Αστροναυτική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Αστροναυτική είναι κλάδος της αεροδιαστημικής μηχανικής που ασχολείται με την κατασκευή μηχανών σχεδιασμένων να μπορούν να βγούν από την ατμόσφαιρα της Γης και να δουλέψουν πέρα από αυτό. Δηλαδή είναι η επιστήμη των διαστημικών πτήσεων.

Επισκόπηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διαστημικό Λεωφορείο Ατλαντίς κατευθήνεται στο διάστημα.

Ετυμολογικά ο όρος αστροναυτική σημαίνει ναυσιπλοΐα μεταξύ των άστρων. Τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τα ταξίδια αυτά ονομάζονται διαστημόπλοια. Οι Αμερικάνοι χρησιμοποιούν τον ευρύτερο όρο επιστήμη του Διαστήματος για την αστροναυτική. Οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον όρο κοσμοναυτική (και κοσμοναύτης, αντίστοιχα, για τον αστροναύτη).

Η αστροναυτική ασχολείται με επανδρωμένες πτήσεις στο διάστημα, με τοποθέτηση δορυφόρων σε τροχιά, αποστολή ειδικών μηχανημάτων σε μακρινούς πλανήτες για την αποκτήση πληροφοριών σχετικά με αυτούς, γενικά με την κατάκτηση του διαστήματος. Επίσης ασχολείται με τα προβλήματα που προκύπτουν από τον σχεδιασμό των διαστημικών πτήσεων όπως είναι η μεγάλη εκπομπή ραδιενέργειας στους αστροναύτες χωρίς την προστασία της ατμόσφαιρας, τα μαγνητικά πεδία που υπάρχουν σε χαμηλή γήινη τροχιά. Τα διαστημόπλοια που δέχονται τεράστιες δυνάμεις κατά την εκτόξευση ενώ οι δορυφόροι βιώνουν απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώιμη ιστορία της αστροναυτικής είναι θεωρητική: τα θεμελιώδη μαθηματικά των διαστημικών ταξιδιών καθιερώθηκαν από τον Ισαάκ Νεύτωνατον 17ο αιώνα. Άλλοι μαθηματικοί επίσης συνεισέφεραν σημαντικά όπως οι Λέοναρντ Όιλερ και Λαγκράνζ τον 18ο και 19 αιώνα. Παρ 'όλα αυτά η αστροναυτική δεν κατεστη πρακτική μέχρι τα μισά του 20ου αιώνα. Από την άλλη πλευρά, το ζήτημα της διαστημικής πτήσης ενεπνευσε τη λογοτεχνική φαντασία των συγγραφέων όπως ο Ιούλιος Βερν και Χέρμπερτ Τζορτζ Γουέλς.

Στις αρχές του 20ού αιώνα, ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι ανακάλυψε την εξίσωση πυραύλων. Η εξίσωση αυτή δίνει τη δυνατότητα να υπολογιστεί η τελική ταχύτητα του πυραύλου από τη μάζα του διαστημικού οχήματος (m1),τη συνδυασμένη μάζα του καυσίμου και του διαστημικού οχήματος (m0) και τη ταχύτητα εξάτμισης των προωθητικών (ve).

Στις αρχές της δεκαετίας του 1920, ο Αμερικανός Ρόμπερτ Γκόνταρντ έφτιαχνε πυράυλους υγρών καυσίμων, που σε μερικές δεκαετίες θα αποτελούσε κρίσιμο στάδιο για την ανάπτυξη πυραύλων όπως το V-2 και το Κρόνος V.

Διαστημικές Υπηρεσίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κυρίως άρθρο: Διαστημικές Υπηρεσίες

Υπάρχουν διαστημικές υπηρεσίες σε διάφορες χωρές που ασχολούνται με την αστροναυτική και γενικότερα τις διαστημικές πτήσης όπως είναι η NASA των ΗΠΑ. Και άλλες:

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]