Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η διαδρομή του Αυτοκινητόδρομου Αιγαίου (πράσινο) στον

Αυτοκινητόδρομο 1 (μπλε)

Χαρακτηριστικά
Τμήμα του Α1
Μήκος: 230 km
Από: Κλειδί
Έως: Ράχες
Διαδρομή
Κλειδί
Κατερίνη
Λάρισα
Βόλος
Αλμυρός
Ράχες

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.[1] είναι μια εταιρία κατασκευής η οποία έχει αναλάβει την κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία και εκμετάλλευση του τμήματος Κλειδί Ημαθίας - Ράχες Φθιώτιδας, μήκους 230 χιλιομέτρων, του Αυτοκινητοδρόμου 1. Η εταιρία ιδρύθηκε στις 12 Ιουνίου του 2007 και οι μέτοχοι που την απαρτίζουν είναι οι[2]:

Η έδρα της εταιρείας είναι στο Μοσχοχώρι Λάρισας στα διόδια Μοσχοχωρίου.

Το έργο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το έργο που έχει αναλάβει η εταιρία περιλαμβάνει την ανακατασκευή και αναβάθμιση του υφιστάμενου αυτοκινητόδρομου, την κατασκευή νέου τμήματος αυτοκινητόδρομου, καθώς και την λειτουργία και συντήρησή του για 30 χρόνια.[3]

Η ανάληψη του έργου έγινε μετά την υπογραφή Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ αφενός του Δημοσίου και αφετέρου της Αναδόχου Κοινοπραξίας (Παραχωρησιούχος) και εκ τρίτου των μετόχων αυτής, όπως αυτή (η Σύμβαση Παραχώρησης) κυρώθηκε με τον Νόμο 3605/2007 (ΦΕΚ 190/Α/8.8.2007).

Η εποπτεία της Σύμβασης Παραχώρησης προβλέπεται θεσμικά, κατά την περίοδο λειτουργίας σε ό,τι αφορά στη λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, από την αρμόδια δημόσια Υπηρεσία, Διεύθυνση Λειτουργίας Συντήρησης και Εκμετάλλευσης Συγκοινωνιακών Υποδομών με Σύμβαση Παραχώρησης του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, συγκροτούμενη από τέσσερα τμήματα [α. Λειτουργίας, β. Εκμετάλλευσης, γ. Συντήρησης, δ. Οικονομικής Ανάλυσης και Νομικής Υποστήριξης] (ΦΕΚ 151/Α/2017, πδ.123/2017 άρθρο 36-Οργανισμός Υπουργείου).

Τμήματα παραδοθέντα το 2017[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Απρίλιο του 2017 παραδόθηκαν στην κυκλοφορία τα δύο τελευταία τμήματα, την κατασκευή των οποίων είχε αναλάβει η εταιρία, το Λεπτοκαρυά-Πλαταμώνας-Τέμπη-Ευαγγελισμός. Πιο συγκεκριμένα, το έργο περιελάμβανε:

  • 2 δίδυμες σήραγγες στα Τέμπη μήκους 2 και 6 χιλιομέτρων (η μεγαλύτερη οδική σήραγγα στα Βαλκάνια)
  • 1 δίδυμη σήραγγα στον Πλαταμώνα μήκους 2,7 χιλιομέτρων
  • 14 χιλιόμετρα ανοιχτής οδοποιίας
  • 17 χλμ. δευτερεύουσες οδούς και οδούς εξυπηρέτησης
  • 22 γέφυρες
  • 5 ανισόπεδους κόμβους
  • Κτίρια εξυπηρέτησης σηράγγων, κ.α.

Χρηματοδότηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κόστος του έργου ανέρχεται σε ποσό € 1.3 δισεκατομμυρίων ευρώ, η χρηματοδότηση του οποίου προέρχεται από Ίδια Κεφάλαια, Δανεισμό, Κρατική Ενίσχυση και Εκμετάλλευση, ως ακολούθως [4]:

  • Εκμετάλλευση (300 εκατ. €)
  • Ίδια Κεφάλαια (121 εκατ. €)
  • Κρατική Ενίσχυση (300 εκατ. €)
  • Δανεισμός (583 εκατ. €)
Ασφαλτόστρωση στην σήραγγα Αλέξανδρου.

Συντήρηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η συντήρηση περιλαμβάνει αντικατάσταση του οδοστρώματος, βαριές επεμβάσεις σε τεχνικά έργα και σε κτιριακές εγκαταστάσεις αλλά και ο εκσυγχρονισμός των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και του ηλεκτρονικού εξοπλισμού του αυτοκινητόδρομου. Η συντήρηση συνιστάται για διάφορα στοιχεία του αυτοκινητοδρόμου και για διάφορους λόγους, όπως:

  • έχουν κλείσει τον κύκλο ζωής τους λόγω συνήθους φθοράς
  • έχουν ξεπεραστεί τεχνολογικά και δεν υποστηρίζονται πλέον με ανταλλακτικά
  • επιβάλλεται η αντικατάσταση λόγω αλλαγών στη νομοθεσία / κανονισμούς

Σύμφωνα με τον Τεχνικό Διευθυντή της εταιρείας, Κώστα Καλογήρου, το 2018 πραγματοποιήθηκε πλήθος εργασιών στο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου που εκμεταλλεύεται η εταιρεία. Ενδεικτικά, πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση φωτιστικών LED, τα οποία πέραν της βελτίωσης της ορατότητας έχουν επιφέρει και μεγάλη ενεργειακή μείωση, εργασίες ασφαλτικών με αντιολισθηρές στρώσεις, εργασίες διαγράμμισης, έλεγχος και αξιολόγηση των επιφανειακών και δομικών χαρακτηριστικών του οδοστρώματος σε όλο το μήκος του αυτοκινητοδρόμου από εξειδικευμένη εταιρεία του εξωτερικού, καθώς και συντήρηση δεκάδων γεφυρών, μεταξύ άλλων.[5]

Για το 2019 αναμένονται και νέα έργα βαριάς συντήρησης συνολικού κόστους 25-30 εκατομμυρίων ευρώ.[5]

Επίσης η εταιρεία έχει αναλάβει την λειτουργία και συντήρηση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης από τον Ευαγγελισμό Λάρισας μέχρι την Σκοτίνα Πιερίας μήκους 30 km. Τον Οκτώβριο του 2019 η γέφυρα Πηνειού στην Κοιλάδα Τεμπών έκλεισε λόγω έργων. Δόθηκε ξάνα στην κυκλοφορία τον Μάρτιο του 2021. Αρχικά ο σχεδιασμός ήταν να παραδοθεί στην κυκλοφορία τον Ιούνιο του 2020, αλλά λόγω του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού πήρε παράταση παράδοσης αρχικά μέχρι τον Οκτώβριο του 2020 που πάλι δεν ήταν έτοιμη οπότε δόθηκε καινούρια παράταση μέχρι τον Ιανουάριο 2021 που πάλι επίσης δεν ήταν έτοιμη οπότε δόθηκε μία τελευταία παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2021 όπου και δόθηκε στην κυκλοφορία.

Λογότυπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χάρτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε - ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε. / AΕGEAN MOTORWAY». www.aegeanmotorway.gr. Ανακτήθηκε στις 26 Μαρτίου 2018. 
  2. «Μετοχική σύνθεση αυτοκινητδρόμου αιγαίου». 
  3. «Παρουσίαση Έργου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2017. 
  4. «Χρηματοδότηση Έργου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 12 Μαΐου 2017. 
  5. 5,0 5,1 «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου: Αυξήθηκαν οι διελεύσεις το 2018, έρχονται έργα συντήρησης 30εκατ.ευρώ - ypodomes.com». www.ypodomes.com. Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «Άλλαξε λογότυπο ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, συνδυάζοντας δρόμο + θάλασσα». Metaforespress. 14 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2019. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.