. Το τμήμα Σέρρες - Μεσοράχη - Νέα Μπάφρα, μήκους 45 χλμ., βρίσκεται σε φάση ανάθεσης εκπόνησης μελετών το εκτιμώμενο κόστος είναι 200.000.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το έργο βρίσκεται στη φάση υπογραφής των συμβάσεων για την ανάθεση των μελετών.
  3. Για το τμήμα Νέα Μπάφρα - Δράμα, μήκους 18 χλμ., εκπονούνται μελέτες από την Διαχείριση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης για το τμήμα Δράμα - Μαυρολεύκη και από τη Διεύθυνση Μελετών Έργων Οδοποιίας για το τμήμα Μαυρολεύκη - Νέα Μπάφρα. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 120.000.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.
  4. Στο τμήμα Δράμα - Καβάλα, μήκους 28 χλμ., έχει μελετηθεί σε επίπεδο βελτιώσεων από την Διαχείριση Δημοσίων Έργων Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και έχει κατασκευάσει κυρίως παρακάμψεις οικισμών. Το τμήμα θα αναβαθμιστεί σε κλειστό αυτοκινητόδρομο. Το εκτιμώμενο κόστος είναι 130.000.000 ευρώ, χωρίς ΦΠΑ.

Περιφερειακή Οδός Καβάλας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιφερειακή οδός έχει μήκος 8 χλμ. και εκτιμώμενο προϋπολογισμό 50.000.000 ευρώ. Το έργο το ανέλαβε η Εγνατία Οδός ΑΕ κατόπιν προτροπής από τους τοπικούς φορείς. Στην ευθύνη της είναι η οριστική μελέτη, η χάραξη, η κατασκευή και η απόδοση της οδού στην κυκλοφορία.

Οδικός Άξονας Δράμα-Εξοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οδικός άξονας Δράμας - Εξοχής, έχει μήκος 52 χλμ. περίπου. Η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μαζί με την Περιφέρεια, θα χρηματοδοτήσουν άμεσα την παράκαμψη Νευροκοπίου. Δεν υπάρχει ακόμα συγκεκριμένος προϋπολογισμός για το έργο.

Κατάλογος κόμβων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α22 Google Maps

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ε-61 θα προχωρήσει από την Εγνατία Οδό Α.Ε[νεκρός σύνδεσμος] ΑΞΟΝΑΣ Ε61 Νέος δρόμος για τη διαδρομή Σέρρες - Καβάλα[νεκρός σύνδεσμος]